Quantcast

Още един българин в Panama Papers: бившият шеф на БТА Стоян Чешмеджиев

OFFNews Последна промяна на 10 април 2016 в 21:15 3876 3

Снимка БГНЕС

Стоян Чешмеджиев.

Името на покойния директор на БТА и радио “Варна” Стоян Чешмеджиев също изплува от офшорна компания на Британските Вирджински острови. Kema Invest Ltd. e регистрирана на Британските Вирджински острови на 20 май 2005 г. Първоначално директорите и акционерите са номинални – Майкъл Дойл и Белинда Лениън.

Това показват данните, изтекли от международното разследване Panama Papers, съобщава във вестник "24 часа" журналистката Алексения Димитрова.

Чешмеджиев попада в офшорните регистри като директор и акционер на 26 май 2005 г. Тогава е шеф на радио “Варна”.

Алексения Димитрова пише, че Panama Papers не дават отговор на въпроса с какво се е занимавала офшоката на Чешмеджиев, дали има връзка с постовете в БТА и радио “Варна” и извършено от него престъпление.

Според съда служебните злоупотреби са извършени в периода декември 2004 г. – 14 май 2005 г. - тогава във Варна и в Каварна, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, Чешмеджиев превишил правата си и набавил облага за фирма на дъщеря си.

През 2010 г. Чешмеджиев попада на фокуса и на данъчните. Когато снимат от въздуха “мистериозната къща с езерото” край Варна, се оказва, че някогашната учебна база на Морското училище край с. Кранево принадлежи на него. Чешмеджиев купил къщата на 2 етажа със застроена площ 2000 кв.м върху парцел около 150 дка за 200 000 евро през 2003 г.

Според #Panama Papers офшорната компания на Чешмеджиев е закрита през ноември 2009 г.

Стоян Чешмеджиев става шеф на БТА в края на 2002 г. по предложение на Емел Етем, Борислав Ралчев и депутати от Варна. Краят на управлението му идва през април 2003 г. - след стачка на служителите в БТА заради обявени масови съкращения и закупуване на техника при неясни условия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2016 в 09:21

А бе писна ми от тая журналистка бе. Всеки 2-3 дни вади по едно ново име. Ми дай наведнъж всички и готово. Доколкото разбирам не е престъпление да имаш офшорка. Би било престъпление ако препираш пари чрез тях. Ама пак нещо соц пропаганда. Зер дайте и на бедните. К'во ми давате всеки ден Камерън ,a за Путин тишина. Да не излезе че поръчката не е от Вашингтон , а от Москва. И нещо много активни ми се видят тия журналистчетата- лейбъристи

11.04 2016 в 06:35

Само да попитам, 'Алексения Димитрова' ли пише или 'агент Владимир'.

Засега тия доклади са пълен булшит, като изключим малката изцепка с Камерън-младши.

11.04 2016 в 00:34

Какво значение има. Видяхме с диска със сметките от Швейцария какво стана - прокуратурата го загуби, а народа забрави като тефтерите с мокри поръчки с ДП до ББ вътре при герп1. Както винаги накрая килиите ще са празни, а те ще си задържат краденото.
Защото--->>>>
Един от тях влезе ли в затвора, всички послушковци ще разклатят системата от страх. Какво стана с Яневагейт? A Бисеров -- почака годинка да му смекчат обвинението, че да го оневинят... с Цветанов същото че и вещи лица умираха едно след друго за удобство на ушевия педераст.