Розита Еленова, СЕМ: Подложена съм на тормоз заради позицията ми за Волгин и БНР

Мая Младенова 03 май 2022 в 18:17 7033 0

За атака над нея заради позициите ѝ за Петър Волгин и дезинформацията в БНР алармира пред OFFNews членът на СЕМ Розита Еленова.

По думите ѝ форма на натиск, чрез компромати, е имало от години - всеки път, когато в шестгодишния мандат е повдигала темата как се управлява радиото.

Всеки, който дръзва да разбута комфорта там, бива психически малтретиран, твърди Еленова. Нейният мандат официално изтече на 27 април, но по закон тя остава член на медийния регулатор, докато парламентът не гласува новите съветници. Процедурата вече е задействана и се очаква пленарната зала да одобри номинираните.

Според Еленова последният повод за тормоз над нея било настояването ѝ от април т.г. СЕМ да направи мониторинг за дезинформацията около войната в Украйна. Месец по-рано други двама членове на съвета, Соня Момчилова и София Владимирова, предлагат мониторинг за отразяването на войната. Според Еленова обаче в него трябва да се акцентира по-специално върху дезинформацията, като особен интерес представлява предаването на Петър Волгин "Политически НЕкоректно". Съдържанието на предаването стана причина членът на Обществения съвет на БНР Александрина Пендачанска да подаде публично оставка. Оперната прима посочи като мотив именно пропагандата, която предаването разпространява. Конкретният повод бе информация, че българският кораб "Царевна" в Мариупол е завладян от полка "Азов".

След шумния скандал СЕМ се среща с генералния директор на БНР Милен Митев. "Настоях да прояви смелост и да наложи по-сериозна санкция", разказва Еленова. Въпреки това такава не е наложена - водещият получи само дисциплинарно наказание.

Еленова казва, че е разочарована, че СЕМ не е направил мониторинг по същество нито по време на пандемията - за дезинформацията около ваксинацията, нито за дезинформацията около войната в Украйна. Смята, че именно в това е основаната роля на съвета. Затова не се поколебала да гласува "за" спирането на руските канали "Спутник" и Russia Today - "с риск да ме обявят за цензор". Тогава, припомня тя, новият председател на СЕМ Соня Момчилова гласува против.

"БНР има много сериозно лоби в СЕМ и така не се стига до сериозна санкция за Петър Волгин и радиото", обобщава Еленова. Според нея е нездравословно, че радиото работи на практика без конкуренция, а рейтингът му е "почти нулев".

"След като изразих позицията си в публичен пост в профила си във фейсбук преди последното заседание на съвета, последва удар - председателката Соня Момчилова не попита "А Вие какво ще кажете, че сте минала 75 000 км със служебния автомобил?"

"Това е абсолютно недоказуемо. Нали Сметната палата си върши работата? Как така шест години съм нарушавала финансово правилата", пита съветничката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков