Кои са номинирани за наградата ''Сирак Скитник'' и годишните отличия на БНР

Призовете ще бъдат връчени на тържествена церемония на 25 януари, съобщават от медията

OFFNews 17 януари 2024 в 11:43 1268 0

БНР

Снимка БНР

БНР

Вече са известни номинациите за наградата „Сирак Скитник“ и годишните отличия на Българското национално радио (БНР) за 2023 г.

Отличията традиционно са в три категории - голямата награда „Сирак Скитник", награда за радиожурналистика и награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект или музикален проект на БНР.

С решение на Обществения съвет на БНР тази година се присъжда приз в категория „Професионализъм в ефира" за предаване или журналист от друга ефирна електронна медия. През годините радиото е давало награди на различни институции, но за първи път отличието е формулирано по този начин.

Голямата наградата „Сирак Скитник“ се връчва за значим принос в развитието на БНР. Номинирани са репортерите и кореспондентите в направление „Собствени източници на информация“ в програма „Хоризонт“, Аделина Александрова от програма „Христо Ботев“, Андрей Петренко (посмъртно), Силвия Великова от програма „Хоризонт“, редакция „България“ на главна редакция „Радио България“ и дирекция „Дигитални програми“.

Призът за радиожурналистика е индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година. Номинирани са Иван Русланов от програма „Хоризонт“, Таня Димова от програма „Христо Ботев“, екипът на предаването „Събуди се, София“, Давид Калпачки от РРС Благоевград, Петя Михова от БНР Бургас, Стефка Павлова от РРС Видин, музикалният редактор Ангел Чавдаров от Радио Кърджали, Гергана Събева от Радио Стара Загора, отговорният редактор и водещ на „България днес“ Елена Каркаланова, ръководителят на направление „Интернет портал“ Златко Желев и музикалният редактор Мария Вълчанова от програма „Христо Ботев“.

Наградата за радиопредаване, радио проект, музикален проект или мултимедиен проект на БНР е колективно отличие за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година. Номинираните са предаването „Спорт и музика“, виртуалната изложба „Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник", „MusicologyLive", инициативата „По стъпките на Апостола“, предаването „Полет над Родопите“, екипът на „Радио България“ - за рубриката „Радио България при българите в … Албания“, видео подкастите, Детският хор на БНР, Симфоничният оркестър на БНР и Оркестърът за народна музика на БНР - за музикалния видеоклип на „Притури се планината“.

Отличието „Професионализъм в ефира“ се присъжда за проявена творческа смелост, новаторство, плурализъм, колегиалност, партньорство, толерантност и за създаване на по-добра медийна среда. Номинирани са предаването „Малки истории“ на Българската национална телевизия (БНТ) и Георги Любенов от БНТ.

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник" е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на радиото като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София Сирак Скитник - художник, критик, поет, театрал, общественик. Наградите се определят от Обществения съвет на БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!