Паметник на цар Иван Срацимир, дело на Хайтов, светна във Видин (снимки)

OFFNews 05 февруари 2016 в 23:01 31084 43

Снимка Нора Йоцова / БНР

Паметникът на цар Иван Срацимир.

Днес във Видин е бил монтиран паметник на цар Иван Срацимир, дело на скулптора Александър Хайтов, който е отговорен за изработката на спорната статуя със светещите очи на цар Самуил в София, предаде БНР.

Авторът явно е решил да направи светещите елементи по паметниците своя запазена марка, като в случая трите кръста на средновековния ни владетел - върху жезъла, короната и торбичката с пръст - ще светят в бяло, зелено и червено (цветовете на българското знаме).

"Иконографията е спазена, в лявата ръка държи торбичката с пръст, която да му напомня, че е земен човек, въпреки това, че е владетел. На мен ми харесва. Ефектът е поразителен с трите кръста, които са на торбичката с пръст, жезъла и на главата. Те светят", коментира историкът Оля Миланова пред радиото.

Монархът се намира в началото на парк "Рова" и е висок 2.30 метра, а изработката му е отнела три месеца и половина. Предстои да бъде поставена допълнителна патина върху паметника и да се сложи табела на постамента.

По последни данни, за направата на бронзовата творба са отишли 30 000 лв.

"Това е визията на цар от онези години. Трите кръста светят в цветовете на нашия трибагреник", обяснява Хайтов.

Александър Хайтов до своя нов паметник. Снимка: "Новините от Видин на едно място".

Статуята и светещите кръстчета вече предизвикаха смесени коментари в мрежата - някои одобрителни, а други недотам ласкави.

Среща се и мнението, че външният ѝ вид много напомня този на цар Самуил в София, също дело на Хайтов. Самуил е висок 4 метра, а постаментът, на който стои, е с височина 2.20 метра.

Статуята на цар Самуил в София. Снимка: Булфото/Миро Златев.

Статуята на цар Иван Срацимир във Видин. Снимка: Диана Начева / Facebook.

Критики предизвика и постаментът, върху който е поставена статуята.

"Аз затова вече си лепим плочките сам. Може да са леко криви, но няма да са ужасни като тези. Ама като сложат и надписи върху тях, няма да личи", пише гражданин.

"Скулптурата не искам да коментирам, но това под нея е ужасно. Не е проблемът само в плочките, повече е в обема, който смазва главното действащо лице!", отговаря друг му друг.

Снимка: Иван Георгиев / Facebook.

Иван Срацимир е български цар от 1356 до 1396 г., като е предпоследният ни владетел преди падането на България под османска власт.

Роден е в Ловеч около 1324 – 1325 г. Той е втори син на цар Иван Александър от първия му брак с влахинята Теодора Басараб. Кръстен е на дядо си деспот Срацимир.

Цар Иван Александър разделя своята държава на Видинско царство за Иван Срацимир и Търновско царство за Иван Шишман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!