Кандидат в конкурса: Решението на КРС за седми мултиплекс е нищожно

Мая Младенова 09 май 2013 в 18:16 2200 0

Повече на брой мултиплекси означава по-голяма конкуренция в цените, обясняват специалисти.
Повече на брой мултиплекси означава по-голяма конкуренция в цените, обясняват специалисти.

 

Решението, с което е определен победителят в конкурса за седми мултиплекс ("Булсатком"), е нищожно и не произвежда никакво правно действие.

Това коментираха днес в писмо до медиите от другата фирма участник в конкурсната процедура - "Ди Ви Би Ти" АД. Оттам припомнят, още през февруари 2013 година компанията им е подала жалба във Върховния административен съд срещу двете решения на КРС (Комисия за регулиране на съобщенията) за откриване на конкурс за седми мултиплекс оператор. Съдебният процес по тази жалба не само че не е приключил, а до този момент съдът не е дал ход на делото. "Съгласно разпоредбата на чл. 144, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс с подаването на жалбата е спряно ex lege изпълнението на тези две решения. Със спирането на изпълнението на решенията спират да текат и всички предвидени в тях срокове, вкл. сроковете за подаване на оферти от кандидатите. От това следва, че конкурсът все още не е приключил, но незнайно защо КРС много бърза да прокара поредния си нагъл и арогантен акт в процеса по цифровизация. С тези си действия КРС ще предизвика Европейската комисия да започне нова (поредната) наказателна процедура срещу Република България", пише в изявлението на "Ди Ви Би Ти".

 Ръководството на КРС очевидно няма намерение да промени политиката на "независимия" орган въпреки процедурите срещу България, които текат в момента от страна на ЕК за грубо изкривяване на процеса на цифровизация. Това ръководство, назначено от тройната коалиция, беше преназначено от правителството на ГЕРБ. Този акт на приемственост е показателен за това, че няма никакво значение кой управлява, защото държавната политика и регулация се управлява от задкулисни бизнес интереси, се казва още в писмото на обжалващата страна.

От компанията призоват Прокуратурата "да прояви интерес" към дейността на Комисията за регулиране на съобщенията.

Еврокомисията вече обяви, че планира наказателна процедура срещу страната ни в Съда на ЕС в Люксембург заради груби нарушения в процеса на цифровизация на телевизията и създадения монопол в собствеността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!