Res LXII: Идва ли левият ГЕРБ?

Ивайло Цветков 26 август 2019 в 07:19 16861 0

Да, въпросът на въпросите: идва ли г-жа Мая Манолова, тази голяма, бяла, кюстендилска домашна птица-хиперпопулист, за да замести постепенно шахиншаха на хиперпопулизма г-н Борисов?

***

В такъв случай кво праиме с другата голяма, бяла, домашна птица от Самоков?

***

И още: ако г-жа най-сръчната селянка Манолова идва (а ГЕПП и изобщо властовата олигархия леко са се изпонасрали, че тя идва, excuse my Confucian Mandarin), можем ли да допуснем, че носи и тектоничен разлом в настроенията в София? Че на вероятния балотаж десни биха гласували за нея, щот фандъковата кочина - и безсрамно крадливият гербаджийски модел - вече не се търпи? Или пък, щот уж са мнозинство, ще подкрепят самоковската бяла домашна птица „с отвращением“?

***

(Референция: може би не знаете следния „класически“ руско-съветски виц. Наш человек собрался в командировку за границу. Получил анкеты и сел их заполнять. Все шло хорошо, пока не дошел до каверзного вопроса: "Пьете ли?" "Что написать? - задумался он. - Если напишу, что не пью - не поверят! Если напишу, что пью - прощай поездка!" Что делать?.. Что делать?.. Долго мучался. Прикидывал так и эдак. Наконец написал: "Пью, но... с отвращением!")


***

И ощe: ако кандидадът (г-н Игнатов) на истинските „десни“ (които, съвсем спрямо евротенденциите и макронщината, вече закономерно левеят и зеленеят) продължи да говори единствено на своите „велосипедисти“, които и без това ще гласуват за него (както му подсказват аматьорските му съветници), а не на реалните „нови софиянци“ от кварталите, той ще има ли fighting chance да се намеси в битката за кмет – при положение, че е напълно „немо“, уви, без „капитан“?

***

Answers on a postcard, дет викат старите англичани. Но смазващият непрофесионализъм на политинженерните централни екипи на „Демократична България“, ако изобщо съществуват, ще смачка света на топче и за този кандидат. Приличат на онзи съветник Кузнецов (доживял 60-те), дет викал на Сталин на през март 1941, ну, вие сте голям учен (подиграно гениално от Висоцки по-късно), няма как немците да ни нападнат, французите де факто ни подкрепят, Чърчил е наш, споко, ние ще ги превземем първи.

***

Да се разберем: Толкова си маловажна и необразована, че бих те сменил за скарида, дет вика Сони Бонанза, т.е. Григовор.

***

Прабаба ми, софиянката, Бог да я прости, казваше мъдро (преживяла и немците 1941, и руснаците 1945): бабе, немците бяха лошо, но истинското лошо бяха руснаците. Без никаква идеология от нейна страна. Най-общо, немците-хитлеристчета тук, нали, съюзници – дисциплинирани, буржоазни момчета, извлечени от подредени къщички в, примерно, Нордрайн-Вестфален; а съветските момчета – разюздано простолюдие. Просто различен стратификационно-културологичен модел, и просто културно наблюдение от прабаба ми, без тя да знае какво е „стратификационно-културологичен модел“. Помислете, защото вече няма памет за нищичко. Аз съм последният, който може да бъде обвинен в „русофобия“ – това спрямо глупавите „про и контра“ Фейсбук-страсти.

***

Толкова и по въпроса защо паметникът на Съветската армия трябва да бъде съборен. Не трябва. Не трябва и референдум, come on. Да стои там и да „казва“ на децата нещо като „невермор“, not that they care.

***

Или поне „Не восстанет - никогда!”, if u catch my drift.

***

Или пък поне да сме чели най-трагичния си поет, Дебелянов, нещо като нашата най-ранима част от националната душа, с неговото „никога веч“.

***

Но сега националната душа е затлъстяла, признайте.

***

Запростяла.

***

Може да се намерят десетки великолепни архитектурни решения за този паметник (без уж сатиричния „погреб“ на кандидата Игнатов); по същия начин, по който ние в „Егоист“ през 1999 предлагахме какво да стане с Мавзолея. Тогава Емилиян Събев, нашият и до днес недостижим стилист, завършил „Берсо“, дори пита самия Жан Нувел – и французинът ни изпрати чертеж как тази сграда да бъде “опакована“ със стъкло и да стане музей на тоталитаризма. Но не, всички костови простаци във властта, начело с трагичния инепт Бакърджиев, не ни обърнаха внимание.

***

Ако не знаете кой е Жан Нувел, не четете нататък, s’il vous plaît.

***

Глупостта не е лява или дясна – в някакъв смисъл, ако позволите тази шега, тя е центристка, и превзема огромна част от населението навсякъде. (Джон Лок би пуфнал с лулата си в очите ми.) Но тъкмо там се намесват държавниците едновременно с вкус и експертност, каквито ние не сме имали май от Иван Башев насам. Накратко, може да има висококултурни, умни решения отвъд всекидневната политика, с мисъл за следващите поколения, но тук не ги умеем. В което и да е министерство.

***

Те, българите, байно, си искат корупцията, тя за тях не е нещо лошо, хеле пък да гласуват против нея – отчасти заради надеждата, че и тях ще ги огрее. И ги огрява с дребни стотинки – най-вече в администрацията. Десните изначално и антропологически бъркат, като залагат на говоренето против корупцията – презумирайки, че „корупционно-мафиотската държава“ на г-н Борисов е нещо лошо. Напротив – тя, по ницшеанскому, е Животът-Какъвто-Трябва-Да-Е, по български.

***

Помислете върху това.

***

Т.е. протестиращите и ДБ бъркат изначално – мнозинството си ИСКА корупцията и му е все тая дали ще е Гешев, или, примерно, някой Иванов. То не само не схваща какво е върховенство на правото и дъра-бъра, а ИСКА да живее ТАКА. Колкото повече им говорите против корупцията, толкова повече „средният кюстендилец“ си вика, ми на мене сега ми е добре при „курупцията“, к'ви сте вие, нек'ви педали от София.

***

Докато демократичната опозиция не извади едноличен лидер – тип „хем умен, хем хубав, хем под 50“, с цялото ми уважение към сегашните, няма да се добере и до 9-те процента на клетия Реформаторски блок. Sad but true.

***

А кой ще разследва разследващите журналисти?! Quis custodiet ipsos custodes, дет вика иначе веселякът Ювенал, цял живот властово шибан, с извинение, от простаците императори Траян и особено Домициан?

***

А кой е новият Пизистрат, може би, който пръв в историята на познатия свят позволява на граждани на Атина да се бунтуват срещу него? Кой от престъпната организация ГЕПП-бсп-ДПС ви предлага принципа на участието, който може да бъде проследен назад до Платон?

***

Само за момент: въпросите за принципа на участието (политически) водят непримиримо към своя логически център – това е проблемът за отношението между идеите и сетивните неща. Те разкриват в най-голяма степен спецификата на платонизма като обективно-идеалистическа философия на античността, да ни прощава Анаксагор.

***

В случая трябва да се облегнем на самия Платон, за да се поясня. Основната теза на принципа на участието (в обществените дела на полиса) се изразява в ред определения. Идеите съществуват сами по себе си, а сетивните неща - смислово-генетически, - тъкмо чрез идеите; самите сетивни неща са качествено обособени неща, доколкото „участват“ в идеята и това е платоновият възглед за „двата свята“.

***

Но към още по-важното, гагага, дет би казал Зошченко с неговото „никого не любить“. Нишата на популистките евтини глупости на г-н Борисов все повече е превзета от г-жа Манолова. Г-н Борисов едно време, като кмет, обеща, че ще преебе Доган и „обръчите“ (пак с извинение за мандарина), но след това, разбира се, се съюзи с него. И понеже идват местни избори: няма разход в София, дори за тоалетна хартия, от който да не са откраднати поне 60%.

***

Но като казах Лок: неговият вечен проблем е метафизиката. Декарт, моят картезиански „бог“, представя метафизически доказателства за съществуването на Бога, най-значителното от които е изнамерено преди това в 11-ти в. от Св. Анселм (почти по същото време, в което Харълд Втори губи Англия от Гийом Копелето, щот видял Халеевата комета, т.е. норманите превземат Острова). Св. Анселм, да сме точни, е кентърбърийски епископ. И още: божественото според Спиноза, друг мой „съученик“, ТРЯБВА да е пантеистично, щот старият Бен привежда метафизични доводи до съждението, че всяко последващо (след него) съждение относно монотеизма би трябвало да притежава ПОНЕ субект и предикат. Какъвто Христос не е и в двата случая. Ерго, можете да вярвате. Въпреки особената метафизика на Лайбниц (с извинение към Фойербах), която всъщност черпи от същия несигурен извор.

***

Но това, разбира се, си го знаете.

***

Ето още нещо: ГЕПП са в total turmoil, щот вече го няма основният измамник и „изборджия“. Без него те не могат да „купят“ София, както в малките общини, пък и в провинциалните градове, щот той държи там „своите“ и ще саботира. И в момента ГЕПП нямат никва идея как да удържат София. А ако не удържат София, това е решителната downward spiral, пътят надолу. Г-жа Манолова, която сондира г-н Радев и той поддава (поради изначално униформено и неиндуктивно мислене, а там вече няма и никой, който да му обясни, след като колегата Иво Христов се махна), води към служебно правителство и край на ГЕПП. Въпросът е какво идва след архикрадците; Радев, този неподражаем, атомистическо-димитровградски ум, видимо смята, че може да „оглави“ всичко, отчасти подбуден от – с искрено извинение – напълно посредствената си съпруга.

