Каменаров пред СЕМ за казуса с Кошлуков: Комуникационен проблем, ще го изгладим

Съветът за електронни медии ще извърши мониторинг на гостите на БНТ

Николаос Цитиридис 23 януари 2018 в 17:07 15767 2

Снимка OFFNews

Константим Каменаров и част от екипа му по време на срещата в СЕМ

Скандалът с програмния директор на БНТ Емил Кошлуков и предаването "Денят започва с култура" бе една от темите в дневния ред на днешното заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Част от управителния съвет на обществената телевизия бе на заседанието, за да представи тригодишната визия за развитието на телевизията. Като втора точка бе обсъден и въпросът за скандала с предаването за култура.

В петък, 19 януари, когато скандалът назрява, генералният директор на БНТ Константин Каменаров разговарял над 2 часа с екипа на "Денят започва с култура". Вместо това да потуши напрежението, историята се разчула и гръмнал публичният скандал, стана ясно от думите на самия генерален директор.

Това е едно от нещата, които оставили горчив вкус у Каменаров. Според него скандалът е "семеен" и не бивало да става достояние на публиката.

"Така или иначе, колегите поискаха гаранции с декларацията си и ги получиха", каза Каменаров. Той подчерта, че подкрепя с две ръце позицията на новинарите в БНТ.

"Всичко е добре, поне към момента. Може би трябва да ви съобщя известен комуникационен проблем, но не са фатални нещата, няма да променят хода на историята. БНТ е по-голяма от нас и не можем да си позволим да сме непрофесионалисти", каза Каменаров.

Искането на СЕМ да изслуша Каменаров по темата е на ръба на закона, тъй като регулаторът няма право да се меси в начина на управление на Каменаров.

"Не можем да си мълчим обаче и да не взимаме отношение по два въпроса - плурализъм и цензура", каза членът на СЕМ Иво Атанасов.

"Не може да се поставят ултиматуми и невъзможни задачи с тези казармени похвати и няма как това да се случи и предаване да си вдигне рейтинга за 2 седмици. Който е ходил на казарма, знае", каза Атанасов.

На заседанието стана ясно, че СЕМ е взел решение да извърши мониторинг на гостите на предаванията на телевизията за един месец назад. Наблюдението ще продължи и в следващите 30 дни, уточни председателят на СЕМ София Владимирова.

„Основен проблем е, че аудиторията беше въвлечена в този проблем“, каза в коментар за OFFNews бившият председател на СЕМ и настоящ член на съвета Мария Стоянова.

„Неслучайно е избран генерален директор. Кошлуков не се е появил там, той е назначен от този директор и на него трябва да се търси отговорност, не на СЕМ“, смята Стоянова.

По нейни думи зрителят неволно е привлечен като страна и му е наложено да се превърне в арбитър в този спор.

„Каменаров обясни, че ситуацията е спокойна и че трябва да се активизира комуникацията. Това е ключът към всичко“, допълни Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови