Готвят промени в закона, за да не може директор на театър да е в ръководството на партия

OFFNews 07 март 2023 в 18:29 3949 0

Найден Тодоров

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Найден Тодоров

За мен това е проблем и бях много изненадан, когато го разбрах на едно предишно интервю. Затова седнах да прочета законите. Това правят хората в една нормална държава. Оказа се, че е законно Васил Василев да бъде в управителен орган на политическа партия.

Това заяви пред bTV служебният министър на културата Найден Тодоров. По време на пресконференцията за скандала в Народния театър "Иван Вазов" директорът на театъра Васил Василев обяви, че все така е член на "Българска прогресивна линия" (БПЛ), но че тъй като партията не участва в предстоящия парламентарен вот, той "не може да бъде наречен политик". 

БПЛ е партия, съставена от отцепници от БСП през 2021 г., а логото ѝ е стилизирана петолъчка. Неин председател е бившият депутат от БСП Красимир Янков. "Българската промяна! С леви мерки за прогресивно развитие", гласи слоганът на БПЛ на изборите на 14 ноември 2021 г. При справка в сайта на БПЛ става ясно, че Васил Василев не само е член на партията, но е и част от ръководството, а именно - член на оперативното бюро. 

Днес Найден Тодоров обяви, че Министерството на културата подготвя промени в закона, за да се поправи този пропуск в нормативната уредба.

Миналата седмица Василев уволни дисциплинарно главния режисьор на Народния театър Александър Морфов, последва серия от протести. Междувременно дългогодишният пиар на Ахмед Доган Велислава Кръстева обяви, че напуска поста на пиар в театъра. 

Според министъра на културата Найден Тодоров Александър Морфов има три варианта за действие:

"Единият е да продължи напред, както винаги е правил в живота си. Ние виждаме – той е напускал Народния театър и се е връщал. Този път пак ще се върне. Няма да коментирам причините за дисциплинарното му уволнение. Вторият вариант е двамата да седнат на една маса и да поговорят – изразил съм желанието си да бъда медиатор. И третият вариант е той да потърси своите права в съда и да оспори тази заповед – все пак живеем в правова държава."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !