Здравка Евтимова редом до Исмаил Кадаре и Иво Андрич в програмата на американски колеж

OFFNews 03 май 2018 в 18:20 6332 0

Снимка Сергей Антонов

Здравка Евтимова

Разкази от Здравка Евтимова от сборника „Стари коли и други разкази” са включени в курса от лекции „Балкански гласове”, воден от професор Елизабет Франк в колежа „Бард”, щата Ню Йорк, САЩ.

Елизабет Франк е професор по съвременни езици и литератури в колежа „Бард” и е носителка на наградата „Пулицър” (1986 г.) за биографията на американската поетеса Луиз Боугън.

В курса лекции „Балкански гласове” са включени авторите: Исмаил Кадаре (Албания), Иво Андрич, Миленко Жеркович (Босна и Херцеговина), Иван Вазов, Здравка Евтимова (България), Дубравка Угрешич, Мирослав Кърлежа (Хърватска), Константин Кавафис (Гърция), Таско Георгиевски (Македония), Грегор фон Рецори (Румъния), Вук Караджич, Данило Киш (Сърбия).

В специализираните онлайн часове, посветени на българската литература, е отделено особено внимание на разказите „Шибил” и „Индже” на Йордан Йовков, както и на стихотворенията „Хаджи Димитър” и „Обесването на Васил Левски” на Христо Ботев.

На 2 май 2018 г. имаше Skype сесия, по време на която бе воден разговор между студентите от колежа „Бард” и Здравка Евтимова.

Студентите ѝ задаваха въпроси дали има специални поводи за написване на разказите „Стари коли”, „Глоговият храст”, „Госпожица Даниела”, „Кръв от къртица”, „Тясната улица”; има ли причина, поради която разказите на писателката са съсредоточени в региона Перник - Радомир, какво е вълнуващото и особеното в това място; кое кара авторката да обръща такова внимание на природата; как се раждат разказите й; как изгражда героите си; има ли предварителен план за написване на разказа; какви трудности среща при превода на разказите си на английски език; каква е ролята на музиката в разказите й.

Сборникът „Стари коли и други разкази” (Carts and Other Stories) излезе в САЩ през 2012 г.

Разказите с българска тематика от сборника „Стари коли и други разкази” - „Кръв от къртица”, „Сребро”, „Знам какво” „Чудотворецът”, „Като захар в чай” - са публикувани в OFFNews.bg през последните четири години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови