Събития и случки на 9 януари

OFFNews 09 януари 2016 в 05:04 5167 0

Ламантини

Снимка Архив

Във водите на Централна Америка Христофор Колумб забелязва ламантини, решава, че са русалки и е огорчен, че не са красиви.

В България

1901 Сформиран е „служебен кабинет” (назначен от 12 януари), съставен от дейци на Народнолибералната партия. От тях министър-председателят ген. Рачо Петров иска да сформира промонархическа „генералска партия”. Но същия месец управляващите губят изборите за 11-то обикновено народно събрания, кабинетът поддава оставка и е сменен на 20 февруари с.г.

1904 В София започва да излиза сп. „Народно стопанство”, за търговия, индустрия и занаяти.

1942 Фараг бей, управляващ на легацията на Египет в София, връчва писмо за скъсване на дипломатическите отношения с България. Към онзи момент големите български съюзници воюват в Египет; войските на Италия са разбити, а германският фелдмаршал Ромел подготвя настъпление откъм Либия.
Двустранните отношения са възстановени след войната, на 26 март 1947 г.

1989 Държавният съвет приема Указ № 56 за стопанската дейност, който въвежда фирмената организация като основна форма на предприемаческа дейност и съдейства за пазарно ориентиране на икономиката. Същевременно той създава условията за по-късното бързо забогатяване на хора със силни позиции в политическата и икономическата власт в НР България.

2002 С помощ от САЩ в София е проведена международна туристическа конференция "България - страна на мечтите", приветствана чрез видеопослание от бившия американски президент Бил Клинтън.

По света

1493 Христофор Колумб, плавайки край остров Доминика, вижда три ламантина (морски крави, едри морски бозайници). Той решава, че това са русалки и разочарован записва: „не са и наполовина толкова хубави, колкото ги рисуват”. Може би неслучайно зоологическият разред на ламантините е наречен „сирени” – като митичните братовчедки на русалките.

1799 Във Великобритания е въведен 10-процентов данък върху доходите (два шилинга на паунд), за да се осигурят средства за войните с Франция. Това е първото облагане на доходи, по схема като съвременната.

1905 В Санкт Петербург армейски части откриват огън по мирно работническо шествие; убити са (по различни оценки) от 130 до 200 души, стотици са ранени. Този ден (22 януари по нов стил) е известен като „кървавата неделя”, той ускорява Първата руска революция (1905 – 1907)

1927 В кино в Монреал, Канада, взрив на кинопрожекционен апарат предизвиква пожар и паника. Загиват 77 деца на възраст от 5 до 16 години.

1972 На прочутия океански лайнер „Куин Елизабет” (Кралица Елизабет) в пристанището на Хонконг избухва пожар който го унищожава. Причините не са изяснени. Към онзи момент корабът е собственост на хонконгски милионер, а в британската компания „Кунард” го замества (от 1969 до 2008 г.) „Куин Елизабет - 2”.

Пожарът на „Куин Елизабет” в пристанището на Хонконг. Въпреки усилията на огнеборците  корабът в края на краищата затъва странично, той е полуразрушен и вече няма как да се ремонтира.

1995 На станцията „Мир” руският космонавт Валери Поляков (тогава на 51 г.) отбелязва своя 366-ти ден – небивал дотогава престой в Космоса. Той работи в орбита до пролетта на с.г., поставяйки ненадминат и до днес рекорд – близо 438 денонощия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови