35% от българите не могат да си отворят банкова сметка

OFFNews 11 май 2015 в 13:01 5374 9

Проф. Стив Ханке

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Проф. Стив Ханке по време на конференцията за финансово образование в София

35% от българите не знаят какво е търговска банка и как да извършат елементарна банкова операция, например да си отворят сметка. Това показва проучване на Световната банка за финансовата грамотност в България, представено днес на конференция, посветена на въвеждането на финансово образование в училище.

Финансовата необразованост в България е много голяма и то не само сред по-възрастното население, а и сред по-младите - това е огромен проблем, коментира "бащата" на Валутния борд у нас проф. Стив Ханке.

Според други данни от проучването 60% от хората в България имат слаба или никаква финансова грамотност.

Да си финансово грамотен означава да знаеш как да управляваш парите си при инвестиране, вземане на кредит, сключване на застраховка, плащане наданъци. Без тази базова информация няма как да направиш добър избор, отбеляза Ханке, който е професор по приложна икономика към университета John Hopkins.

В същото време, у нас приблизително 45% не са запознати с възможностите за застраховане, 60% не знаят почти нищо за допълнителното пенсионно осигуряване, 75% не разбират каква е дейността на частните пенсионни фондове, 80% не разбират какво е инвестиционен фонд.

Според Ханке финансовото образование трябва да се осъществява в частния сектор, защото в противен случай има риск от политизирането на образованието, което трябва да бъде обективно.

Не на това мнение бяха други участници във форума.

Според бившия зам. финансов министър Любомир Дацов финансовото образование трябва да присъства в училище и на базово ниво да се включи в програмата още в IV клас и да продължава до X.

Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков заяви, че категорично финансово образование трябва да се въведе в училище, но програмата трябва да обхваща още предприемачество и иновации. Според него въвеждането не може да стане веднага, защото са необходими програми, за който той би се обърнал за помощ към университетите, и обучение на учителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!