Обърканата дясна „интелигенция“ е липсващото звено

Владимир Каролев Последна промяна на 25 октомври 2013 в 10:18 4917 52

Владимир Каролев
Владимир Каролев

 

Текстът е публикуван в блога на Владимир Каролев.

Поредна дясна статия, описваща грозната българска действителност. Валят паралели с отминали времена, редят се алегории с литературни и исторически творби, изкусно изписани красиви думи съсипват този или онзи политик, тази или онази партия. Въздишаме с удивление „Колко хубаво го е казал този интелигентен човек!“ и споделяме във фейсбук. Броячите на посещенията полудяват, редакторите на сайтовете със задоволство кимат с глави.

 И какво от това? Българската дясна „интелигенция“, доколкото има такава, има едно изключително порочно качество, което никога не съм разбирал дали е вродено и присъщо или подплатено с финансов стимул. Тя рядко говори за идеи и още по-рядко говори за конкретни мерки. Почти винаги плюе хора и партии.

 В България има един парадокс. Десните икономически think-tank-ове са със сериозна репутация и влияние и определено имат надмощие над левите им опоненти, каквито са синдикатите (за жалост, последните ползват неморални привилегии на недемократично придобита власт и от там съмнителни начини за финансиране). Десните икономисти са изключително прилежни в изработването и популяризирането на конкретни мерки, които често са имали чуваемост в правителството и са водили до положителен ефект. От друга страна, синдикатите са фиксирани върху темите за по-високи осигуровки и по-висока минимална работна заплата, но с изключително рехава аргументация и по-скоро партизански, отколкото научен подход.

 Тотално противоположна е картинката на дясната и лява „интелигенция“ в публицистиката. Десните публицисти се занимават основно с плюене по партии и хора. Рядко обелват дума за конкретни мерки или политики. Да не кажа, че не се сещам кога за последно са го правили. От друга страна, левите публицисти са подчертано прилежни в популяризирането и аргументацията на леви политики – с майсторско перо и базисни икономически и политически знания защитават по нелош (но абсолютно грешен) начин идеи за повече преразпределение, създаването на повече държавни фирми, спасяването на държавните фирми с пари на данъкоплатеца, забавяне на приватизацията, взимането на заеми и раздаването им на социални и етнически групи и т.н.

 Левите пропагандират умело убеждават как, като национализираме митични рудодобивни фирми, като оставим електроснабдяването и водоснабдяването в ръцете на добродетелните политици, като същите тези политици вземат милиардни заеми на гърба на населението, за да създават „уж“ високотехнологични фирми и реиндустриализират България, като вдигнем МРЗ на 1000 лева, тези пари ще се „завъртят“ в потребление и ще стимулират икономиката, България ще цъфне. Тези тези са абсурдни икономически, но не всеки разбира от икономика и дърпайки емоционалните струни на колебаещи гласоподаватели, левите публицисти придърпват колебаещи се гласоподаватели към лявото. Какво правят десните? Не обясняват по достъпен начин защо тези неща са грешни и глупави, а продължават да плюят този и онзи. Файда? Нулева.

 Заблудената съществена част от дясната интелигенция и десните публицисти са една от причините българското дясно да е толкова разпокъсано. Със сегашния си стил и линия на действие те сеят омраза срещу определени леви и фашистки партии, но нищо повече. И какъв е смисълът от това? Голяма част от българите мразят комунистите и социалистите, така и така. И ще ги мразят винаги. Но тази омраза не стига те да се обединят в една партия или устойчива коалиция. Обединението може да дойде не само на база общ враг, но и на база споделяни идеи за реформи на постсоциалистическата българска държава. И тук дясната интелигенция и публицисти са липсващото звено между десните think-tank-ове, които генерират тези идеи и ги обосновават научно, и разпокъсаните десни партии.

 Добрите практики в политическия PR разчертават тристепенен модел. На първия „етаж“ са неправителствените think-tank-ове, които генерират, обосновават и защитават научно идеи с конкретна идеологическа насоченост. На втория „етаж“ са медиите, публицистите и интелигенцията, които имат задачата да облекат тези научни идеи и аргументи в по-популярна обвивка и да ги популяризират сред широката публика. Най-отгоре са партиите, партията или коалицията, която има за задача да интегрира тези идеи и мерки в своята политическа платформа и да ги приложи на практика.

 Докато средното ниво в България прекъсва този поток от идеи, е нормално българските партии в дясното пространство да са разединени и дори да бъдат псевдо-десни. Просто научните и аргументирани автентично десни идеи и политики не достигат нито до тях в консолидиран вид, че да ги обединят, нито до избирателите им. Плюенето против една лява партия днес нито обединява дясното утре, нито пък имунизира обществото срещу вредните леви и популистки идеи. Защото лява или популистка партия XYZ днес може да се казва ZYX утре. И какво? Плюене наново?

 Това е и причината за тъжния феномен, дясното на българските „десни“ избиратели и политици твърде често да се ограничава до това да са против БСП и Русия. Те не разбират кои са десните реформи, кои са истинските десни ценности, какво би трябвало да прави един десен политик, извън това да плюе Станишев по телевизията. И понеже не го разбират, биват лесно манипулирани да обърнат гръб на относително добросъвестни десни политици под целенасочена и далеч по-умела лява пропаганда, разделяйки се по глупав начин дори по теми, по които дясното общество трябва да е единно и твърдо в позициите си.

 Реалността е, че левите хора си искат социализма и всичко да е държавно, а десните просто искат да са срещу БСП. Което прави първите заблудени икономически, но задружни и устремени политически, а вторите както объркани и неинформирани идеологически и икономически, така и разединени и заблудени политически.

 Иронично, поучителната за българските десни публицисти и интелигенция поговорка, че великите умове обсъждат идеи, посредствените събития, а малките – хора, е изказана именно от съпругата на най-известния ляв американски президент – ФДР :-)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2013 в 10:33

Губя си времето да пиша, но все пак го пиша в графа "лично забавление".

"За ДДС съм от 18% използван от общините – за чистота, улици, градинки, паркинги, градски транспорт, улици. За данък продукт съм, и НУЛА преки финансови данъци. Данък продукт ще е 3%. Акцизите да са до 35%.."

Дори по комунистическо време и централно планиране, хората са правили някакви калкулации за приходите от данъци. Ти си наплюнчил пръста и слагаш данъци, както го усещаш. Финансово планиране само с плам и огън в очите не се прави.

От това, което пишеш - данък продукт=ДДС......логиката ти нещо не схващам. 3% данък продукт са си 3% отгоре на ДДС-то.

"Ще има държавни предприятия и общински, но никой няма да може да казва че са губещи..."

Дори и да са губещи никой няма да може да го казва, така ли? По принцип историята е показала, че държавата е лош собственик и обикновено тези предприятия са си на загуба.

"Държавата да отпуска 1-милиард на година, от печалбата на общинските и държавните предприятия, за да се строят комуни и кибуци – поемащи бедността и пенсионерите"

Тъй като печалба няма да има или ще е минимална, бедните хора ще подпалят страната. И ще се наложи да ги заключите в тези "комуни и кибуци" т.е. ще създадете концлагери за скитници и пенсионери. Май ще предпочитат да живеят със 150 лв. пенси отколкото заключени. Или това е решението ти за деграфския срив и неизбежния фалит на НОИ?

Заключение:
"НИОКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ" ти идеи са живото доказателство, че сегашните "комуни и кибуци" за хора с психически проблеми и хора със старческа дименция са на свобода и пишат по форумите.

29.10 2013 в 15:45

Каролев, извън темата малко, ама да знаеш, че нема никакво значение какво казваш, защото на никого не му пука за мнението ти. Крайно време е да ги разбереш!

27.10 2013 в 23:03

Според законът на Сей, възможно ли е да има безработица? А кризи

27.10 2013 в 12:03

Каролев пише много добре, само че тук където омразата е водещото на какъвто и стил да напишеш винаги няма да те разберат правилно. Същността за която говори остава на заден план, а на преден са пристрастията.

27.10 2013 в 11:56

Дянков даваше на тия на които работят и така трябва да бъде за да има стимул да работиш, а не да мързелуваш и да искаш да си равен с имащите и работещите.

26.10 2013 в 10:41

Айн Ранд знае че Христос и аврамичните религии предлагат колективизъм и подпомагане, а отричат егоизма. Цанев да знае и послуша Каролев, че десните са против субсидии и план Маршал, че подпомагането е лява мярка. Цанев Цанев, много си тъп, и атеист трябва да бъдеш за да си десен. Фридман казва за синдикатите че са - ПРОФСЪЮЗИТЕ СА АТАВИЗЪМ | Институт за свободен ... - Атлас


Десните смятат работниците за умствено недоразвити, и ако богатите се скрият всичко ще се повреди, а работниците лапачите ще гледат и чудят като маймуни.


ДЯСНОТО Е КРИПТОФАШИЗЪМ

25.10 2013 в 20:46

Свободният пазар = свободната воля. От какво друго да се решава нещо?

25.10 2013 в 20:09

КАРОЛЕВ Е ГЛЕДАЛ "ОРИГИНАЛЪТ" - ТВ7

25.10 2013 в 18:49

Това му казвах много пъти на каролев: ЛЕВИТЕ умове обсъждат идеи, ЦЕНТРИСТИТЕ събития, а ДЕСНИТЕ – хора
ТОВА СЕГА Е ПОДСКАЗКА -
Каролев казва: – АБЕ ПИШЛЕМЕТА, НЕ ВИДИТЕ ЛИ ЧЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО РАБОТИ ЗА НАС ДЕСНИТЕ, СЪКЪН ЩЕ ГО СВАЛИТЕ!!??!! и ще доидат такива дето ще бутнат ЗПО фондовети и нашти ВЕИ ангажименти!

25.10 2013 в 18:43

Щатите така са олявали напоследък, че няма накъде повече, а примера ти с Норвегия кърти мивки - имат висок стандарт на живот (в смисъл всичко е адски скъпо) заради нефта, който откриха 70-те години на миналия век, а не заради левите
А за Каролев, дискотеките и непълнолетните - който го може - си го може. Предполагам, че ти червено Майче, няма да се класираш ;-)