Ексклузивно ГЕРБ издигна Антон Хекимян за кмет на София (снимки)

Хо'опонопоно – що за странна дума?

Мерал Мехмед 09 юни 2022 в 14:28 4433 0

Хо'опонопоно – що за странна дума. За да я разберем, можем да я разделим на четири части и бързо да я произнесем хо-o-поно-поно.

Думата Хo'опонопоно е хавайска и може да се преведе като: „да реша проблем, да поправя грешката, да възстановя баланса“. Или казано по друг начин: Нещо, което се е случило не както трябва, да се поправи напълно, да стане по правилния начин. (Хo'o = да се направи нещо; да се предприеме, поно = правилно, точно и поно-поно = абсолютно правилно и точно).

Хo'опонопоно е древна хавайска духовна практика. Хиляди години е била свещен процес, известен само на местните кахуни.

Хавай е островна държава. На острова всички хора са се познавали. Те са знаели (а кахуните и са виждали последствията), че когато възникне конфликт между членовете в общността, се пораждат негативни енергии, които оказват влияние на всеки и на всичко. Енергията на конфликта повлиявала не само хората, замесени в него, но и семействата им, децата, съседите. Пропивала се и в животните, градината, рибите, морето, тревата и дърветата, в цялата Вселена. Да избягаш на Голямата Земя (територията на сегашните САЩ) и да загърбиш лошата случка било невъзможно.

Имало все пак решение на проблема: да се направи Хo'опонопоно и да се възстанови баланса, като се поправи грешката.

Да инициира и проведе свещения Хo'опонопоно процес, който е в състояние да премахне корена, причината за проблема (конфликта) можел само кахуна. (Преведено от английски: Kahuna е дума, която на хавайски означава експерт във всяка област. Използва се за жрец, магьосник, служител, експерт във всяка професия (независимо дали е мъж или жена). Според хавайските закони от 1845 г. лекарите, хирурзите и зъболекарите също се наричат кахуна.

Процесът бил закрит и присъствали всички замесени в конфликта страни. Били длъжни да се съберат в специално помещение. Трябвало да присъстват абсолютно всички участници в проблема. Хo'опонопоно не било възможно да се проведе, ако един от участниците липсва. На едно събиране се решавал един единствен проблем. Всички били принудени да говорят в определен ред и както казва Моррна, „да излеят мъката си“, докато цялата вина не бъде изложена. По време на такъв ритуал никой не можел да напусне помещението. Кахуната изричал специални молитви, чиято вибрация е в състояние да предизвика трансформиране на негативните енергии, тяхното изчистване и замяна с това, което е правилно и идеално според Създателя.

Ставало взаимно признаване на вината, извършвало се покаяние и взаимна прошка. (Терминът „взаимна“ означава, че и двамата души си прощават.) Всеки освобождавал чрез прошка другия, така че нишките (ака корди) да се разкъсат.

Понякога са минавали не часове, а седмици или месеци, докато хората успеят да си простят. Но когато си простят, Кахуната виждал, че кармичните нишки (ака кордите) между участниците в проблема са разтворени и тогава извиквал: „Сега вече е готово“. Всички присъстващи на събитието се освобождавали от конкретния проблем и церемонията завършвала с празник. Сесията на Хo'опонопоно била приключила. Грешката била поправена. Балансът възстановен.

Преобразуването, (трансмутацията) се случвала отначало на духовно ниво, след това на ментално и най-накрая на физическо ниво. Ставало пълно балансиране на човешкото същество, което се състои от три аспекта: духовен, ментален и физически.Тази духовна практика придобива известност отвъд Хавайските острови през 1958 г., благодарeние на книгата "Полинезийската семейна система в Ка'у", написана от хавайския учен, преподавател и писател - специалист по хавайски език и култура Мария Кавена Пукуи (1895-1986). Тя е съавтор на пълния Хавайско-английски речник (1957 г.). Речникът дава следната дефиницията за Хо'опонопоно: „Духовно пречистване“ в контекста на "семейна конференция“, в която междучовешките връзки биват възстановени чрез Молитва, Беседа, Изповед, Покаяние и ВЗАИМНА Прошка“.

Най-важният компонент на това пречистване винаги е била взаимната прошка. Без взаимна прошка, няма Хo'опонопоно.

Днес вече не е необходимо да се търси специално посветен кахуна, за да бъде проведен процесът и поправена грешката. Вече всеки може да общува със Създателя директно, без посредници, благодарение на човека с изключителни феноменални способности – кахуна лапаау Моррна Наламаку Симеона.

Коя е Моррна Наламаку Симеона?Потомствена лечителка и ясновидка. Тя не се е учила да лекува, ражда се с тази способност. Родена на 19 май 1913 г. в Уайкики, Хонолулу, Хавай, в семейството на Кимокео и Лилия Симеона, и двамата местни хавайци. Майка ѝ, Лилия, е една от последните признати кахуни (kahuna laʻau kahea), които лекуват с думи.

Моррна проявява своите лечителски способности от 2 годишна възраст. Когато пораства с изненада осъзнава, че другите не могат да виждат «този друг свят», който вижда (и чува) тя. Тихомълком изучава лечебните билки. Става и експерт по масажа ломи ломи. Занимавала се е с обучение на деца с умствена изостаналост. Години наред тя запазва самоличността си като кахуна в тайна.

Излекувала е хиляди души с най-различни проблеми, вариращи от астма до онкология и психически отклонения. Била е в състояние да предизвика необясними за човешкия разум феномени.

В продължение на 10 години притежава и управлява спа центрове в няколко хотели на Хаваите. Сред нейните клиенти за масаж в спа центъра на хотел Hilton са Линдън Б. Джонсън (36-ти президент на САЩ), Джаки Кенеди (първа дама на САЩ) и Арнолд Палмър (считан за един от най-големите и най-харизматичните играчи в историята на спорта).

След като осъвременява традиционния процес, тя спира да лекува с билки, спира да прави масажи и пътува по света, за да обучава само на „Самоидентичност чрез Хo'опонопоно“.

Осъвременият от Моррна Хo'опонопоно процес се състои от молитва, покаяние, прошка и трансмутация. Неговата цел е „да намериш собствената си идентичност, собствената си връзка с Божествения източник“. Процесът не изисква просредник между човека и неговият Създател. Освен това не изисква вяра, така че е ефективен дори за скептиците. Хо’опонопоно включва изтриване на негативни спомени от подсъзнанието и премахване на блокажите, които причиняват дискомфорт, проблеми и болести, казва Моррна. Тя обяснява, че всичко се състои от три части: подсъзнание, съзнание и свръхсъзнание. В подсъзнанието са спомените и емоциите, съзнанието е рационалната част, а свръхсъзнанието е пазителят, който е връзката със Създателя. Моррна казва, че подсъзнанието или на хавайски Унихипили е вътрешното ни дете. То действа като компютърна банка с памет, която помни всичко - от първата ви болка във физическо тяло до това, което си мислехте онзи ден, когато една кола се заби в дърво пред вас по пътя. Освен това помни всички минали животи. Почистването на негативните части на тези спомени, обяснява тя, може да ви освободи от непродуктивни модели и да внесе баланс и ритъм в живота ви. Всяко нещо има тази банка памет, заявява тя, не само хората. Колите, храната, дори косачките за трева помнят всеки, който някога ги е докоснал, всичко казано за тях и всичко, което някога се е случило с материалите, от които са направени.

Моррна е канена нееднократно да провежда обучения и изнася лекции в различни щати на САЩ и в повече от 14 страни по света, сред които Германия, Холандия, Швейцария, Белгия, Дания, Норвегия, Полша, Франция, Русия, Япония, Израел, Гърция. Огромни групи от хора участват на срещи с нея. По време на посещението и в Полша я слушат над 700 души.

Тя изнася лекции във висши училища като Университета в Хавай, Университета Джон Хопкинс, медицински заведения, религиозни институции и бизнес организации. През 1982 г. организира Първия световен симпозиум за идентичност на човека. През 1988 г. Моррна чете лекция пред Световната конференция за мир в Копенхаген.

Самоидентичност чрез Хo'опонопоно се оказа толкова дълбок и ефективен инструмент, че научни и медицински институции, университети и социални и международни организации се интересуват от него. Организацията на обединените нации я кани три пъти да изнася лекции и да обучава. Тя е канена на срещи и в Световната здравна организация.

През 1983 г. приживе тя е призната за лечител (kahuna lapaʻau) и е удостоена със званието „Живо съкровище на Хаваите“ за нейния особен принос за духовното развитие на човечеството.

Това не е единственото признание, която тя получава. Организацията на обединените нации и университетът в Кеймбридж публикуват нейната биография, подчертавайки нейния принос към човешкото обществото.

Защо и какво променя Моррна?

Моррна обновява традиционния процес и го прави универсален. Участващите не присъстват физически, но въпреки това са включени в процеса. Адаптиран е за съвременните хора, които живеят в постоянен стрес и напрежение по такъв начин, че да може да бъде овладян и използван индивидуално от всеки средностатистически човек, дори той и да не е лечител.

Новият, осъвременен вариант на Хо'опонопоно тя получава директно от Източника, никой дотогава не я е учил на процеса. В едно интервю тя казва, че е правила Хо'опонопоно в миналите си животи.

Моррна получава духовно ръководство от самия Творец. Така се ражда САМОИДЕНТИЧНОСТ ЧРЕЗ ХO'ОПОНОПОНО - процес на пречистване и освобождаване, в който човекът участва в пряка връзка с Божествената сила. В този процес той намира своята божествена част, своето Аз, своята идентичност. Тя го нарича завръщане у дома (връщане към Източника).

„Процесът е по същество за свобода, пълна свобода от миналото ", казва Моррна.

През 1980 г., тя за първи път представя своя метод пред широката публика. Основава няколко организации и пътува неуморно по целия свят, за да обучава на Хo'опонопоно.

През 1980 г. Тя създава и Фонд („АЗ“), («I, Inc. г.») малко по-късно добавя „Свобода за космоса“.

Първите Pacifica Seminars съществуват от 1978 г. като асоциация в Хонолулу (закрита през 1986 г.), която през 1982 г. е домакин на широко признато събитие, наречено "Идентичност на човека". Този Първи световен симпозиум, уважава с личното си присъствие Губернаторът на Хавай.

Вторите Pacifica Seminars се основават от Моррна и партньори на 13 февруари 1986 г. като инкорпорация (която е разпусната след смърттана Моррна от Хю Лен). Там, според чл. III (1), в Устава са записани следните цели: „Изучаване и развитие, опазване и защитата на околната среда, съхранение на енергийните ресурси и използването на енергия, а също така максималното развитие на човешките способности и свойствата на биоритъма ...“

Третата организация Pacifica Seminars е учредена на 19 септември 1990 г. от Моррна Симеона и Ивет Маури в Кирххайм близо до Мюнхен, в съответствие с Германското законодателство за асоцииране (§§ 21-79). Малко по-късно към тях се присъединява и Михаел Микляй – автор на учебника по Хo'опонопоно.

Немската организация PACIFICA SEMINARS се занимава преди всичко с разпространение на Хo'опонопоно на Моррна Симеона по света.Моррна в Европа

Ернст Ервин Линер се запознава с Моррна Симеона на Хаваите през 1979 г. и през 1986 г. я кани да изнесе лекция в Мюнхен. След лекцията те настояват да ги обучи. Първият семинар е проведен на 8-ми и 9-ти ноември в Къща Бамбергер в Мюнхен.

Поради големия интерес през септември 1987 година, тя отново е поканена от Ивет Маури и Михаел Микляй в Германия. По време на престоя си тогава, тя предлага на Михаел Микляй да преведе на немски нейния Хo'опонопоно - метод, т.е. нейните материали от семинара за Self-I-dentity through Ho’oponopono.

Моррна напуска Хавай завинаги и на 15 януари 1991 година се премества в Кирххайм, в дома на Ивет Маури и Михаел Микляй и живее при тях до края на живота си. Тя ги обучава и упълномощава да преподават по света нейния метод в пълната му форма от 3 нива: Basic 1, Basic 2, Basic 3.

За четири години от ноември 1986 до ноември 1990 г. Моррна Симеона, заедно с Ивет Маури и Михаел Микляй в Европа са провели 63 семинара и лекции.

Благодарение на Моррна, днес всеки може да направи процеса сам с пряката помощ на Божествения Създател – всеки един човек – независимо от пол, възраст, професия, религиозна принадлежност, без да има нужда от гуру, нито от свещеник, от храм, нито от терапевт, нито от какъвто и да е посредник. С Хo'опонопоно сме насаме в директна връзка с нашия Създател, който знае точно кои сме, какво сме преживели и от какво се нуждаем. Моррна казва, че само Божествената сила може да премахне и поправи грешката. Ние можем само да го помолим.

Михаел Микляй събира в книжно тяло всички материали за семинар „ Самоидентичност чрез Хo'опонопоно“ и издава учебника „Коронацията на съзнанието – Божествената помощ на твореца с Хo'опонопоно на Моррна Симеона“. Това е домашен курс. Учебникът е написан така, че всеки да може да прави процеса сам. Включва две нива: Курс за начинаещи (Basic 1) и Курс за напреднали (Basic 2). Съдържат оригиналното Хo'опонопоно на Моррна - без изменения, без допълнения – такова, каквото бихте го изучили, ако ви обучаваше тя.

През 2020 г. учебникът е преведен и издаден на български език с доброволния труд на трима души: Мерал Мехмед, Надя Минчева и Ирина Попова.Повече за Моррна, нейният метод и за учебника може да откриете тук

Учебник по Хo’опонопоно на български език, съдържащ 2 нива: Курс за начинаещи и Курс за напреднали

През юни 2022 г. в България ще бъде налично ново, допълнено издание на учебника. То съдържа и последното, Трето майсторско ниво (Basic 3). Информация за него може да получите тук

Оригиналното Хо'опонопоно

Хо'опонопоно на Моррна е защитено с авторско право, както като метод, така и като текст, включително преводът на немски език.

Автентичното Хо'опонопоно е окончателната версия на немски език, написана от Моррна през периода 1987-91 г. Първоначално тя го формулира на хавайски език (междувременно версията е изгубена). След това са добавени допълнения на английски език, така че между 1978 и 1989 г. се появяват така наречените "преработени издания" (също с различни заглавия като книгите "Хавайският начин на живот и Хо'опонопоно" или "Пътят на "АЗ" чрез Хо'опонопоно", а в началото на 1980-те "Самоидентичност чрез Хо'опонопоно"). Въпреки че всички те са под защита на авторското право и до днес, те не са оригиналът. Оригинал на творението и е окончателният вариант на Моррна, преведен от Михаил Микляй на немски език. Моррна казва: "Преводът на Михаел е Моят превод."

Михаил Микляй е най-дългогодишният преподавател по Хо'опонопоно извън САЩ.Има само два вида Хо'опонопоно: традиционно и универсално, обновено от Моррна Симеона. И двата вида следват определението на Мери Кавена Пукуи. Всички останали версии (като повтарянето на фразите: Обичам те; моля те, прости ми; съжалявам; благодаря ти) представяни като Хо'опонопоно служат на комерсиални интереси и са далеч от истинското знание, а някои даже са абсолютна измислица.

Моррна публикува метода си в собствените си книги, в лекции и семинари. Тази задача сега е отговорност на Pacifica Seminars, основани през 1990 г. в Германия. Те са единствената организация в света, на която Моррна е предоставила изключителни права за използване на нейния труд.

От април 2018 г. Ивет Маури и Михаел Микляй преподават майсторския клас от Трето ниво (включващ Basic 3). То дава знания за "опазване на околната среда, използване и съхраняване на енергийните ресурси" чрез духовните средства на Хо'опонопоно на Моррна в съответствие с целите на асоциацията Pacifica Seminars.

Лекция за Оригиналното Хо'опонопоно и практическо занятие (за хора, които имат учебника) ще бъдат проведени на 18 юни във Варна, Арт салона на радио Варна. Лектор: Мерал Мехмед – ученичка на Ивет Маури и Михаил Микляй.

Повече информация можете да получите на тук

В статията са използвани текстове от учебника на Михаел Микляй Die Krönung des Bewusstseins. Eine göttliche Handreichung durch das ho’oponopono nach Morrnah Simeona – 1 част; pacificaseminars.de и личния архив на Мерал Мехмед

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !