73% от българите не виждат полза от членството в ЕС

OFFNews 11 февруари 2014 в 16:20 8110 30

Според 32% от респондентите България е спечелила от европейското членство
Според 32% от респондентите България е спечелила от европейското членство

Повече от половината (51%) българи не виждат съществена промяна в страната ни след членството в ЕС в началото на осмата година от присъединяването ни към международната организация и на прага на третите поред избори за европейски парламент. 

Това показват данните от сондаж на Алфа Рисърч, проведен в периода 18-22 януари 2014 г. сред 1050 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според 32% от респондентите България е спечелила от европейското членство, а според 17% страната ни е изгубила от него.

Когато става въпрос за резултатите в личен план, мненията са още по-критични. Едва 15% – два пъти по-малко от посочилите, че страната е спечелила от членството в ЕС, отчитат лични ползи, а огромното мнозинство – 73% заявяват, че до момента не са усетили съществена промяна за себе си.

Социалните групи, които в по-голяма степен виждат ползи както за страната, така и в личен план, са най-вече столичани, по-младите поколения, хората с по-високо образование и доходи.

Възможностите за пътуване (90%) и работа (81%) в чужбина са направленията, в които българите виждат най-големия и реален ефект от членството в ЕС. Това са и сферите, към които е имало най-големи очаквания за подобрение при присъединяването ни. Инфраструктурата е третото направление с най-много положителни оценки – 73%. Тук промяната в обществените нагласи бележи най-голям ръст спрямо началото на членството, когато едва 26% от българите са се надявали на положителни ефекти в това направление.

За мнозинството от хората обаче членството в ЕС не е успяло да повлияе съществено върху развитието на редица ключови сфери като: селско стопанство (49% положителни - 49% негативни оценки), опазване на околната среда (44% положителни-53% негативни оценки), подобряване конкурентноспособността на българските фирми (42%-55%), защита на потребителите (41%-55%), култура и наука (36%-59%), социални политики (35%-62%).

В дъното на класацията, с най-много негативни оценки, остават: борбата с престъпността (68% негативни оценки), корупцията (71%), и работата на съдебната система (74%). В това отношение обществените нагласи съвпадат изцяло с критиките от регулярните мониторингови доклади на Европейската комисия.

46% от българите имат положително отношение към членството в ЕС, а негативно - 16%. Очаквания Евросъюзът да се развива в положителна посока в близко бъдеще споделят 37% от хората. Според 17%, колкото са и европесимистите, ситуацията в ЕС ще се влошава.

С повече оптимизъм към Европа подхождат тези социални групи, които в по-голяма степен са изпитали ползите от членството: по-младите поколения, с по-висок социален и икономически статус, привърженици на десни и дясно-центристки политически формации.

„Евроскептицизмът“ е по-разпространен сред хората с ниски доходи и образование, заетите с ръчен труд и безработните, както и сред по-възрастното поколение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!