Журналист се закани да изправи Лиляна Павлова пред съда в Белгия

OFFNews 11 януари 2018 в 14:16 32867 6

Снимка фейсбук профил на Георги Готев

Базираният в Белгия български журналист Георги Готев се закани да съди министър Лиляна Павлова за клевета. Той съобщи, че обмисля да я изправи пред белгийския съд заради това, че пред група чуждестранни журналисти днес тя обвинила неговия новинарски сайт BulgarianPresidency.eu в разпространение на фалшиви новини и език на омарзата.

"След консултация с юристи мога да изправя Павлова пред белгийски съд (не пред български) за клевета. Аз съм също белгийски гражданин, моят сайт оперира от Белгия и смятам нейните твърдения за увреждащи моята работа", обяви журналистът, който от години пише и за популярния сайт с новини от Брюксел Euractiv.

Тази сутрин министърът по европредседателството Лиляна Павлова се срещна с 56 чуждестранни репортери. На въпрос на финландския журналист Пека Миканен за сайта на Готев, тя отговорила, че дори не ѝ се говори за това, защото медията разпространява фалшиви новини, използва език на омразата, а авторът му "работи срещу страната си". Въпросът на репортера засягал темата с незавидната позиция на България в международните класации за свободата на словото.

Като инициатор на сайта мога да кажа, че основният ми мотив да го създам бе лошата ситуация със свободата на словото, посочва в свое писмо журналистът Георги Готев. Той коментира, че не работи срещу държавата си, а предоставя услуга в неин интерес, пишейки свободно и независимо за председателството. "Смятам това за мой дълг като журналист и гражданин", казва Готев.

Той цитира и дословно изказването на Павлова:

Не искам дори да споменавам този уебсайт, тъй като не одобрявам подобни инициативи, когато някой в действителност работи срещу страната си. Това не е официалният сайт на Българското председателство. Този сайт, макар да дублира името на Българското председателство, не е официалният сайт и не би трябвало да се има предвид за официалните позиции на председателството по никоя тема. Ние си имаме официален сайт, представящ българските позиции или заключенията на председателството. Не мисля, че има нужда да говорим за него или да го рекламираме, защото ние разчитаме на Вас и на това, че свободата на словото не означава да позволяваме реч на омразата или фалшиви новини."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

12.01 2018 в 09:53

Павлова е усвоила бюрократичния новговор. Всеки инакомислещ вече използва "езика на омразата", за да разпространява "фалшиви новини".

12761

4

cepcem

11.01 2018 в 18:15

Абе, кого трябва да подкупим в Западните медии, за да спрат да ни наричат "най-корумпираната държава в ЕС"?

11058

2

piton

11.01 2018 в 15:32

Чудесна новина! Много бих се радвал г-н Готев да започне съдебно дело в Беглия срещу министър Лиляна Павлова, но нека делото не бъде за 1 евро, а за по-голяма сума! А още по-добре е да се разгласи евентуалното решение на белгийския съд не само в Европа, но и в България!

Изказването "Ние си имаме официален сайт, представящ българските позиции...", следва да се поправи на: "Ние, правителството, си имаме официален сайт, представящ правитеслтвените позиции ...".

Съжалявам, но като българин, не смятам, че министър Павлова изразява моите позиции за свободата на словото, която тя, заедно с Борисов и приятелчето им Пеевски, са ограничили ...

6947

1

theprofet

11.01 2018 в 15:01

Грухла, яростно брани медийната империя на близките по кочина...