Wardruna отнесе част от България в студения викингски север

ОFFNews Последна промяна на 26 февруари 2016 в 15:18 4415 0

Снимка Орлин Огнянов

Концертът на Wadruna в Зала 3 на НДК.

Концертът на норвежците от Wardruna снощи в Зала 3 на НДК се превърна в едно от най-паметните събития, случвали се в Двореца, на което групата отнесе част от България в студения викингски север.

Препълнената зала едвам събра стеклите се от цяла Източна Европа фенове на неподражаемите музиканти, които сътвориха невиждан по своя мащаб сценичен проект, който напълно оправда високите предварителни очаквания към тях.

Иновативното музикално събитие, продуцирано от НДК и Transfiguration Festival, беше първото по своя род в София, а всички, които не успяха да закупят билети в последния момент, могат да съжаляват за пропуснатата възможност да се насладят на уникалната музика, излизаща от древните викингски инструменти на Айнар Селвик и компания.

Фееричното шоу започна точно в 20:00 часа, когато на сцената се качиха музикантите от група smallman. Те подгряха феновете по най-добрия начин с музиката си, с която доказаха защо са смятани за водещата българска етно-алтърнатив група в момента.

Час и половина по-късно, в 21:30 чasa, цялата зала изригна, когато на сцената застанаха култовите норвежци, създали музиката към хитовия сериал “Викинги”. Те изсвириха за първи път в България както някои от най-големите си хитове от първия им албум "Gap var Ginnunga", така и напълно нови музикални интерпретации, част от които намериха място и в новия сезон на хитовия сериал, имащ милиони фенове в цял свят.

Публиката беше запленена от съчетанието на древна мистика и новаторство, поднесено със звуците на музикални инструменти, непознати на българската аудитория, но характерни за групата. По този начин Айнар Селвик спази обещанието, което беше дал, по време на срещата с медиите ден по-рано, че това няма да бъде просто концерт за забавление, а духовно изживяване, пречупено през индивидуалното възприятие на всеки един посетител на шоуто. Цялата зала трептеше от звука, който беше пленителен и в същото време прочистващ. Самият Айнар сподели по-късно, че е впечатлен, както от перфектно свършената работа на техническите екипи, така и от невероятната публика, която се събра в залата.

Дълго след официалния край на програмата на норвежците феновете ги аплодираха, като опашките за автографи върху артикулите и дисковете, които можеха да си закупят от мърчандайз щанда в залата, бяха огромни.

Wardruna са музикално явление, което изпъква дори на препълнената с впечатляващи групи северна сцена. Основен двигател и концептуалист на проекта е мултиинструменталистът Айнар Селвик, дълго време познат най-вече като барабанист на норвежците Gorgoroth. Концепцията на Wardruna отразява огромния интерес на Селвик в областта на скандинавската Древност и Средновековие, на норвежката и исландската народна музика, северния шаманизъм и автентичната староскандинавска писменост – руните.

Групата не се стреми да интерпретира автентична фолк музика, но използва традиционни за района народни инструменти (някои от които ръчно изработени от самия Селвик), за да постигне неофолклорен, често трансов звук.
С първото им издание от 2009 г. “Runaljod - Gap Var Ginnunga” е поставено началото на своеобразна трилогия, базирана върху древните руни и езическите ритуали, свързани с всяка от тях. Вторият албум “Runaljod – Yggdrasil” продължава възходящото развитие на групата – в него има повече хорови включвания, а звукът и представянето на музикантите са ошлайфани до съвършенство.

В периода около издаването му през 2013 г. музиката на Wardruna достига и до покорилия света и превърнал се в култ сериал „Викинги“. Феновете на сериала реагират моментално още на първото чуто парче на Wardruna – търсят групата в YouTube и масово поръчват плочи и дискове, а екипът на „Викинги“ бързо задълбочава сътрудничеството. Скоро Селвик се включва в сериала като актьор, сътрудничи си с основния композитор Тревър Морис и прави специално, оркестрално изпълнение на „Сюитата Викинги“ по време на Krakow Film Music Festival 2015.

Smallman крачат смело в тежкия алтернативен рок, стъпили на фолклорното наследство вече повече от 15 години. Четиримата се превърнаха в една от най-отличаващите се групи на родната сцена. Почерковото им звучене и въздействащото им визуално шоу на живо ги правят една от най-разпознаваемите и любими групи днес у нас. Третият албум на smallman "Envision" излезе през пролетта на 2014 г. и изведе групата на следващия етап от развитието й. Последваха разпродадени концерти в България и на Балканите. Тази година "Envision" беше издаден на винил, а групата се готви да атакува още европейски сцени догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови