Издателите на Дневник и Капитал се оплакаха от нова атака срещу тях (обновена)

OFFNews 14 ноември 2017 в 13:32 5112 0

Издателите на "Дневник" и "Капитал" се оплакаха, че очакват нова атака срещу тях. Източници от правителството и парламента са предупредили медийната група "Икономедиа" за готвен натиск чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

"Според информацията през последните месеци върху КОНПИ е оказван системен натиск да започне производство спрямо Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и семейството им. А доклад по темата е включен в дневния ред на заседанието на комисията за утре, сряда. Това ще даде основание да бъде поискан запор на активи, в това число на "Икономедиа", фирмата - издател на "Капитал" и "Дневник", в която Иво Прокопиев има мажоритарен дял.

Като издатели не можем да гарантираме, че щетите от действията на комисията, които вярваме, че един ден съдът ще постанови като незаконни, ще могат да бъдат компенсирани", пишат издателите. Те добавят, че извършена вече проверка на КОНПИ и множество данъчни проверки не са установили нарушения. "Това вероятно е принудило поделението на КОНПИ в Благоевград, на което (неясно защо) е възложена проверката, да се върне години назад в 2000 г. и да търси основание за започване на процедура за конфискация в "незаконната" приватизация на "Каолин". Темата услужливо беше подгрята от медиите на Делян Пеевски през последните седмици с купчини невярна информация", допълват издателите. Те си обясняват това с разследвания на техните медии срещу модела КТБ и срещу съсредоточието на власт на главния прокурор.

Пред сайта на в. "24 часа" главният прокурор Сотир Цацаров коментира: "Не коментирам изявления на обвиняеми лица, както и публикации в прилежащите им медии."

От КОНПИ изпратиха съобщение до медиите, в което нито потвърждават, нито отричат информацията, а посочват в какви срокове се изпълняват техните производства. Проверката може да продължи до една година, а с решение на комисията да бъде удължена с още шест месеца. Оттам допълват, че информацията на хода на всяка тяхна проверка е служебна тайна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови