Протест на журналистите от БНР блокира за час кръстовището при радиото (галерия)

В радиото има хора със заплати 880 лева, за немалък процент от служителите 1000 лева са мираж - казва синдикалният председател на КНСБ там Елица Доцева

OFFNews 17 май 2023 в 14:28 2322 2

Журналистите от БНР блокираха кръстовището на булевардите Драган Цанков и Евлоги и Христо Георгиеви.

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Журналистите от БНР блокираха кръстовището на булевардите Драган Цанков и Евлоги и Христо Георгиеви.

Импровизирано студио на журналисти от БНР затвори за час кръстовището до сградата на радиото в центъра на София на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“.

Протестът на радиожурналистите бе с искане за по-достойно заплащане на труда им. Той започна пред сградата на БНР на бул. "Драган Цанков", откъдето протестиращите стигнаха до кръстовището с бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и в 10 ч организираха импровизирано студио оттам. Акцията затвори движението по двете платна на "Драган Цанков", а по "Евлоги и Христо Георгиеви" - в посока "Орлов мост".

Акцията организираха КНСБ, съвместно със структурите на КТ „Подкрепа“ и Съюза на българските журналисти в радиото.

Основното им искане е към 49-ото Народно събрание и е за спешно увеличение на средствата от бюджета за 2023 г. за БНР. То би позволило повишение на заплатите с 25%, което пък би компенсирало натрупаната от 2021 г. досега инфлация.

"Стигна се дотук поради безхаберието на управляващите. От 2019 година се опитваме да (ги накараме да) ни чуят, да обърнат внимание на проблемите ни с ниското заплащане, издръжката на радиото, бюджета, недофинансирането. Изобщо абсолютно никаква грижа за обществената медия. Искаме не по-малко от 25% увеличение на работната заплата", каза Елица Доцева, синдикален председател на КНСБ в БНР, цитирана от "Хоризонт".

Тя цитира заплати от 880 лева. "За немалък процент (от служителите) 1000 лева просто са мираж", казва Доцева.

Генералният директор на БНР Милен Митев, който също се включи в протеста, заяви:

"От една страна, съжалявам, че се стига до ситуация, в която журналисти, музиканти и въобще работещи в радиото са взели решение да излязат на протест, защото това показва дълбочината на проблемите с нашето финансиране. От друга страна, трябва да отбележа, че в рамките на един много дълъг период от време финансирането на БНР е изоставало от инфлационните процеси, което прави работата все по-трудна. В заплатите може би това се вижда най-много, тъй като това се отразява на джоба на всеки един от нас. Надявам се опитът на колегите, гласът им да бъде публично чут да допринесе за стартиране на този разговор, тъй като вярвам, че всичко, което правим, е наистина в полза на обществото и всеки лев, инвестиран в БНР, се възвръща на цялото българско общество".

На протеста бяха и председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова и президентите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов. Те ще бъдат своеобразните посланици на исканията пред депутатите, когато започнат обсъжданията по бюджета на държавата за тази година.

Акцията завърши със заявката, че има готовност следващият протест да бъде пред Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1010

3

Mounted Archer

17.05 2023 в 20:57

Ти откъде знаеш, че блатните ще победят - разтърка си лампата и от нея излезе духа, за да те посвети в истината ли?

-529

1

6екеr4о

17.05 2023 в 14:43

Кво ще протестират тия и в момента по програма "Хоризонт" върви предаване на Волгин, направо ми се повръща, като чуя мазното му гласче, а това е почти всеки ден!

Да протестират, ама първо да изхвърлят от институцията генералния ѝ директор и близкото му обкръжение!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!