Quantcast

ARD: Борисов - един премиер с тъмно минало в корумпирана България

Последна промяна на 10 октомври 2012 в 17:49 3336 3

Българският премиер не е разследван от прокуратурата. Снимка: БГНЕС
Българският премиер не е разследван от прокуратурата. Снимка: БГНЕС

Да подкупиш държавен чиновник или да оставиш на лекаря пари в плик - нищо по-лесно от това. В България корупцията процъфтява, включително по най-високите етажи на властта, съобщава в репортаж немската обществена телевизия ARD.

Този телефонен разговор от март 2011 година, качен в YouTube, е показателен: българският премиер Бойко Борисов дава указания на шефа на митниците да изтегли инспекторите, изпратени на проверка в пивоварна "Леденика". Самият Борисов не оспорва, че е имало такъв разговор.

"Това е ежедневие в България", казва пред кореспондент на ARD Елеонора Николова, ръководителка на специализираното звено за борба срещу корупцията БОРКОР.

Името на българския премиер се споменава и във връзка с нелегални дейности като търговия с дрога и горива, пране на пари и дори убийства. От нелегална дейност годишно в България се правят 1,8 милиарда евро, казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Най-големият проблем, според него, е усещането за безнаказаност на корумпираните политици. Вярно, че в цяла Европа има черни каси, с които се финансират партиите, но в България няма нито един случай на осъден за корупция високопоставен политик, казва Стефанов.

От главата към краката срещу корупционната ламя

Също и българският премиер не е разследван от прокуратурата за въпросния телефонен разговор. Да не говорим колко чести са случаите на задържани и осъдени мафиоти, които (не)знайно как успяват да се измъкнат на свобода.

Европейската комисия редовно критикува България заради неефективната й съдебна система. Именно поради тази причина страната остава под наблюдението на Брюксел. Неотдавна правителството в София покани експерти от чужбина, които да помогнат при разчистването на тези проблеми. С тяхна помощ най-сетне трябва да стартират делата по няколко особено нашумели случаи на корупция.

Според Ролф Шлотерер, съветник на вътрешния министър Цветанов, българското общество и администрацията не проявяват достатъчно нетърпимост към случаите на корупция по високите етажи на властта. "Никой не се разграничава ясно и категорично от хората, които потъпкват етичните и моралните норми. Затова е много важно мерките срещу корупцията да започват отгоре-надолу, а не обратното", казва Шлотерер.

Катаджията е подкупен, радарът - не!

Да подкупиш държавен чиновник или да оставиш на лекаря пари в плик - това се смята за ежедневие в България. Но за разлика от хората, машините не са подкупни, припомня Шлотерер и дава следния пример: камери за видеонаблюдение и автоматични радари биха могли да заменят корумпираните катаджии.

В това отношение много помогна и присъединяването на България към ЕС преди 5 години, отбелязва Руслан Стефанов: "Членството в ЕС премахна митническия контрол по границите с Румъния и Гърция, което намали нивото на корупцията наполовина. Помогна също и премахването на безмитните магазини - също заради приемането на България в ЕС."

*преводът на материала на ARD е на Българската редакция на Дойче веле

**Заглавието е на OFFNews.bg

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.10 2012 в 20:01

И все пак от всичко което се писа и каза по медиите във връзка с разговорите между Борисов и Танов,стана ясно че първият. всъщност няма никакъв интерес по въпроса,а просто глупаво се опитва да услужи на президента.Защо в статията не се поставя въпроса какъв е интереса на последния и не се иска неговото разследване,а? Що се однася до останалите твърдения за криминална деятелност на Борисов,до сега въпреки че се мъчих да намеря някакви документални факти,не открих никакви публикации.Само мъгливи подмятания,включително и от страна на глуповатата бивша посланничка наСАЩ,която просто си е чела българските вестници.Изразителен образец за такава манипулация без да еподкрепена с факти е и изречението в горната статия свързваща Борисов с мафията.Омръзна ми да ме манипулират,искам документи и факти,поднесени от истински разследващи журналисти,сато Кеворкян,Стефанов,Кошлуков.

11.10 2012 в 04:04

Simona Koseva
Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достойнствата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които се търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, и вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва – тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено. Парите са средство толкова благородно, че те не се конкурират с пушките и не влизат в съглашателство с жестокостта. Те не биха позволили една страна да оцелее като полусобственост-полуплячка.

10.10 2012 в 23:01

УЖАСССССССС!!!!!