Офшорките без право на собственост в медии, но ще има изключения

Нели Чолашка 20 декември 2013 в 10:24 1620 0

Гласуване в Народното събрание
Народно събрание

С новия Закон за дужествата, регистрирани в зони с данъчни преференции, няма да могат да участват в 28 дейности, но не е предвидена забрана да са подизпълнители и консултанти.

Това решиха депутатите при гласуване на второ четене на новия закон.

Той беше внесен от Делян Пеевскии Йордан Цонев от ДПС. Пеевски не се появи нито на първо, нито на второ гледане на проектозакона. И при двете гласувания дебат няма.

В първия вариант на закона забранените за офшорките дейности бяха 20, като сред тях са участие в кредитни институции, застрахователни и пенсионни дружества, участие в процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП), в концесии, да са собственици на мобилни оператори, на елетрони и печатни медии и др.

По предложение на Георги Кадиев и Румен Гечев от БСП забранените дейности бяха допълнени със социологически агенции, оценители, одитори и да са собственици на ВЕИ, а по предложение на съпартиеца им Янаки Стоилов – да придобиват собственост върху земи, да участват в дружества с държавна или общинска собственост и да сключват договори за публично-частно партньорство.

Не беше прието предложението на Стоилов да се запише, че собствениците на офшорки нямат право да са подъзпълнители и консултанти.

Предвидени са обаче и изключения и едно от тях е за собствениците на периодични печатни издания – може да са офшорни фирми, ако представят информация за действителните собственици – физически лица.

Глобите за нарушения са до 500 хил. лв. при първо провинение и до 1 млн. лв. при рецидив.

Йордан Цонев призна, че има притеснения по прилагането на този закон, защото досега не е съществувал такъв регламент.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки