Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БТА ще подготви издание за Иван Вазов с документи от архива си

OFFNews 28 април 2021 в 17:44 1686 0

Снимка БТА

БТА и Народеният театър "Иван Вазов" се обединиха за отбелязване на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов. Агенцията ще помогне за популяризиране на инициативите на театъра по всички свои канали - в страната и чужбина.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев предложи БТА и Народния театър да подготвят до 2024 г. издание за това как Иван Вазов присъства в архива и бюлетините на агенцията.

Споразумението за сътрудничество се подписа в деня на премиерата на многократно отлаганата представление на "Нова земя", продължението на "Под игото", в адаптация на Юрий Дачев. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от смъртта на Вазов.

„Горд съм, че направихме тази постановка“, отбеляза директорът на театъра Мариус Донкин.

Снимка: БТА

Романът се ражда точно през април преди 125 години. Тъжна е съдбата му, Иван Вазов дори е бил "сътресен" от критиката и хладния прием от читателите дотолкова, че е бил склонен да се откаже от писането.

Годишнината на театъра ще бъде отбелязана с редица инициативи. Предвиждат се изложби с определена тематика като "Вазов и театъра", "Вазов и София". Инициативата на открито "Театър пред театъра" ще се състои между 13 и 22 септември. На 22 септември, денят на смъртта на Вазов, ще бъде връчена наградата за цялостен духовен принос на името на патриарха на българската литература. Планира се и национално турне между 23 юни и 23 юли в около 15 града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews