Скандал с Би Би Си - защо медията не нарича Хамас терористи

OFFNews 13 октомври 2023 в 16:27 4103 3

Би Би Си
Централата на Би Би Си.

Британската Би Би Си защити решението си да не определя бойците от "Хамас" като терористи в последните си репортажи за атаката срещу Израел, след като министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви, че тази политика "граничи с позор".

Говорител на Би Би Си отбеляза, че медията отдавна отстоява позицията да не използва този термин, освен в случаите, в който думата "тероризъм" е използвана в цитат на лице, което я приписва на някой друг.

"Да наречеш някого терорист означава, че заемаш страна", обясни дългогодишният кореспондент на Би Би Си Джон Симпсън.

"Всъщност смятам, че идеята за съществуването на някаква равнопоставеност граничи с позор. Винаги ще казват, че има две страни", каза Шапс. Британският министър подчерта, че групировката "Хамас", която "е излязла по улиците и е избила невинни хора, бебета, посетители на фестивали, пенсионери", е забранена организация във Великобритания. Това означава, че правителството официално я смята за терористична организация и е незаконно тя да бъде подкрепяна, предупреди министърът.

"Те не са борци за свобода, не са бойци, те са чисто и просто терористи и е удивително, че когато човек влезе в уебсайта на Би Би Си, вижда, че там все още говорят за стрелци и бойци, а не ги наричат терористи", посочи Шапс.

"Винаги се отнасяме много сериозно към използването на езика", подчерта говорителят на Би Би Си.

"Всеки, който гледа или слуша нашите репортажи, ще чуе думата "терорист" много пъти при цитиране на тези, които я използват, например правителството на Обединеното кралство. Въпросният подход се прилага от десетилетия", обясни говорителят на британската телевизия.

Би Би Си е редакционно независим телевизионен оператор, чиято работа е да обяснява точно какво се случва "на място", за да може аудиторията ни да направи собствена преценка", допълни той.

Джон Симпсън отвърна на критиките на министъра на отбраната в публикация в социалната мрежа "Екс".

"Британските политици отлично знаят защо Би Би Си избягва думата "терорист" и през годините много от тях са се съгласявали с това", заяви дългогодишният журналист. "Да наречеш някого терорист означава, че вземаш страна и преставаш да се отнасяш към ситуацията с дължимата безпристрастност. Работата на Би Би Си е да представи фактите пред аудиторията си и да остави хората да решат какво да мислят, честно и без излишни словоизлияния", посочи Симпсън.

В редакционните насоки на Би Би Си се казва, че думата "терорист" може да бъде "по-скоро пречка, отколкото помощ за разбирането".

"Трябва да предадем на аудиторията пълните последици от деянието, като опишем случилото се. Трябва да използваме думи, които конкретно описват извършителя, като "атентатор", "нападател", "стрелец", "похитител", "бунтовник" и "боец". Не бива да приемаме чуждия език за свой; наша отговорност е да останем обективни и да отразяваме по начин, който дава възможност на аудиторията ни да направи собствена преценка", гласят още редакционните правила на британската телевизия, цитирани от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

3

динозавър

13.10 2023 в 22:34

Не ги нарича защото медията е известен защитник на тероризма.

11300

2

yoghurt

13.10 2023 в 21:38

Усещате ли как се радикализираме ; ) ? Разсъждаваме с корема си?

2073

1

Johnny B Goode

13.10 2023 в 17:13

Могат butchers да им викат щом не искат да ги наричат терористи.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика