КЗК разреши на Делян Пеевски и Ирена Кръстева да купят Канал 3

OFFNews 04 септември 2015 в 19:15 7155 3

Снимка БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Ирена Кръстева и Делян Пеевски да купят Канал 3, без да изгятвя пазарен анализ.

Сделката е между „Нова българска медийна група холдинг“, управлявана от майката на Пеевски Ирена Кръстева, и „Елит медиа България“, управлявана от Кеворк Марашлян и Огнян Димов и притежава Канал 3.

„Нова българска медийна група холдинг“ е собственик на вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и великотърновския вестник „Борба“. Фирмата участва и в управлението на няколко компании за разпространение на печатни медии.

Според КЗК сделката създава концентрация, но няма нужда да бъде извършен анализ и да се изследват очакваните ефекти върху конкурентната среда. Причината за това е, че нито едно от двете предприятия няма оборот над 3 млн. лева през изминалата финансова година, а сумата от общите обороти не надхвърля 25 млн. лева.

Тези прагове са предвидени в Закона за защита на конкуренцията.

От КЗК посочват още, че при нотификацията на сделката Кръстева е посочила, че прехвърля половината от акциите си в БМК на лице, чиято самоличност обаче е заличена в решението на КЗК, за да се опази търговската тайна.

Промяната в собствеността обаче вече е ясна, след като беше вписана в Търговския регистър – съсобственик в медийната компания вече е синът на Кръстева Делян Пеевски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!