Клубът на Лиляна Георгиева: Тя прекрачи границата

OFFNews Последна промяна на 30 май 2018 в 10:00 4247 0

Ръководството на пловдивския клуб по лека атлетика Тракия категорично отхвърли обвиненията относно младата надежда Лиляна Георгиева, пише "Тrafficnews.bg".

Тя отказа да тренира при треньорката си Радмила Станкович и пожела да премине в СК Актив 2013, но не получи разрешение от Тракия, за който е картотекирана за настоящата календарна година.

"На 19 февруари Лили Георгиева напусна треньорката си без обяснение, нарушавайки договорите, които имаше с Министерството на спорта, федерацията ни по лека атлетика и треньорката и. В този договор бяха заложени резултати и класирания, които двете трябваше да постигнат. Тя заяви, че ще тренира при Недялко Боруков в СК Актив 2013, но той няма образователен ценз и няма как да и бъде треньор според наредбите. Това бе причината в началото на откажем да я пускаме на състезания от името на нашия клуб, за който има картотека – тя не беше повече под наш контрол и ние не водехме подготовката и", разясни председателят на СКЛА Тракия Лиляна Томова.

"Оттам нататък се започнаха едни публични изяви, едни писания по Фейсбук. Не искахме тя повече да е в нашия клуб и решихме да и дадем правата на СК Актив 2013. Постигнахме някаква договореност, но тя трябваше да направи публично извинение към треньорката си и нашия клуб, както и към Спортното училище. Това не стана, нещата ескалираха и дойде случаят на турнира "Пловдив". Лили призна, че сама е направила заявка за участие от името на клуба ни, което на практика е фалшификация. Затова бе спряна от участие. На всички ви е известно какво последва – Лили направи добро бягане извън класирането на 800 метра – с 1 десета по-добър резултат от личното и постижение. След това започна да вика по пистата: Треньорко, къде си?, и да показва неприлични жестове към Радмила Станкович. Това е прецедент в леката атлетика, още повече, че Лили бе облечена в националния екип. Всичко се случи пред очите на състезатели, деца, родители, съдии.

Тук бе прекрачена една морална граница. Лили е национален състезател и така демонстрира неуважение към всички. Каза, че иска да напусне, защото била в застой. Какъв застой, като за 7 години постига върхове в атлетиката. 15 национални рекорда, най-прогресираща млада атлетка на Балканите, два сребърни медала от европейски форуми, добави Радмила Станкович. Като талантлива и популярна състезателка тя трябва да бъде за пример. Клубът застава категорично зад треньорката Радмила Станкович, която се е доказала многократно. След тази случка просто нямаше как да постигнем споразумение", каза още Лиляна Томова.

Адвокатката Антоанета Николова пък внесе яснота относно обвиненията на другата страна, че картотеката на Лили за тази година в Тракия е нередовна, както и за това, че клубът е блокирал предназначени за нея финансови средства. И Недялко Боруков беше наясно, че подписът от майката на Лили, необходим за картотеката за 2018 година в Тракия, е изписан от самата състезателка. Самият той изказа неодобрението си от този факт.

"Аз имам пълномощно от майката на Лили Георгиева от 18 януари 2016 година, с което тя ме е упълномощила да давам заместващо съгласие вместо нея по закона за лицата и семействата, когато се налага такова. Категорично заявявам, че не съм давала съгласие, нито съм подписвала молбата за картотеката, в каквото бях обвинена. На 15 март, 2018 година, тук, в моята кантора Лили Георгиева сама призна пред още 4-ма души, че сама е изписала подписа на майка си. Обясних, че това представлява съставяне на документ с невярно съдържание. И във федерацията са и разяснили, че не може да подписваш майка си и после – от това твое деяние да искаш да извлечеш благоприятни последици. Носиш подписано от теб съгласие за картотека, след това казваш във федерацията, че картотеката е нищожна, защото подписът не е автентичен. След 20 дни последва и електронната заявка за участие на турнира Пловдив, който също е невалиден. И двете постъпки са в разрез с всякакви законови правила", обясни адвокатката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X