БНТ възражда телевизионния театър. Кошлуков: Пуснах 4 предавания за култура

OFFNews 09 януари 2020 в 11:30 3279 0

Мариус Донкин (ляво) и Емил Кошлуков

БНТ ще възстанови стара своя традиция, като възроди т.нар. телевизионен театър, съобщиха в сутрешния блок на националната телевизия генералният ѝ директор Емил Кошлуков и директорът на Народния театър Мариус Донкин.

"Веднъж в едно интервю мимоходом споменах, че би било добре да се възстанови телевизионния театър. Благодаря на г-н Кошлуков, който много бързо и организационно помогна това да се случи", каза Донкин.

Ние можем да произведем нещо повече, обясни генералният директор на БНТ.

"Ние сме длъжни по закон да даваме достъп на хората до такова изкуство. Имаме записани неща, имаме и нови, които трябва да направим, защото това е културна памет. Аз искам да направим сътрудничество с културните институции - трябва да направим разказ за театъра, един сериал от 10 епизода за историята на Народния театър. Същото трябва да стане и с Операта, балета, ами за музей защо да не направим?", добави Кошлуков.

Първата постановка, която видят зрителите, е „Хъшове“, заснет в 4-сериен тв филм /България, 2009г./, с режисьор Александър Морфов. Премиерният епизод бе излъчен в понеделник. Постановките ще се излъчват всеки понеделник от 22:00. Февруари ще стартира с „Милионерът“ по едноименната комедия на Йордан Йовков. 

Емил Кошлуков коментира критиките по повод свалянето от ефир на предаването "Умно село".

"Има едни хора, които, като им спреш заплатата, пада цялата култура в държавата. С цялото ми уважение, след 20 години, един и същ човек прави едно и също предаване, в една и съща телевизия. Той вече се е развил...", заяви генералният директор.

И добави:

"Ако приемем, че Ути прави кулинарно предаване и приемем, че ние не правим, разбирате логиката да вземем външен продуцент. Но в документалистика и очерци ние го имаме, ние го правим това нещо. Всеки един от продуцентите в Дирекция "Програма" ще ви направи такъв очерци, такова предаване. Само откакто аз съм в телевизията, съм пуснал четири предавания за култура."

Ново в програмата

От началото на годината по БНТ тръгват няколко нови предавания. Едно от тях е музикалното "Моят плейлист", което ще се излъчва всеки вторник от 22 ч с водещ радиожурналкистът от "Тангра" Васил Върбанов.

На 15 януари стартира ново разследващо предаване - "Следите остават" с Богдана Лазарова, която е дългогодишен разследващ журналист.

Още този уикенд - 11 и 12 януари, започва и новата рубрика "След новините". Тя ще се излъчва след централната емисия "По света и у нас", а първото ѝ издание ще е за водната криза в Перник.

Скоро в ефира на БНТ зрителите могат да очакват и новото развлекателно шоу с водещ музиканта Добрин Векилов - Дони.

Търсят се стажанти

БНТ стартира и стажантска програма "БНТ Академия", която ще даде възможност за обучение и развитие на млади кадри от НАТФИЗ, Софийския университет, УНСС, НБУ, бе анонсирано още в интервюто.

"Искам да го направим, да го разпишем като учебна програма. Проведохме разговори и с Европейския съвет за радио и телевизия - EBU, за да дойдат и техни обучители", поясни Емил Кошлуков.

Той коментира и подготвяните промени в медийното законодателство, свързани с финансирането на обществената телевизия:

"Най-важното е финансирането. Искаме много ясно да се знае частта на субсидията как се определя, за да знаем ние какви пари ще вземем догодина и те трябва да са повече от това, което имаме сега. Вярвам, че този път ще имаме разбиране. Депутатите са склонни да подкрепят един добър закон."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови