Съдът в Люксембург насрочи делото срещу цифровизацията в България

Мая Младенова 03 септември 2014 в 09:59 6524 1

Европейският съд в Люксембург насрочи за 24 септември 2014 г. делото срещу България за начина, по който бе въведена цифровизацията на ефира у нас.

Делото стартира по настояване на Европейската комисия заради нарушена конкуренция при при избора на мултиплекс операторите.

Както стана известно веднага след провеждането на конкурсите за мултиплексите (системите, през които се осъществява цифровото ефирно излъчване), всички те бяха спечелени от близки до банкера Цветан Василев компании и така бе наложен монопол върху целия сектор. В момента той е в сериозна криза, която се отразява и на зрителите - те не могат да гледат обещаните преди началото на цифровизацията много повече ефирни програми. Голяма част от получилите лицензи за ефир телевизии нямат интерес да преминат към безплатно излъчване, а някои от големите канали (bTV LADY и RING) се отказаха сами от ефира си по-малко от година след качването им на мултиплексите.

Според анализатори монополът в разпространението на ефирните програми има пряка връзка с тази ситуация. Още е рано да се прогнозира какъв ще е изходът от делото в Люксембург. То може да завърши със солидни глоби, които България да плати заради опорочените конкурси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews