Волгин ''витае във въздуха'' на дискусията за автоцензурата в СЕМ

"Няма друг като Волгин - такова чудо няма. Такъв голям нарушител на закона за обществени медии аз не съм виждал", заяви доц. Георги Лозанов

Ружа Райчева 21 март 2023 в 15:14 8774 4

Петър Волгин представя книгата си

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Петър Волгин представя книгата си "Политически НЕкоректно" през 2018 г.

Дискусия на тема "Автоцензурата - проблем на българската журналистика?", организирана от Съвета за електронни медии, се фокусира върху обсъждане на качествата на един от водещите на предаването "Политически НЕкоректно" по БНР - Петър Волгин. 

На дискусията присъстваха множество изтъкнати журналисти, сред които Златимир Йочев (bTV), Георги Любенов (БНТ), Миролюба Бенатова (TV1), Константин Вълков (Дарик), Диана Янкулова (БНР), Асен Йорданов (Биволъ), Илия Вълков (АЕЖ) и Калин Манолов. На срещата присъства и бившият председател на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Илия Вълков цитира изследване на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), което засяга големите медии с повече влияние и според което автоцензурата сред българските журналисти расте. Според изследването, публикувано в края на 2022 г., най-голям външен натиск върху репортерите оказват политици, държавни институции, икономически субекти и рекламодатели.

Председателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова заяви, че както цензура, съществува и автоцензура сред българските журналисти и че това трябва да се признае. 

"Знаем на какъв натиск са подложени нашите колеги. Например - защо не се отрази отбелязването на 3 март?", попита тя. Отговори ѝ Константин Вълков с въпроса: "Какъв мир искат те?", визирайки честващите българския национален празник с руски флагове. 

"Може да не се участва, може да не се подкрепи, но не може да не се отчете фактът, че има новини, които не се отразяват", отвърна му Тодорова и добави, че в петък от 10 часа СБЖ организира дискусия за свободата на медиите, на която са поканени и множество министри.

Петър Волгин "витае във въздуха"

Калин Манолов поиска темата за автоцензурата да се конкретизира около войната в Украйна и да се уточни какво трябва да бъде цензурирано или автоцензурирано по темата. Той посочи, че мненията са полярни и че няма как двете страни да се консолидират.

"Това, което витае във въздуха, но никой не казва е, че говорим за Петър Волгин. Вие му правите мониторинг на всеки три месеца и се установява, че няма нарушение на морала. Как стигате до този извод, след като преди това констатирате нарушение? Волгин борец срещу цензурата ли е със своето предаване?", попита Манолов. 

Председателят на СЕМ Соня Момчилова го попита какво очаква от Съвета като регулатор: "Да формулираме тези? Да ви пишем въпросите? Наскоро Вие имахте възможност да му бъдете пряк опонент и да надделеете с можене в ефир", отбеляза тя. 

Манолов обяви, че предаването "Политически НЕкоректно" е демонстрация на безсилието на ръководството на БНР. Момчилова изтъкна, че става дума за доверието на слушателите, на което Манолов отговори, че с него много се спекулира:

"Не, не се казва доверие. Казва се манипулация. С някакви нагласени проучвания излезе, че моят рейтинг е по-нисък. Не ми обяснявайте какъв журналист съм. Петър Волгин не е журналист, той е пропагандатор."

Соня Момчилова посочи, че Волгин не присъства на дискусията. Тя каза, че не е предполагала, че ще присъства на това журналисти да настояват за оставката на друг журналист.

"Аз не искам оставката му, а да се спазва Законът за телевизията и радиото. Чл. 6 от него задължава всички водещи от медии с обща насоченост да дават всички гледни точки", отговори Калин Манолов. 

Соня Момчилова заяви, че не иска днешната дискусия да се превръща в терен на реваншизъм: "Вие настоявате да санкционираме, може да определите и размера на санкцията ни", иронично каза тя. 

Пролет Велкова от СЕМ взе думата и каза, че не ѝ харесва тона на дискусията. "Тези, които следят работата на СЕМ, са забелязали, че съм от най-сериозните критици на Петър Волгин, но ми се струва, че в момента не се държим професионално и принципно, а фокусираме разговора върху неговата личност", отбеляза тя и добави, че не е добре Волгин да бъде сатанизиран и че за него може да се направи отделно обсъждане.

Диана Янкулова заяви, че е поставена в много неприятна позиция да обсъжда свой колега, с когото работи. Тя каза, че като председател на редколегията в БНР, може да посочи много случаи, в които тя и колегите ѝ "надлежно" са констатирали нарушения в предаването на Волгин и са ги предали "нататък по реда".

"Ние не можем да взимаме реални решения от името на генералния директор. Какви са неговите съображение за санкциите, от които би се стигнало и до реално уволнение за Волгин - не знаем", каза Янкулова.

Манолов обяви, че ще си уреди среща с генералния директор на БНР Милен Митев. "Не очаквайте СЕМ да се меси в кадровата политика, на която и да била медия", подчерта Соня Момчилова. 

Георги Любенов коментира, че работата на един водещ е изключително сложна и че по време на предизборна кампания всяко изказване може да се превърне в проблем за екипа и водещите: "Изведнъж аз се оказвам виновен за това, че съм поканил водещ на партия. Кой закон за радиото и телевизията нарушавам? Къде е вината ми за това?", попита той. 

Калин Манолов отвърна, че въпросът е за какво ще си говори с тях и дали ще се "съгласява безкритично с всяка фалшива теза".

Златимир Йочев заяви, че в bTV от години имат желание да организират лидерски дебат по време на предизборна кампания, което така и не се случва. По думите му така от медията изглеждат пасивни. Йочев изтъкна, че не става дума само за политическа цензура и автоцензура:

"За мен е интересна, на фона на голямата инфлация, тази зависимост на медиите от техните рекламодатели. И тук смятам, че медиите трябва да застанат на страната на зрителите. Мнението ми е, че в момента политическата ни класа е слаба и затова ние трябва да задаваме силни въпроси."

"Един партиен лидер каза"

Константин Вълков взе думата и обяви, че няма никакъв смисъл от тази дискусия, защото нищо не я налага. Според него българската журналистика е в "дискусионно състояние на регрес, а не прогрес".

"Нещата са много по прости - занимаваме с един господин, който не отговаря на правилото на две или три гледни точки, защото той има една. Моята гледна точка е, че винаги подхождам с най-добри намерения и винаги мога да се сблъсквам с шест неща: евентуална глоба, публичен линч, сърдене от рекламодател, после слушател, а накрая и политик. (...) Регресираме непрекъснато и се занимаваме с едно предаване, което нерелевантно на фона на всичко, което се случва. Това е пълно губене на време и борба с вятърни мелници", каза Вълков.

Момчилова изрази несъгласие: "Един партиен лидер каза: "Да се свали това нещо от Дарик радио". Впрочем, беше ли свалено? Ето затова трябва да се правят такива дискусии - имаше санкции от страна на партиен лидер", отговори му тя, визирайки случая, в който миналото лято в Дарик изтече запис на закрита среща на "Демократична България" в 47-ото Народно събрание. Когато се разбра, че срещата им се излъчва, съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза: "Въпросът е да се махне от Дарик, който видял - видял". Последва скандал, разпад на парламента, като от ИТН обявиха, че именно Иванов е провалил преговорите за кабинет. 

Вълков заяви, че той е спрял записът, защото е ставало дума за закрито заседание:

"Не само ще го изтрия, а ще изгоря сървъра и ще го хвърля през балкона. Беше грозно, че излъчвахме този запис на нашата Фейсбук страница. Ако трябва, сега пак ще го изтрия. Днес ще го изтрия лично аз - пак." 

Симона Велева от СЕМ заяви, че един от най-големите проблеми в гилдията е липсата на солидарност. "Прави чест това, че АЕЖ толкова бързо събраха парите за делото срещу Медияпул. Прави чест и на bTV това, че ще излъчат филма "Навални", добави тя. 

Според нея въпросът е как може да се уреди законът, така че да се осигури свобода на журналистите и същевременно да се ограничат лостовете на властта в медиите. "Също така безспорно има автоцензура около споменаването на търговските марки. Трябва да направим дискусия тук само на тази тема", каза Велева. 

"Такова чудо като Волгин няма"

Доц. Георги Лозанов отново върна темата към Волгин и обяви, че той е бил "либерален, свободен тип журналист" преди да влезе в пропагандна роля. Лозанов посочи, че въпросът е дали, когато си обществена медия, можеш да държиш в цялото си предаване да възпроизвеждат твоята позиция.

"Няма друг като Волгин - такова чудо няма. Такъв голям нарушител на закона за обществени медии аз не съм виждал. Проучванията показват, че няма пресечна точка между слушателите на Волгин и слушателите на Силвия Великова (тя и Волгин се редуват като водещи в предаването "Политически НЕкоректно" - б.а.) Не е въпросът просто да се санкционира Волгин, а аудиторията да е защитена, да има избор, и ако може - да избере друго", каза Лозанов. 

Лозанов заяви, че днешната цензура е "постистина", в която се налагат конспиративни теории и че надали има как СЕМ да противостои на този процес. По думите му само журналистите могат да противодействат на това явление със собствената си съвест и практика.

Миролюба Бенатова отбеляза, че работата на терен е най-голямата власт на журналистите, но че тя е "най-скопена", защото масово разговорите се водят далеч от реалността в студийна обстановка:

"Репортерите се подават на автоцензура, защото са видяли какво се случва, когато разкажат събитието както е. Тогава попадаш под ударите на публиката, на участниците в събитието и т.н. И след като репортерите са видели какво става, когато се опитат да изпълнят работата си както трябва, играят пас."

В края на дискусията Момчилова призова журналистите да не превръщат СЕМ в част от монотонното говорене. 

"Нека медиите не създаваме бял шум. Знаем до какво води монохромното и идентично говорене, което не поражда въпроси - до маниакалност и фашизъм. Затова можете да разчитате на нас да пазим правото ви на собствен стил и почерк. Правото ви да имате смелостта да стоите зад истината и да я отстоявате", заяви председателят на СЕМ.

В 18:30 тази вечер Петър Волгин ще представи новата си книга "Живот в радиото" в книжарница "Хеликон" на столичния бул. "Патриарх Евтимий" 68.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

21.03 2023 в 16:44

Да се прегърнат с Резидента Радев и да вървят в "любимата" им Масква. Там да пробват с "другата гледна точка" и призиви "да не се гаси огъня с бензин".

345

3

Джендо Джедев

21.03 2023 в 16:10

От доста време клишето "друга гледна точка" е станало параван за откровени лъжи, манипулации и пропаганда. Лошото е, че границата между спирането им цензурата е доста размита и никак не е лесно в едно демократично общество, ценящо плурализма, да изгори само суровото. Това се ползва доста умело от кочината Рашка, където въпроси като този се решават или с куршум, или с пълна забрана на свободното слово изобщо.

4738

2

Того

21.03 2023 в 15:36

СЕМ в сегашния му вид е изключително ненужен. Това е срамна институция, от която ползата е никаква. СЕМ трябва да бъде закрит, поне да не трошат народна пара. Един мръсен руски парцал от години сее руска пропаганда в националния ефир и каките от СЕМ не могат да му направят нищо. Жалка работа. Гнус ме е от вас.

625

1

1215

21.03 2023 в 15:32

Дали не живее на висок етаж?

 
X

Да помогнем на украинските деца!