Неразчетената 2015 година

Антоний Гълъбов Последна промяна на 28 декември 2015 в 12:50 7406 7

Годината завършва преди да сме осмислили това, което се случи и неговото влияние върху онова, което предстои. Голяма част от разчетите и плановете не се осъществиха. Появиха се нови амбиции, а част от тягостно възпроизвежданите претенции придобиха нови измерения. Всичко това ще продължи да се случва и през следващата година, защото очевидно не е достигната критичната точка, отвъд която „глобалния безпорядък”, (за който преди двадесет години говореше Бжежински) ще започне да придобива очертанията на нова основа за международна политика.

Няма единен сценарий, има сценарна криза. Сблъскват се все повече различни сценарии и стратегии, генерирани в различни центрове на влияние. Резултатът е някакъв мутант, изменящ се непрекъснато под натиска на различни интереси и амбиции.

Администратори и технократи подмениха политическото лидерство и го сведоха до обикновена технология. Но алгоритмите и протоколите, по които тази технология може да функционира останаха неразчетени през отминаващата година. Подобно на чирака-магьосник, политическите технолози продължават да се опитват да прилагат заклинания, които не познават.

Еднополюсният свят продължава да бъде едно от най-досадните клишета на руската пропаганда, повтаряно до втръсване от псевдолеви герои. Всъщност, много отдавна няма един полюс и затова няма една периферия, независимо от това колко им се иска и на нашите политици ние да сме именно в тази периферия.

Обзорите на отминаващата 2015 година, по традиция, се превърнаха в първия системен опит за подмяна на реалността. Ако внимателно се заслушате в онова, което според редакторите на тези материали се е случило, може да се усъмните че сте живели в България през изминалите дванадесет месеца. Проблемът не е само в ниското равнище на професионална подготовка, но и в сервилния характер на тази „редакционна намеса” върху току-що отминали събития. Един от последните примери за тази година бе опитът за преразказ на словото на Папата така, че от него да „отпадне” темата за Украйна.

Заличаването на следите на публичния ни живот продължава. Унищожаването на основата на гражданската ни памет се превърна в най-ефективното средство за компрометиране на демокрацията. Така беше в началото на т.нар. преход, така продължава да бъде и днес. Така се пише онази история, в която само бивши агенти на ДС могат да бъдат признати за културтрегери и „истински историци”. (Между другото, какво стана с инициативата за пенсионирането на Божидар Димитров?)

Това не е теория на конспирацията, това е нейната всекидневна практика. Така се произвежда онази безпаметна безпомощност, която потиска и обезсмисля всеки опит за запазване на гражданското достойнство. Това е и причината за тягостната неустойчивост на всяка гражданска инициатива, за липсата на съгласие и решителност в отстояването на публичния интерес.

Част от събитията на отминаващата година са всъщност фази в развитието на процеси, които ще продължат да определят случващото се и през следващата година. Външната среда, в която България трябва да реализира целите си продължава да се променя. Част от потенциалните рискове в началото на 2015 се превърнаха в реална заплаха. Други, засега остават по-малко вероятни, но нито един от тях не е затихнал напълно. Вместо това се появиха нови. Голяма част от тях остават неразчетени или подценени.

Определящата роля на външнополитическия контекст върху развитието на политическите процеси в България не е само резултат от динамично променящите се обстоятелства, но и измерител за степента на деградация на самата партийна система. Онова, което в началото изглеждаше като криза на легитимност прерасна в дълбока деградация на политическия смисъл. В тези условия, отговорността на управляващото мнозинство за формирането на цялостна политическа визия придобива критично значение.

В края на тази година, ГЕРБ се намира в по-комфортна позиция, отколкото в началото й. Както и преди, предизвикването на предсрочни избори остава единствено и само въпрос на решение на ГЕРБ. Шансовете за завършване на пълен мандат нарастват. Основният коалиционен партньор в управлението – Реформаторският блок, препотвърди категорично подкрепата си за ГЕРБ, дистанцирайки се от реакцията на ДСБ. АБВ доказа, че претенциите му са ограничени до договарянето на позиции и постигането на конкретни цели, които няма да доведат до рязко противопоставяне. Патриотичният фронт изглежда разколебан от задълбочаващите се различия между НФСБ и ВМРО. Всъщност, партньорите в управляващото мнозинство са по местата си, с изключение на ДСБ, при които риска от маргинализация се задълбочава.

Управляващото мнозинство и правителството изглеждат по-стабилни в края на тази година. Независимо от фрагментирания си характер, (а може би именно поради това) парламентът може да излъчи широки мнозинства, които да подкрепят политиките на правителството.

Основният залог за стабилността на управлението продължава да бъде готовността на ГЕРБ за водене на преговори и консултации. Процесите на вътрешно пренареждане в ДПС няма да се отразят върху стабилността на управляващото мнозинство. Те ще доведат единствено до разширяване на пространството, в което ще трябва да се преговаря и да се постига съгласие. Стилът на преговори, наложен от Лютви Местан ще бъде променен. Времето за постигането на споразумения ще се увеличи, но ДПС няма да рискува с опити за предизвикване на предсрочни избори.

В средите на БСП възникна подобие на ентусиазъм при мисълта за това, че оттеглянето на ДСБ ще доведе до разколебаване на мнозинството, а промените в ДПС ще върнат Движението отново в орбита, по-близка до социалистите. Ръководството на партията все така не разбира, че промяната в политическата конюнктура няма да му помогне да избегне последствията от процесите на вътрешен разпад в рамките на формиралото се статукво. Вместо това, запазването на досегашния курс на Михаил Миков може само да доведе до поредния изборен провал на предстоящите през следващата година президентски избори.

Атака губи частично електорална подкрепа в полза на НФСБ, но ще продължи да се придържа към досегашната си роля. Съдебните процеси срещу Сидеров и Чуколов ще бъдат използвани за организиране на провокации срещу прокуратурата и съда, като средство за разфокусиране на гражданските протести в подкрепа на решителни действия по отношения на съдебната власт. В този сценарий, това че двамата са привлечени към отговорност за хулиганство няма да попречи на сценаристите да се опитат да им създадат ореола на преследвани „герои” в името на „клета майка България”.

След разцеплението в ДПС, „групата” на независимите народни представители ще се увеличи. В нея вече има представители на БСП, БДЦ и Патриотичния фронт. Ако ДСБ доведе докрай заявените си намерения и наистина напусне Реформаторския блок, техните народни представители ще трябва да се присъединят към тази бързо нарастваща нестандартна парламентарна „група”. Ролята на независимите депутати ще нарасне по отношение на законодателни инициативи, но значението им след като отминаха важните гласувания, изискващи конституционно мнозинство, няма да бъде определящо.

Процесите на „преструктуриране на политическото пространство” ще продължат и през следващата година. Липсват цялостни политически проекти, които да възстановят гражданския залог в политиката. Доминира ситуативната реакция спрямо определени обстоятелства, без цялостна стратегия и програма, без обществено доверие и гражданска подкрепа, а именно в тази среда лобизма и корупцията се превръщат в най-големия риск пред формирането на демократична политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2015 в 09:48

ПОДКРЕПЯМ!И още...Всички ченгета на бившата/настояща ДС,като агент ГОЦЕ например/но има още разбира се/-ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА И ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ!И СЛУГИТЕ НА ДС-ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО! Тези боклуци не трябва да бъдат допускани до листите ,когато има избори.Такива като агентите "павел","сава", "петър" и всички на които досиетата са на светло -ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!"Д/П/С ,като противоконституционна партия на етническа основа -ДА ЗАМИНАВА В ЪГЪЛЧЕТО НА "ЧЕРНАТА" НИ ИСТОРИЯ!И журналистите да престанат да ги интервюират ,и да ги наричат "господине" защото ТЕ са престъпниците и тези от "ЗАДКУЛИСИЕТО"!...Само тогава ще има светли дни за БЪЛГАРИЯ!

29.12 2015 в 03:23

Призивъ, адресъ, въззвание и апѣлъ
Къмъ всички четящи тукъ интелектуалци, общественици, и политици
Къмъ основателитѣ на" Протестна Мрежа"
И най-вече къмъ всички патриоти, радѣещи за това да има България и за въ бѫдеще

Уважаеми дами и господа,
Часътъ настана! Паднаха окончателно маскитѣ въ българската политика. Това, която се разкри подъ тѣхъ, надхвърли и най-грознитѣ очаквания, и най-смаянитѣ ожидания на хората. Навръхъ най-свѣтлия християнски праздникъ, Роджество Христово, обществото ни бѣше подложено на единъ смайващъ съ цинизма си циркъ въ сараитѣ на известенъ политикъ, отъ който ясно по-ясно лъсна, че цѣли политически формации въ бъргарския парламентъ не сѫ нищо друго освѣнъ маша за прокарване на интереса на съседни държави. Уплашенъ отъ възможностьта за промяна въ олигархичното статукво, по неволя, за да елиминира политически противникъ, политикѫтъ Ахмедъ Доганъ вдигна завесата и освѣти въ пълнотата му единъ нечуванъ досега фактъ въ българската история: фактъ за спонсорирана отъ Турция партия въ българския парламентъ, който бе потвърденъ изцѣло отъ последващото поведение на г-нъ Лютфи Мѣстанъ и ненадейното му бѣгство въ.... турското посолство въ София. Циркѫтъ разкри не просто престѫпни олигархичо-политически зависимости въ българската политика, той дава основание сѣриозно да повдигнемъ темата за национално предателство отъ действуващи български политици. Изумени сме, смаяни, не ни стигатъ думитѣ да изразимъ възмущението отъ такава нелепица: действуващъ български политикъ, начело на сѣриозна политическа формация, представена въ парламента, следъ вѫтрешно-партийни дрѣзги (какъвто и да е тѣхния характеръ), изведнажъ отива" да осигури сигурностьта си" въ посолство на чужда държава, при наличието на огромния ресурсъ на сигурность и силовия апаратъ на Републиката. Този позоренъ актъ щѣше да е само подигравателенъ къмъ личностьта на Лютфи Мѣстанъ, ако за съжаление не бѣше сѫщо така и актъ на национално предателство. Доколкото ни е известно, партия Дъ Пъ Съ и сега, и въ миналото е имала представители въ сѣриозни парламентарни комисии, въ комисията по сигурность, въ съвета за национална сигурность, кѫдето се борави изключително съ класифицирани данни, които не бива да попаднатъ въ други държави. И изведнажъ се оказва, че не другъ, а лидерътъ на тази партия бѣга въ турското посолство да моли защита! Политолозитѣ вече сѫ единодушни, че евентуална бѫдеща политформация на Мѣстанъ ще бѫде спонсорирана отъ партията на Ердоганъ - турското крило на Мюсюлмански Братя, организация забранена вече съ законъ на мѣста като Египетъ, и фигурираща въ списъцитѣ съ терористични организации на много държави. Това ли сѫ хората, които трѣбва да пуснемъ въ българската политика? Не стига другото, но и турското рѫководство се опитва да накара действуващъ министър-председатѣлъ на страната, видитѣ ли, да спасява Мѣстанъ, та да може той по-успѣшно да саботира националната сигурность. Въ връзка съ тѣзи събития, призоваваме за националенъ протестъ изискващъ незабавното разследване отъ страна на Дансъ, прокуратурата и военно контраразузнаване на г-нъ Павѣлъ Зидаровъ, известенъ още като Лютфи Мѣстанъ, за национално предателство, предоставяне на класифицирана информация на трети страни, осѫществяване на антибългарска пропаганда, както и насаждане на етническа и религиозна омраза въ речитѣ си къмъ електората на Дъ Пъ Съ. По сѫщия начинъ, да се направи разследване и на бившия председатѣлъ на тази партиа Аметъ Доганъ. Вѣрваме, че нѣма да останетѣ безучастни къмъ апѣла. Сега е моментътъ за такова разследване! Да изкоренимъ чуждитѣ маши въ българската политика, за да бѫде България наистина чиста и свята република - такава, каквато я искаше Апостола на Свободата Василъ Лѣвски!

28.12 2015 в 19:12

"герб" изглежда "...по-комфортна позиция..." За мен "герб" е всичко друго,само не и "дясна партия"...и още по-жалко за България ,че политолозите продължават да налагат мнението си,че "герб" е дясна...Ако имаше възможност да бъдат уважени жалбите към ЦИК за грешките в протоколите,за поправките там,за грешното броене на бюлетините/500000 невалидни!/...Тогава щеше да лъсне истината за "голямата уж дясна партия"...След Д/П/С тази "герб" е другото проклятие за България!Но това няма да го разберем сега,а доста по-късно...когато му дойде времето!

28.12 2015 в 17:35

Герберасткият вещер пак се изокал...

28.12 2015 в 15:21

.

anton ментето
да яде на Рамадан пишлето.

.

28.12 2015 в 15:17

.

АЛО МОДЕРАТОРА,

anton ментето пак се е изакал на 15та дупка.

АЙДЕ ИЗМИЙТЕ по него.

.

28.12 2015 в 14:44

1.прочетох текста.
2.прочетох,като прескачах всяко трето изречение.
3.прочетох,като прескачах всяко второ изречение.
4.зачудих се що ли го чета?
все едно и също: "Доминира ситуативната реакция спрямо определени обстоятелства"