Купувачът на Нова тв внесе сделката за одобрение в КЗК

Мая Младенова 14 декември 2020 в 15:09 2894 0

Собственикът на БТК - притежаваната от сърбина Драган Шолак компания "Юнайтед груп", е внесла в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) документите за сделката за Нова телевизия. Миналата седмица от Нова броудкастинг груп официално потвърдиха, че са в напреднала фаза на преговорите с "Юнайтед груп".

За да бъде финализирана, продажбата трябва да бъде одобрена от КЗК, тъй като медийната група има огромен пазарен дял.

Днес КЗК публикува обявление, че предстои разглеждане на сделката.

От сайта на комисията става видно, че "Юнайтед груп" иска да добие едноличен контрол върху следните контролирани от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД предприятия:

„Нет Инфо“ ЕАД

„Дарик нюз“ ЕООД

„Ви Бокс“ ЕАД

„Елит Медия България“ ЕООД

„Радио Веселина“ ЕАД

„Радио Експрес“ АД

„Витоша ФМ“ ЕООД

„Агенция Витоша“ ЕООД

„Агенция Атлантик“ ЕООД.

Купувачът освен това планира съвместен контрол върху следните предприятия, понастоящем съвместно контролирани от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и трети лица:

„Файненшъл Маркетплейс“ АД

„Грабо Медия“ АД

„Атика Ева“ АД.

Купувачът "Юнайтед груп" на нашия пазар има дейност в сферите на фиксираните телефонни услуги; мобилни телефонни услуги; предоставяне на достъп до интернет; предоставяне на дребно на платена телевизия; разпространение на радио- и телевизионен сигнал чрез наземно излъчване; предоставяне на сателитни услуги; предоставяне на линии под наем.

Нова броудкастинг груп, от своя страна, има дейност в сферата на тв рекламата, телевизионното разпространение, киноразпространението, радио рекламата, интернет рекламата, онлайн новинарските услуги; предоставянето на интернет пространство за публикуване/обмен на информация; издаването на списания и печатната реклама в списания.

Ако сделката бъде одобрена от антимонополната комисия, това ще е втора продажба за Нова тв в рамките на две години. През януари 2019 г. тя стана собственост на братята Домусчиеви, които я придобиха от шведската MTG.

В публикуваното в КЗК обявление цената на продажбата не се посочва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови