Бареков иска оставката на шефа на БТА заради социологическо проучване

Мая Младенова 12 февруари 2014 в 14:50 20464 14

Николай Бареков

Снимка БГНЕС

Николай Бареков

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков поиска оставката на шефа на БТА Максим Минчев заради публикувано със закъснение социологическо проучване.

Повод за недоволството на кандидат-политика стана изследване на "Алфа рисърч" за електоралните нагласи, разпространено до медиите още на 26 януари. Държавната агенция пусна данните от него вчера (11 февруари). Както уточняват от редакцията на БТА, това е станало поради "техническа грешка", защото на този ден бе анонсирано друго изследване на същата агенция, само че за нагласите спрямо членството ни в ЕС. 

Бареков "провидя" в случилото се опит за "масова дезинформация" и "политическо задкулисие". Според него забавянето от над 10 дни е недопустимо и е направено с цел манипулация на аудиторията, понеже динамиката на обществените събития вече направили цифрите в изследването неактуални. Няколко медии, вкл. национални телевизии, са цитирали в новините си "старото" проучване. Бареков обвинява Минчев, че изпълнява поръчки на ГЕРБ, тъй като бил преизбран на поста си с подкрепата на техни депутати.

Изтеклото в агенцията проучване на 11 февруари не съдържа грешна фактология - всички цитирани цифри в него са истински и е посочен коректно периодът на провеждане на изследването. След цитираното допитване за електоралните нагласи в страната, "Алфа рисърч" не е провеждала по-ново. Грешката на агенцията е единствено в това, че същото проучване със същите данни е било вече разпространено 16 дни по-рано и пускането му сега изглежда е подвело някои медии.

В ранния следобед днес "Алфа рисърч" пусна в бюлетина си писмо, адресирано до генералния директор на БТА. В него се казва, че разпространеното проучване е старо и информационната агенция "грубо подвежда електронните медии, в това число национални телевизии". Според "Алфа рисърч" грешката е хвърлила сянка и върху авторитета на самата социологическа агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!