И Ловеч става част от семейството на Национален пресклуб БТА

OFFNews 09 май 2021 в 15:34 1532 0

Мрежата от пресклубове на БТА ще се увеличи с още едно медийно средище. На 11 май от 13 часа в Ловеч – на празника на града Свети Свети Кирил и Методий, ще отвори врати 16-ят медиен център на националната информационна агенция. Клубът ще бъде осветен от ловчанския митрополит Гавриил, в присъствието на областния управител Ваня Събчева и кмета Корнелия Маринова.

С най-новия си пресклуб БТА остава вярна на традицията да насочва общественото внимание и към случващото се извън столицата. Плановете на генералния директор на БТА Кирил Вълчев са до края на петгодишния му мандат БТА да има пресклубове във всички областни градове и така ще завърши започнатото от Максим Минчев през 2003 г. изграждане на национална мрежа от медийни средища на агенцията. До края на 2021 г. пресклуб на БТА ще бъде открит и в Добрич, в сградата на емблематичната Органна зала. Планирано е и обновяване на офисите на БТА във Варна и Бургас, където също ще заработят пресклубове със зали за пресконференции. На 21 май – празника на Свети Константин Преславски, чието име носи Шуменският университет, ще завърши обновяването на пресклуба в Шумен. Ще бъде обновен и медийният център в Кюстендил, за което също се разчита на съдействие от общината.

В шестте района за планиране в България - съгласно класификацията на Европейския съюз, БТА ще има и специални икономически кореспонденти, които ще следят регионалните стопански вести и ще зареждат с бизнес новини новата рубрика на агенцията „Икономика”, която ще се поддържа от новата дирекция „Икономика”.

Мрежата от вече общо 16 пресклубове на БТА покрива 90 процента от провежданите в държавата пресконференции и е предпочитано място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата, спорта. Всички пресклубове разполагат с аудио-визуална техника и модерно оборудване, и предлагат възможност за директно излъчване онлайн. Първият регионален пресклуб на БТА е открит във Велико Търново на 3 октомври 2003 г. През 2004 г. се появиха още три медийни центрове на агенцията - в Пловдив, Видин и Хасково. През следващата година е открит петият център от националната мрежа на БТА - в Пазарджик, а през 2007 г. - и пресклубът в Стара Загора. През 2011 г., започна да работи и центърът на БТА в Шумен. През 2013 г. отвориха врати пресклубовете на националната информационна агенция в Сливен и в Плевен, а през 2014 г. - в Кюстендил. 2015 година постави началото на нова посока - открит бе първият пресклуб на агенцията извън областните центрове, в Казанлък, а след това и първият регионален пресклуб на БТА извън България, в Босилеград. През 2016 г. отвори врати пресклубът във Враца, а от следващата година заработи и вторият пресклуб на агенцията зад граница – в Тараклия, Молдова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови