Ретроградният Меркурий ли е виновен за всичките ни проблеми?

Лора Костова 11 април 2022 в 11:05 1883 0

Снимка Pixabay

Ретроградният Меркурий е съвременната изкупителна жертва, обяснява Андрей Смирнов, магистър по психология, който активно се занимава и с астрология. Някои хора го обвиняват на шега, а други са доста сериозни. Но наистина ли точно Меркурий съсипва живота ни?

Какво е ретрограден Меркурий?

Ретроградното движение на планетата се нарича оптична илюзия, при която изглежда, че небесното тяло се движи в обратна посока.

Всички планети в Слънчевата система, включително Земята, се въртят около Слънцето с различна скорост и на различни разстояния от него. Естествено, те непрекъснато се движат в една посока. Но понякога Земята изостава от планета с по-малка орбита на въртене или изпреварва някоя с по-голяма. И тогава на хората от Земята ни се струва, че небесното тяло се движи в обратна посока.

Всяка планета може да бъде ретроградна, както и на всяка се приписва определена област на отговорност:

Меркурий - комуникация, устройства, документи, транспорт и пътуване, интелектуални усилия;

Венера - романтични връзки;

Марс - издръжливост, воля, безстрашие;

Юпитер - реализацията на човека в обществото;

Сатурн - отговорност, целеполагане, старание;

Уран - трансформация, жажда за необичайни неща;

Нептун - интуиция, промяна на съзнанието;

Плутон (ако го смятаме за планета) - превъзходство, сила, големи пари.

Според астролозите, по време на ретроградния период планетата се обръща назад. Така че в областта на нейната отговорност не всичко може да върви гладко.

Защо хората обичат да се оплакват от ретроградния Меркурий? Има няколко причини за това.

Заради зоната на отговорност

Меркурий е най-ежедневната част от живота. Когато устройствата в офиса или дома започнат да се повреждат, документите да се губят и хората да стават все по-разсеяни, е трудно да се повярва, че това се случва случайно. Така че защо да не прехвърлим отговорността върху планетата!

Поради честотата на ретроградните периоди

Това зависи от размера на орбитата: колкото по-дълга е, толкова по-рядко се появява оптичната илюзия за движение в обратна посока. Например, Нептун и Плутон, най-отдалечените от нас, са в ретроградно движение в продължение на почти пет месеца всяка година.

Земята е тази, която периодично ги настига. Марс и Венера, които ни заобикалят, са относително близо до нашата планета, така че ние дори не се пресичаме с тях всяка година. Но Меркурий има най-късата орбита, така че изпреварва Земята 3-4 пъти годишно и има кратки ретроградни периоди.

Тази честота дава надежда – в момента всичко се разпада, но след седмица ситуацията ще се промени. И това е удобен начин да намерим извинение да не правим нищо.

Хората обвиняват ретроградния Меркурий за всичко - от забавени самолети до проблеми в отношенията - но учените казват, че ретроградните периоди не ни влияят по никакъв начин.

Една от причините хората да вярват в астрологията е желанието да се прехвърли отговорността върху някого или нещо. Ако човек е ядосан и агресивен, виновна е неговата зодия. Ако не сте направили необходимите настройки и не може да влезете в онлайн конференция, също не сте виновни вие, ретроградният Меркурий! Доста удобно, нали?

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!