Quantcast

Историята се разцепва

Юрий Йорданов Последна промяна на 08 юли 2014 в 16:10 7874 7

Юрий Йорданов

Вчера вицепрезидентът на Република България се оказа първият читател на книгата на руския външен министър Сергей Лавров.

Странно човешко дело е политиката - всички думи могат да бъдат изнасилени, прокудени и приласкани със същата страст и радост, без разлика в изражението на казващия ги.

Крачката от политиката в историята е само една - една нощ. И случилото се за миг се превръща в история. И точно тук започва клопката. Мислите на изричащия присъдите и отношението си стават много бързо едни или други, заради "политическите убеждения". Имагинерността, разлятата делта или естуар на днешната ни река от случващото се в света, превърна световната политика в много по-сложна от преди. Преди близо 70 години свърши Втората световна война - оттогава до днес икономиката и бизнесът управляват света.

И колкото повече се отдалечаваме от нехуманността и оръжието за решаване на световните проблеми, толкова по-смешно и нелепо изглежда как политическото се гърчи, търсейки обясненията в думите, криейки се от смисъла.

Словото като апотеоз на човешката ни способност да мислим и да се изразяваме е убивано ритуално.

През вдъхновеното изричане на думите "кривият" патос убива смисъла, но ни подарява паднали маски.

Думите, изречени от Маргарита Попова - "Грях е да отказваме да живеем исторически", само прикриват пред неразбиращия "тънкостите" читател именно това разминаване между смисъла и съдържанието на словото.

Грехът на днешното ни време е, че е сложило парите и бизнеса преди човека. И че и леви, и десни политици мигрират, криейки се между думите, за да не си признаят истината.

Светът днес навсякъде отиде твърде далеч в издигането на парите като единствен показател и измерител за успеха.

Вкарал се веднъж в клопката на парите и тайните обещания, никой няма шанс да се опази, когато го "поканят" да се "изкаже".

Светът наистина заживя исторически, но посоката на развитието се оказва различна от описваната от Попова.

Историята на модерния и свободен свят (при цялата условност на думите ми) е все повече свързана със свободата на избора.

Възхваляваният от Попова руски външен министър и автор на книгата "Между миналото и бъдещето" Лавров идва в България именно, за да ни убеди, че не искаме да живеем "исторически".

Присъствието на Попова на широко рекламираната "промоция" на книгата за сетен път ни показва колко е трудно на думите да не се разцепят от смисъла си и да оживеят в последните усилия и напъни в XXI век и в Европа газът да бъде превърнат в историческо оръжие на Русия.

Събитието, моментът и компанията на Попова при това литературно четете за кой ли път ни доказват, че живеем в "историческо" време.

С едно уточнение - историята се "разцепи" и всичко става все по-видимо през делата и думите. И през приятелите (ти).

Светът все повече не е същият, който познавахме преди само една година.

Присъствието на вицепрезидента на "събитието" на руския министър е само част от видимите наши раздели с цепещата се днес история. Все повече пред нас, българите, и държавата ни България ще идват със силата, на която не можем да устоим, въпросите към кой свят искаме да принадлежим.

И все повече и публичното усещане за "цепенето" на историята ни ще се засилва. Време на избори е, но публични.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2014 в 14:14

По-добре Попова, отколкото мишката дето е Президент.

10.07 2014 в 14:03

Откога комсомолският секретар на небезизвестния Кинтекс стана "десен", че и автор на статии?

09.07 2014 в 07:51

Аз не спирам да се учудвам - как така се получава - поне при "соца" всички ученици учехме по едни и същи учебници по български, по история и пр.От какви учебници са учили нароилите се соросоиди като :Оги Минчев, този Йорданов , и пр.или само защото им подхвърлят в копанките, пишат такива тъпотии?! Защо този самозван историк и анализатор, който си позволява да сипе хули по Лавров,един от малцината,които наистина са в "кухнята" на историята, не се впечатли, когато Барак Обама се изхвърли да утвърждава,че "Десантът в Нормандия бил най-великото сражение в историята на човещката цивилизация"?!...Наистина, ако искаме да ставаме "еуропейци" , трябва да изучаваме историята от един и същ учебник!За да не се срещаме след това на различните бойни полета на историята!

09.07 2014 в 07:32

На подобно словоблудство може да завиди /или по-точно да надмине/само нарцистичният словоблудец сегашен формален главен ДоГаньовец на вилаета Булгаристан Л.Местан!

Е, чак сега видях, че и тук "партньор" била Ф."Америка за България"...Като му гледам снимката, комай преди години като хашлак съм го хващал в трамвая , че се вози без билет - дано сега сребърниците му стигат поне да не е гратисчия в трамвая!

09.07 2014 в 00:15

Феноменална тъпня. Някакви думи в опит да се направи на неразбран интелектуалец.

08.07 2014 в 19:05

Втори поред великолепен текст на ЮРИЙ ЙОРДАНОВ.

Разбира се, само за интелигентна и мислеща публика, която може да го оцени. Въпреки че не споделям изцяло политическите пристрастия на автора, истински се възхищавам от стила и дълбочината. Надявам се този автор да ни радва по-често с подобни публикации.

Надявам се обаче този път Йончев да не го махне толкова бързо, колкото миналия път, за да могат повече читатели да му се насладят. Радващо е, че при ОФФците има такива добри майстори на словото.

08.07 2014 в 16:45

Сорос нещо се е побъркал щом плаща за такива статии.