Още един българин в Panama Papers: бившият шеф на БТА Стоян Чешмеджиев

OFFNews 10 април 2016 в 21:15 4486 3

Снимка БГНЕС

Стоян Чешмеджиев.

Името на покойния директор на БТА и радио “Варна” Стоян Чешмеджиев също изплува от офшорна компания на Британските Вирджински острови. Kema Invest Ltd. e регистрирана на Британските Вирджински острови на 20 май 2005 г. Първоначално директорите и акционерите са номинални – Майкъл Дойл и Белинда Лениън.

Това показват данните, изтекли от международното разследване Panama Papers, съобщава във вестник "24 часа" журналистката Алексения Димитрова.

Чешмеджиев попада в офшорните регистри като директор и акционер на 26 май 2005 г. Тогава е шеф на радио “Варна”.

Алексения Димитрова пише, че Panama Papers не дават отговор на въпроса с какво се е занимавала офшоката на Чешмеджиев, дали има връзка с постовете в БТА и радио “Варна” и извършено от него престъпление.

Според съда служебните злоупотреби са извършени в периода декември 2004 г. – 14 май 2005 г. - тогава във Варна и в Каварна, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, Чешмеджиев превишил правата си и набавил облага за фирма на дъщеря си.

През 2010 г. Чешмеджиев попада на фокуса и на данъчните. Когато снимат от въздуха “мистериозната къща с езерото” край Варна, се оказва, че някогашната учебна база на Морското училище край с. Кранево принадлежи на него. Чешмеджиев купил къщата на 2 етажа със застроена площ 2000 кв.м върху парцел около 150 дка за 200 000 евро през 2003 г.

Според #Panama Papers офшорната компания на Чешмеджиев е закрита през ноември 2009 г.

Стоян Чешмеджиев става шеф на БТА в края на 2002 г. по предложение на Емел Етем, Борислав Ралчев и депутати от Варна. Краят на управлението му идва през април 2003 г. - след стачка на служителите в БТА заради обявени масови съкращения и закупуване на техника при неясни условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!