Руският информатор на WADA Родченков е опитал да се самоубие в САЩ

OFF News 27 юни 2018 в 14:11 8383 1

Информаторът на Международната антидопингова агенция (WADA) Григорий Родченков е направил опит да се самоубие в САЩ, където му е предоставено убежище, пише руският портал gazeta.ru.

По информация на различни медии, Вашингтон упорито се опитва да скрие инцидента. Новината бе разпространена от Telegram-канал на телевизия RT, който се позовава на вицепрезидента на Международния комитет за защита правата на човека Александър Йонов.

„Информацията е получена от мои колеги от САЩ по линия на комитета. Тя грижливо се прикрива от американските специални служби, за да не излезе в пресата”, подчертава той.

Йонов добавя, че Родченков е опитал да се самоубие на 19 юни. В неговия апартамент са намерени множество бутилки от алкохол и празни опаковки от силно действайщи медикаменти. По мнението на Йонов в момента над Родченков се оказва огромен натиск и от страна на американското правосъдие и специални служби. 

„Те го принуждават всячески да свидетелства против Русия. Видимо нервите му не са издържали след такива сериозни обвинения и целият този шум, който се вдигна около неговата личност”, заяви той.

Информаторът на WADA - Григорий Родченков, от когото тръгна скандалът с подменените допинг проби в Сочи'14, е бивш директор на Московския антидопингов център. Той избяга от Русия след скандала с допинга в леката атлетика през 2015 г., заради който беше уволнено ръководството на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), а малко след това двама от доскорошното ѝ ръководство - директорът Никита Камаев и председателят на УС Вячеслав Синев, починаха в рамките на няколко дни.

Родченков е в САЩ, под закрила на ФБР и никой не знае местонахождението му. След като получи убежище, той разказа пред в."Ню Йорк Таймс" за допинг системата, създадена в Русия специално за домашните игри в Сочи. Той твърди, че системата е под крилото на ФСБ и Министерството на спорта. При нея с чисти проби са заменяни "замърсени", с приготвян от самия Родченков коктейл от стероиди. Разкритията провокираха създаването на комисията "Макларън", която да провери истинността им. Нейният доклад ги потвърждава, без да може да ги докаже, защото е съставен предимно въз основа на разговори с евентуално замесени лица. Затова МОК създаде комисиите на Денис Освалд и Самуел Шмид, които да направят допълнителни разследвания.

Родченков е химик, състезавал се е на студентско ниво в леката атлетика. Признава, че оттогава се интересува от допинг и дори е пробвал сам някои препарати. През 80-те години на ХХ век е назначен в Московския антидопингов център. В средата на 90-те заминава за САЩ, където работи за "Хюлет-Пакард" - един от най-големите производители на аналитично оборудване за антидопинг лаборатории. После работи и в антидопинговия център в Калгари (Кан). Връща се в Русия и през 2005 г. и пак става началник на московския антидопингов център. През 2011 г., според тв канала "360", се появяват оперативни данни, че в Москва има организирана група за търговия със забранени препарати и неин лидер е Родченков, действащ със сестра си. Бившата състезателка по крос Марина Родченкова продалава допинга, а брат ѝ гарантирал на спортистите, че щом са купили допинг от него, пробите им ще са чисти.

На Родченков са повдигнати обвинения за незаконна търговия със забранени вещества в големи размери. Той обаче влиза в психиатрия след опит за самоубийство, а диагнозата му е шизоидно разстройство на личността, обострящо се от стрес. Когато излиза от болницата, всички обвинения към него са свалени и той дори запазва поста си на шеф на антидопинговия център - чак до 2015 г. Сестра му е осъдена условно.

След като през 2015 г. става ясно, че при редовните му срещи с агенти от спецслужбите в центъра са унищожени над 1400 проби, той е принуден да подаде оставка и бяга в САЩ, тъй като се бои за безопасността си - твърди, че негов приятел в правителството го предупредил, че се готви "самоубийството му". Режисьорът и продуцент Брайън Фогел помага на Родченков да емигрира.

Световната антидопингова агенция (WADA) прибегна към услугите на канадския професор по право д-р Ричард Макларън, който подготви обвиненията. В доклада "Макларън" се изтъква заключението, че между 2012 и 2015 г. от програмата за допинг са се възползвали над 1000 състезатели от 30 вида спорт.

В края на 2017 г. бе решено Русия да не участва на зимните олимпийски игри в Пьончан 2018. Изпълнителният комитет на МОК в Лозана взе решението си заради системно нарушаване на антидопинговите правила. На форума бяха допуснати само руски състезатели, които не са уличавани в употреба на забранени стимуланти. Те участваха под неутрален флаг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

27.06 2018 в 17:46

Човекът е идиот, но без съмнение е свършил средното си образование в Русия. Където реално държат на руската класическа литература. Значи - без съмнение е чел "Престъпление и наказание":)
ФБР може да го опази от марсианците. От собствената му съвест - не.
 
X

Да помогнем на украинските деца!