Каролев: Устойчив растеж с бутафорна защита на собствеността? Невъзможно.

Владимир Каролев Последна промяна на 14 октомври 2013 в 14:47 2790 12

Владимир Каролев
Владимир Каролев

Да започнем с една история.

През 2004 г. една американска инвестиционна компания и няколко руски граждани, свързани с легендарния шахматист Анатолий Карпов, решават да реализират инвестиция на българското Черноморие. Комплексът, наречен „Ключ от морето”, на първа линия в с. Равда, е завършен през 2005 година и малко след това се оказва, че собствеността на дъщерната българска компания „Фонд за развитие на България” ЕООД е сменена.

Чрез относително проста, но чевръста измама, група български „бизнесмени” успяват да фалшифицират подписа на един от управителите на чуждата инвестиция – Марк Лиснянский. Станал нарицателно на имотните измами, развихрили се из София, нотариус потвърждава подписа на човек, който никога не се е явявал в кантората му. Съдия от Софийски градски съд пък регистрира документите по смяната на собствеността върху дружествени дялове при наличието на един, вместо изискуемите три подписа, и при липса на решение на съдружниците за подобна продажба.

Веднъж придобили пълен контрол върху собствеността на дружеството, активите му бързо са разпродадени практически на безценица на свързани с „извършителите-бизнесмени” дружества. В случая, нито превантивните механизми на българската държава, нито правораздаването са ефективни.

В превенцията очевидно се проваляме – нотариусът изповядва сделката, заверявайки подписа на лице, което никога не е виждал. На тромавата ни съдебна система пък й трябват почти 4 години, докато Софийски апелативен съд потвърди, че лицето Лиснянский никога не е полагал своя подпис под въпросния договор за покупко-продажба на дружествени дялове, респективно да постанови заличаване на вписаната промяна в собствеността на дружеството.

Правораздаването ни също, обаче, се проваля да защити собствениците. Оказва се, че 7 години не стигат на родните съдилища да преценят дали прехвърлянето на собствеността върху „Ключ от морето” е валидно. Казусът стига до Върховния касационен съд, откъдето тепърва ще се реши дали съдът ще допусне делото до разглеждане.

Прокуратурата, oт своя страна, наблюдава посочения случай и вече 7-ма година не намира адекватен начин да се намеси, за да потърси отговорността на действителните извършители. Вместо това блюстителите на закона имат „по-важната” задача да си прехвърлят откритото досъдебно производство от София към Бургас. И така 7 години без резултат.

Поради слабата защита на частната собственост, този инвеститор остава с една куха фирма, а открадналите проекта „Ключ от морето” се измъкват с активи на 8-цифрена стойност. Дори и по някакъв начин справедливо наказание да застигне всички измамници, инвеститорът вече трудно би могъл да възстанови собствеността си – прехвърлената собственост е продадена и препродадена по няколко пъти. Такива и безброй много други казуси винаги придобиват публичност в чужбина и особено сред инвеститорските среди, като нанасят огромни щети и пропуснати ползи на българската икономика.

Неслучайно, в почти всички конституции в развитите страни ясно се забелязва формулираната по един или друг начин теза, че „частната собственост е неприкосновена“. Именно тя лежи в основата на впечатляващия икономически растеж на човешката цивилизация през последните два века и половина. През този период капитализмът и технологичният напредък се сливат в мощен двигател на прогреса, който увеличава благосъстоянието на хората в десетки пъти повече, отколкото през предходните 2000 години. Разбира се, в някои държави тази формулировка има реална тежест, в други, като България, за някои хора има, а за други – няма тежест, а в трети страни пък е просто за мили очи.

В развитите икономики, частната собственост е максимално добре защитена от всевъзможни посегателства като експроприация, имотни измами, бюрократичен рекет и други. В този смисъл са и редицата международно-правни спогодби и конвенции, изрично задължаващи членуващите държави към имплементирането на адекватни мерки в тази насока.

В слабо развитите икономики, в действителност частната собственост е слабо защитена и уязвима за такива злоупотреби и престъпления. Какво е положението в България?  Според индекса на икономическата свобода на авторитетната фондация „Херитидж”, оценката за България е 30/100, като повечето развиващи се икономики гравитират около 50-70, а развитите са около 90. Това ни отрежда място в Третия Свят, въпреки че други класации ни поставят малко по-високо. Например, международният индекс за правата на собственост поставя защитата на интелектуалната собственост в България на 50-о място от 130 държави, но физическата собственост е на незавидното 76-то място.

Проблемите в България до голяма степен произтичат от бавно развиващо се национално законодателство, което не възприема добрите примери от световната практика, а също е и уязвимо за лобистки поправки и отваряне на вратички. Огромен е и натискът „отвътре“, тъй като слабо защитената частна собственост позволява на раздутата българска бюрокрация да оказва натиск върху предприемачите и собствениците като цяло, като по този начин се облагодетелстват незаконно различни чиновници.

Нереформираната съдебна система и неефективно правораздаване също оказват критично влияние. Дори и един инвеститор или собственик да има правото на своя страна, тромавата и мудна съдебна система може да блокира или поне да затрудни неговата дейност в продължение на години. А закъснялото правосъдие е равно на отказ от правосъдие.

Покрай нагорещените дебати за данъчната система и злоупотребите със службите за сигурност, много от нас като че ли оставиха основополагащия въпрос за защитената частна собственост на втори план. Защитата на собствеността обаче се нарежда редом и на едно ниво с правото на личен живот, свободата на изказа, забраната на изтезания (за справка – каталогът от права, защитени от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи).

Отказът ни като общество да признаем и активно защитим значимостта именно на собствеността може да бъде пагубно. Пагубно не само за привличането и задържането на чуждестранните ни инвеститори, но и за инвестиции от местните предприемачи. Това е грешка, която трябва да бъде поправена максимално бързо. България е привилегирована, тъй като днес е в едно семейство с някои от най-развитите икономики в света и би могла да възприеме много от техните, доказали се вече повече от два века, добри практики.

Вярно, някои заинтересовани страни като недобросъвестни чиновници и политици ще претърпят сериозни загуби, тъй като ще им бъдат отнети много от инструментите за незаконно облагодетелстване чрез рекет на собственици и предприемачи. Но от друга страна ще спечелят всички - от най-дребният стартиращ занаятчия през най-големия индустриалец до всеки родител, оставящ наследство на децата си, които добросъвестно ще могат да разполагат с и управляват по-ефективно своята частна собственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2013 в 23:16

Браво Каролев! Продължавай в същия дух! Дано да се просветим малко и да променим отношението към основната предпоставка за по-добър живот в едно демократично общество!

16.10 2013 в 09:28

А кой осъществява контрол над нотариусите, защо име е дадена заковона възможнаст да правят милиони на гърба на бедния народ ???

15.10 2013 в 20:19

Всички имотни измами стават чрез нотариус. Подобен случай имаше във Варна миналата година. Нотариуса се кълнял, че собственичката е присъствала на сделка и доброволно си е сложила подписа. Опитал се да я изкара невменяема. За мошениците нотариуси прегради няма.

15.10 2013 в 12:19

Владимир Каролев,
В цялата ви ода за защита на частната собственост аз виждам отразен само проблема с мудната и бъгава съдебна система. Защо надувате гайдата за частната собственост по принцип, след като става въпрос за проблем в съдебната система(което знаем твърде добре) и още някакви законови разпоредби, за които дори не благовоявате да споменете? Или пак сте на принципа за "краставицата" на Кришан?

Напишете статия как да се реформира съдебната система, щом там е проблема. Щото вече толкова хора се пробваха да предложат панацея, то не бяха шпиони и завсимости, все същата си остава. Ако пък има някакъв законов акт погрешен - посочете и предложете по-добър.

Ама така да си виете проформа за частната собственост е очевидно че подменяте темата с друга, за която иамте желание но нямате аргументи.

15.10 2013 в 10:13

Каролев кога е бил "на власт" :) :)

По-навиоко от общински съветник в Софийска Община никога не е бил...

15.10 2013 в 09:57

Точно така. Обаче децата на комунистите ни искат обезоражени.

15.10 2013 в 08:57

+1000
Хубаво им го каза, браво! :)

14.10 2013 в 21:50

Г-н Каролев, това е много добре написано и е вярно, само че вие политиците се сещате за тези неща, когато паднете от власт! Иначе, докато от вас зависи се правите на "ударени с мокър парцал", и това е основния проблем по нашите географски ширини!

14.10 2013 в 18:50

Уважаеми г-н Каролев,

Това е една от многото кражби , казвам КРАЖБИ на частна собственост в България (не използвам евфемизма "присвояване"). Това си е чиста КРАЖБА. Когато става въпрос за крадене НА ЦЕЛИ ФИРМИ, за мен е изумително кой ИДИОТ в нашата мила Родина е решил и го е НАПРАВИЛ спесимените на управителите и собствениците да бъдат качени (подписите им!!!!!!) в сканиран електронен вид в Интернет. Идете да поискате спесимена на титуляр на сметка в банка - няма да го получите. За онези, които не знаят как се правят подобни търговски регистри - да посетят регистрите на държавите от ЕС - никъде няма да видите спесимен в PDF формат, от който лесно сваляте картинката и можете да го фалшифицирате по собствено усмотрение. За пример ще ви дам регистъра във Великобритания : http://www.companieshouse.gov.uk/ - ще си свалите спесимен на собственик или управител ама друг път. Безплатно ще прочетете дали компанията съществува и в какъв статус е. Ако искате ИМЕНАТА на собственици или директори или финансови отчети ще си платите 1 лира с кредитна карта (2.44 лева български пари) и ще сте наясно за какво става дума. Но подписи, спесимени - НЕ!

14.10 2013 в 18:10

Докато комунисти управляват България, законовата и съдебна защита на частната собственост ще е мисия невъзможна. На тях в чипа им е заложено едно единствено отношение към частната собственост: експроприация! Така както политиката за комуниста се свежда до насилие и измама, икономиката и бизнеса за него се свеждат до кражба. Решението е партията им БСП да бъде поставена под карантина в изолатора извън Парламента за няколко мандата - това неизбежно ще предизвика вътрешен катарзис и социалдемократизиране. През този период, без тях в Парламента, коренно ще промени облика на законодателството и правоприлагането му. За жалост в момента червените чугунени тикви са твърде много, макар, че като качество са вече боклук - пенсии и цигани!
 
X