***

Т'ва с толерирането на корупцията е някак ясно: ако в умствения софтуер на тукашното население е заложен моделът за успех чрез корупция, простото повтаряне на политическия процес няма как да промени нравите, дълбоко вкоренени още от късния „социализъм“.

***

Гладните и необразованите са лоши демократи.

***

ГЕПП провалиха много райони на страната, особено в Северна България – не само чрез неглижиране, но и чрез купуване на цигански гласове. И сега циганските кланове там, с пари от емиграцията, особено в Ловешко, но и от наркотици – забележете! – изкупуват като бесни имоти в Северна България.

***

И тук се намесва натурфилософът Доган – вече не е „аз ще ви дам турците“, а „аз ще ви дам циганите“.

***

Помислете и върху това.

***

Ерго, видът управление, характерен за по-богати държави най-вече в Северна Европа, не функционира в бедните югоизточни страни. И ако поляци и чехи проявяват силна привързаност към собствената си държава и приемствено благоденствие, ние тук – поради османското и/или съветското робство – смятаме националната държава за естествен враг.

***

Помислете дори и върху това.

***

Г-н Булгарбаши, балканският Кисинджър от БанкИ, ще се самоизяде политически сам, като някакъв шишкав уроборос. Разбира се, неграмотните ГЕПП (закружились бесы разны, нали) по всички места няма да предадат властта току така. Но липсата на експертиза и образование рано или късно ще даде „резултат“. И не само при ГЕПП – например оная, обратното на неостра лелка на Симеонов, също. Ако позволите и тази препратка: егати държавата, щом тая, как й беше името, й е вицепремиер.

***

То вече няма и обикновена dramatic necessity. Има само културна дезинтеграция, дисменорея, ако позволите - докато споменатият натурфилософ от село Дръндар ви управлява. Щот, признайте пак, никой не е излязъл срещу него. И да, разбираемо, г-да „десни“ – всеки има семейство, някои и деца, и няма как да има нов Раковски.

***

Крайният резултат, ще ме прощавате за руския, е нещо като пиздец.

***

Среда, в която цари подмяна на фактите и експертизата с лични мнения на предимно идиоти, особено в соц-мрежите, няма как да пребъде. Липсата на експертиза за всичко, рано или късно, ще я срути.

***

Да избираш да те управляват едни и същи неуки, крадливи простаци (без значение дали се казват ГЕПП, бсп или ДПС), и да очакваш различен резултат – това не е айнщайнова лудост, а обикновена тъпота. И бронебойни патрони за тази наша тъпота няма открити, няма открити.

***

Да преведем китайската конфуцианска апория: Борисов би твърдял, че всички българи иманентно лъжат. В такъв случай, той казва ли истината?

***

Посредствеността е новият „комунизъм“. Уж тази идиотска дистопия си отиде, но продължаваме да живеем в престъпната лудост, наречена „пост-БКП режим“.

***

Съвместният ни живот по нещо прилича на уж злата и опърничава, шекспирова Катрин. Но й се подчиняваме без оглед на нищо: Fie, fie, unknit that threat'ning unkind brow/And dart not scornful glances from those eyes/To wound thy lord, thy king, thy governor.

***

Подчиняваме се на най-тъпото от началото на антропоцена досега. Статуквото ГЕПП-бсп.

***

Поркоратура.

***

Мога да измисля още сто игри на думи, на романски и всякакви езици. Но истината е, че прокуратурата (не само г-н Гешев, той е прост симптом, ама много прост, пак), и донейде съдиите, служат на политическата „санкция“, т.е. на изпълнителната власт. И няма излаз от това, колкото и да се протестира. Тва е тъжен факт, но все пак факт.

***

Г-н Борисов все още предизвиква Стендал-синдрома сред фризьорките и администрацията, най-вече с искрящата си политическа неграмотност.

***

Нямаме лидер с визия. Умните гледат отстрани.

***

Моят български идол Раковски, най-образованият (да ме прощава прото-парвенюто Каравелов), по „чиято“ улица стъпвате сега, за да отидете на театър или на „Кристал“ – и човек, отчаян от „назадничеството“ ни през 60-те години на XIX-и в., казва: "С надежда, че щете послуша тия спасителни за вас речи и щете престане отсега нататък занапред да се селите или разбегвате по чужди земи, оставам ваш съотечественик, молитвующ ви здраве и вразумление от Бога."


***

Jesus wept.

Oще: на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov
NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови