Подписки и подкрепа за "Вяра и общество" и Горан Благоев

Рени Петрова 22 юни 2020 в 11:48 3624 0

Няколко петиции в защита на телевизионния водещ Горан Благоев и неговото предаването "Вяра и общество" бяха организирани след новината, че за пръв път това лято предаването няма да е в програмата на БНТ.

Националният съвет на Религиозните общности в България също излезе със становище във връзка с отсъствието на предаването от програмата на националната телевизия. 

Подписалите се заявяват, че "това едно от малкото стойностни предавания в българския телевизионен ефир. Горан Благоев е професионалист, търсещ истината и не се страхува да поставя важните теми". Те допълват, че това е един от емблематичните водещи на БНТ, изключително компетентен в областта си и че нито една пряко излъчване от църковните празници не е същото, когато не го коментира Благоев.

Членовете на УС на НСРОБ се обръщат към генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и към програмния директор Ивайло Огнянов с апел не свалят предаването, защото това ще лиши религиозните общности от трибуната, до която "имат неограничен досег до душите и сърцата" на миряните. Предавания като "Вяра и общество" имат силен познавателен характер и носят послания за мир и любов и грижа за нуждаещите се членове на обществото, допълват от НСРОБ. 

Писмото завърша с призив обществото да не се лишава от възможността чрез ефира на телевизията лидерите на вероизповеданията да донесат спокойствие и смирение, както и да свалят градуса на общественото напрежение. 

Създадени са и две онлайн петиции в защита на предаването.

Атлантическият съвет на България излезе с декларация, в която настоява "Вяра и общество" да остане на екран.

Със свалянето от ефир на "един от най-изявените и подготвени български журналисти г-н Горан Благоев заедно с неговото предаване „Вяра и общество“, отнемат и последната надежда, че в БНТ все пак са останали някакви островчета на свободна журналистика и свободно слово", пишат от Атлантическия съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !