Quantcast

73% от българите не виждат полза от членството в ЕС

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2014 в 16:20 7320 30

Според 32% от респондентите България е спечелила от европейското членство

Повече от половината (51%) българи не виждат съществена промяна в страната ни след членството в ЕС в началото на осмата година от присъединяването ни към международната организация и на прага на третите поред избори за европейски парламент. 

Това показват данните от сондаж на Алфа Рисърч, проведен в периода 18-22 януари 2014 г. сред 1050 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според 32% от респондентите България е спечелила от европейското членство, а според 17% страната ни е изгубила от него.

Когато става въпрос за резултатите в личен план, мненията са още по-критични. Едва 15% – два пъти по-малко от посочилите, че страната е спечелила от членството в ЕС, отчитат лични ползи, а огромното мнозинство – 73% заявяват, че до момента не са усетили съществена промяна за себе си.

Социалните групи, които в по-голяма степен виждат ползи както за страната, така и в личен план, са най-вече столичани, по-младите поколения, хората с по-високо образование и доходи.

Възможностите за пътуване (90%) и работа (81%) в чужбина са направленията, в които българите виждат най-големия и реален ефект от членството в ЕС. Това са и сферите, към които е имало най-големи очаквания за подобрение при присъединяването ни. Инфраструктурата е третото направление с най-много положителни оценки – 73%. Тук промяната в обществените нагласи бележи най-голям ръст спрямо началото на членството, когато едва 26% от българите са се надявали на положителни ефекти в това направление.

За мнозинството от хората обаче членството в ЕС не е успяло да повлияе съществено върху развитието на редица ключови сфери като: селско стопанство (49% положителни - 49% негативни оценки), опазване на околната среда (44% положителни-53% негативни оценки), подобряване конкурентноспособността на българските фирми (42%-55%), защита на потребителите (41%-55%), култура и наука (36%-59%), социални политики (35%-62%).

В дъното на класацията, с най-много негативни оценки, остават: борбата с престъпността (68% негативни оценки), корупцията (71%), и работата на съдебната система (74%). В това отношение обществените нагласи съвпадат изцяло с критиките от регулярните мониторингови доклади на Европейската комисия.

46% от българите имат положително отношение към членството в ЕС, а негативно - 16%. Очаквания Евросъюзът да се развива в положителна посока в близко бъдеще споделят 37% от хората. Според 17%, колкото са и европесимистите, ситуацията в ЕС ще се влошава.

С повече оптимизъм към Европа подхождат тези социални групи, които в по-голяма степен са изпитали ползите от членството: по-младите поколения, с по-висок социален и икономически статус, привърженици на десни и дясно-центристки политически формации.

„Евроскептицизмът“ е по-разпространен сред хората с ниски доходи и образование, заетите с ръчен труд и безработните, както и сред по-възрастното поколение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2014 в 22:11

