VIASAT HISTORY търси 'Тайните на изгубения кивот', 'Съкровищата на индусите' и 'Жертвите на викингите'

OFFNews 31 октомври 2021 в 00:50 2615 0

През ноември ТВ канал Viasat History се впуска в индианаджоунско търсене на тайни, съкровища и страшни истории. „Тайните на изгубения кивот“ дебютира на 14 ноември, „Съкровищата на индусите“ е с премиера на 7 ноември, а още на 1 ноември изследваме „Жертвите на викингите“ – в Сезона на викингите – всяка делнична вечер от 22:00.


Съкровищата на индусите
Премиера от неделя, 7 ноември в 20:55 ч.

Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Treasures of the Indus
Година: 2015

Индийският субконтинент: романтичен, далечен и загадъчен. От равнините на Пакистан до подножието на Хималаите и от Северна Индия и Раджастан до Тамил Наду на юг тази обширна смесица от цивилизации, религии, култури и великолепни пейзажи е преживяла някои от най-великите творчески златни векове на Земята.

В три наситени и подробни епизода тази поредица изследва историята на индийския субконтинент чрез съкровищата на три много различни народа, места и династии, които са оформили съвременна Индия - и не само: цивилизациите от долината на Инд, страната на храмовете Тамил Наду и Моголската империя. На фона на величествените пейзажи на Индия и Пакистан тази поредица съчетава изкуство, история и пътеписи, за да даде завладяващ поглед към една пленителна част от нашия свят.

Тайните на изгубения кивот
Премиера всяка делнична вечер от понеделник, 15 ноември, 23:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Secrets of the Lost Ark
Година: 2021

Ковчегът на завета - свещеният златен сандък, изработен от Мойсей с точните размери и материали, описани в Библията - е вероятно най-известният и най-важният библейски артефакт в историята. Знаем, че се е съхранявал в Светая Светих в Соломоновия храм в Йерусалим.

Когато римската армия щурмува града през 70 г. сл. Хр., другите реликви, съхранявани заедно с него, са свалени и изложени в Рим, но за самия Ковчег на завета няма сведения... Какво се е случило с него?

В тази поредица следваме уликите по най-необикновените места в Светите земи и околните държавите, за да се опитаме да открием следи от това какво всъщност е бил той и къде се е намирал.

Жертвите на викингите
Понеделник, 1 ноември, 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Victims of the Vikings
Година: 2021

Викингите са останали в историята като безстрашни изследователи и завоеватели; до ден днешен са възхвалявани като герои - но дали това е оправдано? Всички митове и легенди за смелостта и авантюристичния им дух сякаш прикриват тъмната страна на успехите им, тъй като викингското общество се е очертавало от трафика на хора и робството, именно това е дало възможност на викингския свят да се разшири и да си спечели репутацията и възхищението, на които се радва и до днес.

Защо викингите са преследвали хора, кои са били жертвите им, каква роля са играли робите в тяхното общество, каква съдба е очаквала пленниците им, как е била организирана търговията с роби, как се е развила с времето и какво влияние е оказал този викингски трафик на хора върху Европа през Средновековието?


Одисеята на златото на Приам
Неделя, 28 ноември, 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Оригинално заглавие: The Odyssey of Priam's Gold
Година: 2020

Проследяваме истинската одисея на съкровището на Приам - по-известно като Троя, - която продължава повече от три хилядолетия, от равнините на Троада до подземията на нацистки бункер и мрачните хранилища на най-големия музей в Москва, заедно с Омир и по стъпките на богатия предприемач Хайнрих Шлиман.

Преди всичко това, обаче, не пропускайте Рубриката „Създатели на историята“!

Рубрика: Създателите на историята
Всяка вечер през ноември от понеделник, 1 ноември, 19:50 ч

Императори, царе, президенти и кралици - личности, излизащи извън рамките на обикновения живот, доминират в учебниците по история и често предизвикват както разногласия, така и почит.

Времето, през което са били на власт, е било изпълнено с възходи и падения, с добрини и ужасни злини, с любов към едни и омраза към други.Всяка вечер чуйте по един профил на създателите на историята и научете повече за техния произход, успехи, трагедии, кончина и наследство.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес. Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков