Георги Радев - за реформите и превръщането на учителя в чиновник

„Младите хора искат с един клик да стигнат до отговора. А аз очаквам от тях изречение не от една дума, а с подлог, сказуемо и обстоятелствено пояснение”, казва преподавателят по философия и история

Пепа Витанова Последна промяна на 17 октомври 2016 в 13:11 16255 0

Георги Радев

Всеки от нас е имал своя любим учител и вероятно той е сложил най-силният отпечатък в живота му. Учителят, на когото се е възхищавал, на когото е искал да прилича, в когото е бил по детски влюбен, учителят, който е формирал представите му за добро и зло.

Искаме да разкажем за тези учители...

OFFNews благодари на Министерството на образованието, което подкрепя поредицата "Българският учител", в която ще се опитаме да разкажем, за истинските герои, за хората, към които изпитваме огромно уважение.

Когато след 1990 г. учебният предмет „Научен комунизъм” е сменен с „Философия”, Георги Радев (тогава преподавател по философия и история в току-що преименуваното от „Владимир Маяковски” в „Проф. Иван Шишманов” столично 95 СОУ) се явява на конкурс за Втори клас квалификация с дипломна работа "Човекът и свободата. Анализ на философията на Жан-Пол Сартр и Ерих Фром”. Разработката му е оценена високо и той придобива увереност, че освен учител, може да бъде и пишещ човек. През следващите години става съавтор на 6 учебници и учебни помагала.

Доколко свободата е съвместима с учителската професия, питам го. Отговаря, че е имал късмета да работи винаги в добри екипи, в които личното мнение е било зачитано. „За съжаление, от известно време върви процес на превръщането на учителя в чиновник. В момента например, се въвежда един нов формат – в тематичния работен план, който се изготвя в началото на учебната година, се появиха допълнителни графи, свързани с разпределението на часовете, в които да се опише как ще се разпредели във времето изучаването на предмета, какво точно ще се прави в часовете и пр. Появиха се и куп други програми, по които трябва да попълваме квадратчета: „Твоят час”, „Превенция за ранно отпадане от училище”. „Работа с деца в риск”. Това е чиста бумащина, поне на този етап не мисля, че има очаквания ефект”, разказва г-н Радев.

Вече има и изискване класните ръководители и училищното ръководство да подава ежемесечна информация към службите за социално подпомагане за отсъствията на всеки ученик. Преди седмица звъннал притеснен родител, на когото се обадили по телефона да го уведомят, че заради натрупването на 5 отсъствия, ще спрат изплащането на помощите, които се полагат за отглеждането на непълнолетното му дете. После се оказало, че е станала някаква грешка. „Бях буквално изумен, че за ден и половина държавната машина се задвижи, в името на това да отнеме нещо. А всички знаем колко бавно и мъчително трудно се случват нещата, когато трябва да се даде полагащото се на хората.”

Георги Радев е преподавател по философия и история с 29-годишна практика. Има 10 грамоти за професионални успехи. Носител е на почетно отличие „Неофит Рилски” на МОН и удостоверение за Първи клас учителска квалификация. Най-дълго е работил в 95 СОУ „Владимир Маяковски” („Иван Шишманов) – от 1987 до 2003 г. Следват 5 години в 133 СОУ „Александър Пушкин”. От 2010 г. преподава в Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ).

Писмо до Георги Радев от учениците му

В 133 СОУ е бил помощник-директор. Затова и напуснал. Един ден казал на директорката, че 90 процента от времето му минава в подготовка на безсмислени справки и всевъзможна информация и остават само 10 процента, през които може да направи нещо за училището.

От догодина започва и реформата в преподаването на философия. Сега предметът се изучава в 10 и 11 клас, от учебната 2017/2018 или най-късно от следващата е предвидено да влезе в програмата на осмокласниците. Това е част от стратегията за по-ранно завършване на средното образование - в 10 клас, като 11 и 12 клас ще са за избираеми предмети. Георги Радев има съмнения дали на 15 години децата са достатъчно зрели, за да възприемат философската наука. Самият той се е заинтересовал истински от философията след втори курс на Философския факултет в Софийски университет.

„Винаги казвам на учениците си, че философията е хубаво нещо, учи ги да мислят, но да не ме критикуват после, че съм ги запалил по нея. Перспективата пред дипломираните философи е като при всеки хуманитарист в България – несигурна.” И все пак до преди години Радев е сред първите, които се нареждат пред т. нар. Стена на плача в Химическия факултет на СУ. Търси имената на своите ученици, кандидатствали с предметите философия и история. Сега със същото вълнение следи резултатите в интернет.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини