СЕМ ще обяви идния петък иска ли оставката на шефа на БНР, дотогава налага само глоба

Регулаторът сигнализира прокуратурата за цензура в Радиото

OFFNews 19 септември 2019 в 13:55 6701 4

Снимка Йоана Дякова

СЕМ ще обяви на заседание следващия петък дали ще поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов, обявиха надзорниците на заседание днес.

Очакваше се днес те да обявят какви стъпки ще предприемат за кризата в радиото.

Окончателното решение обаче се отлага. 

Вместо дали ще прекрати договора за Костов, СЕМ обяви, че ще наложи глоба на БНР за нарушение на ЗРТ. Нейният размер ще бъде уточнен допълнително. Тя е за нарушение на два члена от медийния закон. По единия глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия - от 3000 до 20 000 лева. Едната санкция е за нарушаване на индивидуалната лицензия заради спирането на сигнала, тъй като по закон Радиото трябва да предоставя 24 часа радио услуга. Втората санкция е, защото със заглушаването на ефира е нарушено гарантираното право на информация на гражданите.

В допълнение, СЕМ обяви, че ще изпрати до прокуратурата сигнал за оказван натиск, цензура и физически заплахи над служители в радиото. Сигналът е на базата на факти, изнесени по-рано днес от редколегията и журналисти от БНР пред членовете на Съвета.

Юристът на СЕМ Емилия Станева обяви, че за момента не са налице законови предпоставки за прекратяване на договора на генералния директор, тъй като няма системни груби нарушения в рамките на една година. За да има такава предпоставка, трябвало да са налице три такива нарушения.

Членът на СЕМ Бетина Жотева допълни, че преди да вземе решение, СЕМ трябва да изчака заключението на прокуратурата.

Ивелина Димитрова, също член на съвета, коментира, че очаква Светослав Костов да поеме своята отговорност за кризата.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7281

4

Чалгомраззз

20.09 2019 в 08:03

Съд за саботьорите!

4534

3

Общинар

19.09 2019 в 23:21

То целият народ вече му иска оставката, но постклимактеричните лелки спуснати с парашут на държавната ясла, щели да мислят... Явно мъчително трудно им се отдава това действие!