Политици за казуса в БНР: журналисти глаголстват, нужна е промяна в закона, тънем в скандали

OFFNews 22 септември 2019 в 16:26 3346 2

БНР

Снимка offnews.bg

„Изпълнителната власт и политиците не трябва да се бъркат професионално и кадрово в ръководството на БНР. Не може и определени NGO-та и партийно пристрастни групички в Радиото да смятат, че то им е частна собственост и могат да си правят каквото си искат с държавните средства, които получават от бюджета на всички данъкоплатци“.

Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Радиото не е частна собственост на група от хора, то е национално. Никой не може и не трябва да си мисли, че под хубавата мантия на свободата на словото може да прави каквото си иска, защитавайки определени идеи“, подчерта той.

Журналистите да не ми глаголстват

„Работата на журналистите е не да правят оценки, а да предават фактите такива, каквито са, и да не вземат политическа страна, и да ми глаголстват по теми, които дали ги разбират или не ги разбират, това си е тяхна работа. Да си имат убежденията, да си ги държат вкъщи“, каза вицепремиерът.

Според Каракачанов журналистическата гилдия и СЕМ трябва да намерят изход от ситуацията в БНР:

„Политиците нека останат две крачки в страни. От дебата за проблемите в националното радио би ми се искало да се роди един истински дебат за журналистиката и за нейното състояние и ниво в България като цяло“.

ГЕРБ ще подкрепи предложението на БСП за създаване на анкетна комисия,

която да изясни картината със случващото се в БНР... Трябва промяна в Закона за радиото и телевизията, тъй като той е от 1999 година и в него има неща, които не са актуални на времето, а част от тях са и причина за тежкото финансово състояние на БНР и на БНТ“. Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

Той поясни, че една анкетна комисия има единствено функцията да изследва определен проблем и през нея не могат да се издават присъда или да се провежда разследване. Според Биков е добре депутатите да се възползват от възможността чрез такава комисия да получат информация по случая от всички страни:

„И двете страни в казуса не казват нищо конкретно, а в публичното пространство остават само тези обвинения, че някой се опитва да управлява задкулисно“, каза той.

Тома Биков поясни, че когато се говори за независимост, то тя става уязвима, когато една медия има големи дългове.

Според депутата всеки може да се изкушава да оказва влияние върху БНР, но подобна тенденция трябва да бъде пресечена.

Биков очаква, че казусът „БНР“ може да положи основите на разговор, който да приключи с резултат, а именно промяна в Закона за радиото и телевизията.

Правителството се самосаботира

„Правителството само́ се саботира. Скандалите са неспирни. Те съпътстват работата на правителството и живота на обществото и вече са толкова много, че човек трудно може да ги запомни… В момента държавата се управлява на базата на кражби и разпродажби, които рано или късно излизат наяве“. Това каза пред БНР Христо Проданов, заместник-председател на ПГ на БСП.

На 111-годишнината от независимостта на България страната ни е на 111-о място по свобода на словото, отбеляза той и подчерта, че независимостта не е константа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15314

3

Hihi1981

23.09 2019 в 09:43

Шкембе войводата,БНР не е телеграфна агенция!

11300

2

yoghurt

22.09 2019 в 20:04

Абе Красимире, абе агент Иване... Някой се обажда на шефа на радиото, институция със стратегическо национално значение, а оня “директор” не може гък да му каже и му изпълнява исканията до дума. И ти, вместо да погнеш паралелната властова структора, погваш радиото. Понеже и тебе те е страх!
 
X

Елена, която върна наградата