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЛИ НИ Е КРИВ?
Откакто България е член на ЕС, правителствата у нас са подлагани на непрестанни критики в докладите на ЕК за несвършени или погрешно свършени дела. Ето защо, управляващата в България мутроолигархия не се чувства съвсем уютно в ЕС и с користни цели и йезуитски методи се опитва да насажда недоволство в българския народ от членството ни в съюза. За съжаление много българи не схващат, че единствено демократичните принципи и правила на ЕС ограничават донякъде безчинствата на стоящата начело на държавата ни престъпна банда и се поддават на нейните манипулации. А манипулациите са много елементарни. Олигархията с помоща на медийната си пропагандна машина се стреми да прехвърли отговорността за некадърното си и направо престъпно управление върху ЕС и неговите правила. За нейно огромно съжаление, дори и най-беглият поглед върху причините за сегашното окаяно положение на българския народ напълно опровергава тези спекулации.    
1/ Не ЕС окраде всичко и разкости икономиката на България след 1989г, а нашата родна мутроолигархия (последният елит на БКП), която нито за момент не е изпускала властта от тогава, а само се е пребоядисвала в различни партийни цветове - БСП, СДС, ГЕРБ, НДСВ, България на гражданите, Реформаторски блок, НФСБ, България без цензура, ДПС, Атака и т.н.
2/ Не ЕС, а българските правителства всяка година източват повече от половината от държавната хазна към обръчите от фирми на своите олигарси. За целия преход, това са стотици милиарди лева, преведени в офшорни банкови сметки или превърнати в луксозни частни имения, хотели, жилища, вили, цели летни и зимни курорти у нас и в чужбина, яхти, самолети и т.н.   
3/ Не ЕС, а българската олигархия държи вече четвърт век на колене съдебната власт в България за да може необезпокоявано да краде и малтретира народа както си иска.
4/ Не ЕС, а българските олигарси срещу тлъсти комисиони харизаха природните ресурси на България на чуждестранни хищници и обрекоха на мизерия и колониално робство българския народ.
5/ Не ЕС вкара в българския парламент и направи премиери лицата Бойко Борисов, свързан с над тридесет убийства през прехода, според вече публикувания доклад на ЦРУ в печатното издание за новини от американския Конгрес “Конгрешънъл Куотърли” и Сергей Станишев, който още преди да е станал еврокомисар, успя да бръкне в касата на европейския парламент и да отмъкне 60000 евро.
6/ Не ЕС излива сега десетки милиони в българските медии за реклама на поредните олигархични изтърсаци Николай Бареков, Слави Бинев, Валери Симеонов и ще ги вкара в парламента, а глупостта на част от българските избиратели, които като зомбита зяпат в телевизията, пробутваща им политици на кило.
7/ Не ЕС открадна отпуснатите през годините милиарди евросредства за българското земеделие и не той ще окраде през следващите пет години, предвидените за същата цел още 15 милиарда евро, а отново българската олигархия, което разбира се няма да й попречи да продължи да се вайка пред своите граждани от „недемократичните” правила на ЕС.
Материал на „Идея за България“
Автор Петър Киров

13.02 2014 в 20:31

Първо, тази анкета кой знае къде е правена. Второ, мъдрият български народ очакваше да станем като Германия, като влезнем в ЕС. Ние нали сме свикнали все някой да ни освобождава от нещо, та виждахме месията в очите на Съюза, ама изненада! ЕС искаше да бачкаме за успеха си. Тва, разбира се, не се хареса на нацията и затва евроскептично решихме да им теглим една майна на еврогейските ценности и продължаваме да гласуваме за отрепки, които обещават да ни оправят.

Абе...аз ще отида да живея в някое нормално общество. Ама ми е мъчно за Вас, бе, келеши, мъчно ми е как Ви го набиват отзад, гадно Ви е, ама не мърдате и търпите. А те продължават ли продължават да Ви го набиват, че чак почна да Ви кефи.

12.02 2014 в 16:15

Към " идея ..." , значи хубаво е да се чете Фнимателно , преди да се бърза със заключенията ( изводите ).
Както и да е , не искам да влизам в ненужна полемика а не мисля че ще има смисъл ( след като прочетох твоя така обстоен коментар .... даже малко си те представих ..стоящ прав , с възнесена ръка , поглед пълен с вълнение , втренчен в залеза на слънцето ((запад)) , и фалцетно патетичен тон ) .
Не аз съм правил проучването , пък и не е моя работа да поучавам хората кое е правилно и кое НЕ Е . Та придържайки се към добрият тон - мога само да ти пожелая успех , много привърженици и светли бъднини !
Peace !

12.02 2014 в 15:45

Малко е странно как може да запиташ някой дали има лични ползи от членството ни в ЕС когато всичките помощи и пари идващи от ЕС към нас се филтрират и попадат в ръцете на мафията. Ами разбира се че обикновения българин нищо няма да усети. Парите просто биват всмуквани в една бездънна яма за облагата на шепа крадци. Не ни е виновен ЕС с абсолютно ама абсолютно нищо!! Ние сами сме си виновни. Мафията краде тия помощи. И накрая обаче същата тая мафия има полза да се обърнем срещу ЕС за да ни подготви за Руския деспотизъм ли? ААааа, не благодаря. Ако тачите толкова много комунистическото робство идете си там самички но не го водете в България! В цяла Русия с изключение на столицата и някои по-големи градове, животът е мизерен!! Хората живеят в едно безвремие там, нямат право да изкажат мнение (защото ще са политически затворници), нямат право на протести (видяхме няколко такива примера)... интересно ми е повечето българи които бленуват Руската подопека какво си представят че ще бъде? Ще ни галят с перце ли? Ще ни се обясняват в любов ли? Не, интересите на Русия за България нямат нищо общо с нас. България е врата към ЕС. През нас могат да минават всякакви газопроводни тръби, може да имаме разни атомни централи (като Белене). Бг може да се превърне в една удобна индустриална зона чрез която Русия да печели пари. А гледката на българина няма да са зелени планини и синьо небе, ами някоя сива фабрика и сиви пушеци. Така че, мислете. Въпреки че преди вярвах в интелекта на българина, напоследък с тия руски афинитети почвам да го губя.

12.02 2014 в 14:43

Пред българските граждани не трябва да стои дилемата ЕС или Евразийски съюз!

Вижте кои са министрите (комисарите) в европейското правителство, включително и българският. Всичките са протежета на СБ и МВФ. Цялата администрация на ЕС е назначена от американската олигархия.
Каква политика очаквате да се опитват да налагат тези хора, освен тази, която им е поръчана. Политика на рушене на всичко национално като необходима предпоставка за неолибералното ограбване на европейското население.
Но замислете се, българи, тази администрация ли и ЕС?
Мисля, че някои българи много надценяват нейното значение. Благодарение на правовите си държави, нито една от развитите западноевропейски демокрации не се е поддала на тази политика и не е допуснала корпоративните интереси да се доближат дори на йота до властта.
Един действащ и един бивш президент бяха предадени на съд през миналата година само заради това, че са приели дребни подаръци.
Ще ви дам един пресен пример и за това как правовата държава брани социалните придобивки на гражданите. Миналата година германското правителство въведе много минимални, но все пак някакви такси в университетите. Само след броени месеци федералният съд ги отмени като противоречащи на прогласените в конституцията принципи на социалност и солидарност.
Аз съм убеден, че действащата реална демокрация в развитите европейски страни няма да търпи дълго време външната зависимост на съюзната европейска администрация и скоро по един или друг начин ще я освободи от американската опека.
Много хора не можеха да повярват, но така се развиха нещата и в НАТО.

Пред българските граждани, които мислят с демократични категории въобще не трябва да стои дилемата ЕС или Евразийски съюз за България. Евразийският съюз се гради само от диктаторски олигархични режими, какъвто е и нашият от четвърт век. Влезе ли България в него, край с мечтите на българския народ за освобождение от олигархичното робство и за народовластие.
Лично аз мисля, че ние българите не трябва да поставяме под съмнение целесъобразността на членството си в ЕС, водещите държави на който изповядват най-демократичните порядки в света.
Само в съюз с тези държави имаме реални шансове не само да оцелеем, но и да демократизираме държавата си и я насочим към просперитет.

Автор Петър Киров
Материал на "Идея за България"

12.02 2014 в 14:39

До rosbulzam! В нито една от тезите ти не си прав! ЕС не ни е затворил Козлодуй, нито определил квотите за износ и всякакви глупости, които си писал там. За това единствена вина има Българския продажен политически елит от всички партийни цветове управлявали до сега, образуващи ОБЩА ОЛИГАРХИЧНО МАФИОТСКА КЛИКА, и специално тройката Кунева, Паси, Кобургостки с еднолично решение и без допитване до народа направиха предприсъеднителните договори на ЕС по искате на някои външни мошеници , които целяха частни свои интереси и им напълниха джоба с комисионни, използвайки факта ,че в България няма правова държава да ги осъди. Тройката рано и или късно ще бъде изправена на народен съд да отговаря за делата си. такива дела на държавници Международното право ги определя за геноцид.

12.02 2014 в 14:22

Странен народ сме това българите! Горе долу същият процент, ако не и повече, преживява от това, че поне един член от семейство работи в ЕС и праща парици. А поне 50% от народа ходи на почивки и екскурзии в ЕС.

12.02 2014 в 14:22

С такива псевдо проучвания лека полека ни подготвят за Евразия! Но това няма да стане, бъдете сигурни!

12.02 2014 в 14:20

Поредната поръчкова анкета на Алфа Рисърч! Как пък от толкова излезли анкети и статистики за толкова години никой не ме попита мен, нито някой от семейството ми, от приятелите ми, от познатите ми. Ние не сме ли българи? Понякога си мисля, че тези анкети и проучвания се правят сред специално подбрани хора! Защо не се вземат предвид онлайн анкетите - нека да се направи една онлайн анкета на същата тема и да видим резултата!

12.02 2014 в 01:50

Тоест, сред по-умните, които са разбрали, че тук няма смисъл да се развиваш или работиш. :P