Денят, в който Лемън Брадърс рухна

OFFNews 15 септември 2018 в 09:48 8011 0

На 15 септември 2008 г. инвестиционната банка "Лемън Брадърс" обявява фалит в САЩ. Операциите ѝ във Великобритания спират малко след това. Рискови сделки водят до "спукване на балона" с ипотечните кредити. Следва най-тежката криза от 30-те години насам.

Спомените си от онзи кошмар споделя пред Би Би Си Наталия Рогоф, която работила в звеното за международни продажби на банката:

"Знаехме, когато видяхме цените да падат. Отидохме си вкъщи - беше петък вечер - и знаехме, че повече няма да видим "Лемън Брадърс" такава, каквато беше. Останахме будни цялата нощ, проверявахме отново и отново какво пише в новините. Помня го много живо - бях на парти и си пишехме един на друг. И тогава горещата новина излезе по Bloomberg. Обявиха, че  Lehman в Америка е поискала обявяването на банкрут. А това беше немислимо.

Започнахме да си звъним и да си изпращаме имейли: "Видя ли новината?".

Трябваше да се върнем в понеделник и да се изправим пред репортерите отпред.

Първата емоция, която ни удари много силно беше неверие. Нямахме думи. Влизаш в сградата и (хората казваха): "Чу ли?", "Да", "Къде беше, когато го чу", "Бях буден цялата нощ", "Да, аз също", "Какво ще правим?", "Мислиш ли, че ще получим парите си?", "Не знам".

Отнема време, за да осъзнаеш такава новина. Банката е рухнала, а ние все още сме в сградата, няма официално съобщение от ръководството, те всички стоят зад затворени врати.

И тогава бавно се надига гневът.

Не знаят много хора, всъщност ходим на работа всеки ден през следващите две седмици.

Беше изключително налудничаво преживяване, защото нямаш работа, а клиентите звънят, но няма какво да направиш. Хората просто се мотаят наоколо, вероятно дори не пият толкова кафе, колкото обикновено, за да пестят пари.

На етажа на продажбите хората просто крачат нагоре - надолу, никой не търгува, а телефонът звъни. Клиентите звъняха през целия ден, искаха да знаят къде са парите им, какво се случва."

Наталия работи в "Лемън Брадърс" от 2004 до 2008 г. Това е работата, за която е мечтала. Никога не е допускала, че банката може да рухне.

Сега управлява бизнес за производство на паста и казва, че животът ѝ е много различен, че дори работи повече.

"Лемън Брадърс" е четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ и има 158-годишна история, която приключва на 15 септември 2008 г., напомня БНР. "Черният понеделник", в който е обявен фалитът, ще се запомни с масовите разпродажби на активи на всички водещи пазари и срив на индексите. Въпреки че признаците за предстоящия финансов колапс са видни за анализаторите още в предишните години, последиците са неочаквано тежки - и за САЩ, и за останалия свят. Финансовата криза се превръща и в икономическа и светът изпада в рецесия. В Европа тя идва заедно с дългова криза и фалит на банки в някои държави. Няколко години по-късно, когато икономическите показатели отново са положителни, се предприемат редица реформи, с които да се осигури по-добра защита срещу нов финансов крах. Анализатори смятат, че те не са достатъчни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови