Вдигат паметник на Тервел в София

Божидар Димитров създаде икона на владетеля

Калоян Константинов 09 февруари 2016 в 18:01 16277 14

Снимка Владо Руменов / Фейсбук

Тази събота, на 6 февруари, в градинката до баня "Мадара" бе открита и осветена паметна плоча в чест на хан Тервел.

Инициативата бе на сдружение "Боянски клуб", което си е поставило за цел на същото място да бъде издигнат и паметник на средновековния български владетел. Кога ще стане това, как ще изглежда статуята, кой ще я прави и колко ще струва - все още не се знае.

На водосвета присъства и почетният председател на сдружението и директор на НИМ - Божидар Димитров, с който се свързахме, за да разберем повече за идеята за поставяне на монумент на Тервел.

Историкът обясни, че проектът все още е в начален стадий и наистина нито се знае откъде ще дойдат пари за него, нито кой скулптор ще се заеме със задачата, или кога ще е готов, нито дори - дали ще се намира на мястото, на което бе осветена паметната плоча.

"Затова поставихме паметен знак, за да резервираме мястото, така да се каже, може Столична община да каже да не е там, а другаде", заяви Димитров пред OFFNews, като допълни, че в СО тепърва ще бъдат подадени документите за поставяне на паметник, тъй като мемориална плоча може да се сложи без проблем и най-вероятно без консултация с общинските власти, както вероятно е станало и в събота, но за монумент се изисква разрешение. 

Решението обаче може да се забави, защото в момента общинарите са в "напреднала фаза по строителство на паметник на цар Борис Кръстител".

"СО има художествен съвет, който да разгледа няколко предложения и да одобри кое е най-художественото, да реши ще му светят ли очите страшно, за да плаши съвременните араби, които се разхождат в София, или не - шегувам се, разбира се, и т.н.", разясни историкът.

Според Димитров скулптурата на Тервел ще струва максимум 200 000 лв., но най-вероятно ще е по-малко. Това зависи от избора на материал за фигурата.

Паметната плоча и бъдещ постамент на Тервел в Мадарската градинка. Снимка: Владо Руменов / Фейсбук.

"Славчо Атанасов, като беше кмет на Пловдив, направи 13-метров бронзов паметник на хан Крум, и той струваше 240 хил. лв. Нашият няма да е над 3 метра. Но на Славчо бронзът бе безплатен, от гилзи, дарени от военните. Сега може да стане същото, гилзи имаме много, непрекъснато се разоръжаваме", помайтапи се директорът на НИМ.

Димитров коментира и надписите и символите върху плочата, като изтъкна, че не е участвал в изготвянето ѝ, но самият образ е взаимстван от Мадарския конник, който се смята, че показва именно хан Тервел. Колкото до символите около него, те вероятно са букви или знаци, част от посланието, изсечено в скалата до конника, а надписите са от времената на Тервел, Крум и Омуртаг.

"Мадарският конник представя Тервел в тържествена поза като победител, пронизал лъв, символ на Арабския халифат, който той е разгромил в битката до Константинопол, или по-скоро битките в течение на една година - от 716 до 717 г. Това е единственият български владетел, който е почитан в Европа, за него се е знаело много до 18 век, той е обявен за светец на католическата църква, тъй като за него пише още първият ѝ историк през 1606 г. в своята 12-томна история на християнската църква.

Знаем, че за Тервел са писани около 60 драми, поеми, даже аз открих една, на италианеца Франческо Брачолини - "La Bulgaria convertita", "Покръстена България". Смятало се е, че той като християнин е покръстил цялата страна, което не е вярно, но за една поема е нормално да му се приписват дела, които не е свършил. По онова време в България е имало пълна религиозна толерантност. Целият владетелски род Дуло са християни - Кубрат, Аспарух, Тервел, Крум, Севар, но повече е известен Тервел, защото е удостоен с титлата "кесар", което е "цар", която се дава само на християни", разказа историкът.

 
Вляво: Иконата на Тервел, дело на Божидар Димитров. Снимка: БНТ. Вдясно: Икона на св. Димитър. Може да се видят приликите с иконата на директора на НИМ.

Той допълни, че е участвал в създаването на иконата на владетеля, която бе представена в събота. Според Димитров Тервел е познат в 3 иконографски образа: първият е като цар с жезъл и корона, вторият е като монах, тъй като в последните години от живота си се замонашва под името Теоктист, отказвайки се от престола си, а третият иконографски образ го представя в бой, с доспехи и меч.

"Аз създадох нов иконографски образ, който ако се приеме, нямам нищо против. В него го представям на кон, подобно на Мадарския конник, с който пронизва - точно като свети Димитър - един арабски владетел с чалма, не с царска корона, както е при св. Димитър, това е единствената разлика.

Малко хора знаят, че при иконата на св. Димитър всъщност е представен цар Калоян, включително и при нас така е рисуван, защото не се е знаело какво са имали предвид гърците, когато създават този иконографски образ. Легендата гласи, че цар Калоян е убит не от Манастър, а от св. Димитрий", разкри историкът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews