В София по празниците: на театър или концерт днес

Искра Ангелова 29 декември 2022 в 11:16 2338 0

По Нова година в София

Снимка Софийска опера и балет

По Нова година в София

На 29 декември, четвъртък се играят следните постановки, както обикновено те започват в 19 часа, изключение прави театър 199 и Сити Марк Сентър, където представленията винаги са с начален час 19:30:

Софийска опера и балет три дни поред представят Новогодишен гала концерт от 19:00 часа. Датите са 29,30 и 31.12.22

Диригент ще е Андрей Галанов.

Балет Арабеск също има новогодишна гала-вечер - на 29.12.22

На 29 декември е Новогодишна гала вечер на балет "Арабеск". Събитието ще се състои в Музикалния театър, съобщават организаторите.
По думите им ще бъдат представени двa от най-успешните спектакъла, станали визитна картичка на "Арабеск". Това са "Кармина Бурана" и "Болеро". Те взривяват публиката не само в България, но и на всички световни сцени, и зареждат публиката с емоция, енергия и настроение за посрещане на Новата година, разказват от трупата.

"Кармина Бурана" е по музика на Карл Орф, хореографията е на Боряна Сечанова, а художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова. Представена е пред публика за пръв път на 8 юни 1937 г. във Франкфурт. В репертоара на "Арабеск" има две сценични версии на ораторията - от 1972 г. на италианския хореограф Хуан Корели и от 1988 г. на големия български хореограф и дългогодишен директор на балет "Арабеск" Маргарита Арнаудова, съвместно с Пловдивската опера.
"Кармина Бурана" с хореографията на Боряна Сечанова е поставена специално за турнето на "Арабеск" в САЩ, където изправя на крака четири хилядните задокеански зали със своето изпълнение, разказват от трупата.

Сега солистите са Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Васил Дипчиков, Светослав Серопян, Стефан Вучов, Филип Миланов и танцьорите Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Мона Христова, Стефка Табакова, Теодора Друмева, Валери Миленков, Ервин Есен.

"Болеро" на Морис Равел е с хореографията на Маргарита Арнаудова, художник на костюмите е Мария Трендафилова. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г. Първите солисти са Румяна Маркова, Радомир Начев, Ясен Стоянов и Марио Пейчев. През години щафетата поемат Антония Докева, Теодора Стефанова, Константина Ханджиева, Милен Петров и Даниела Иванова, Асен Наков, които заедно с Васил Дипчиков и Стефан Вучов ще се представят на 29 декември.

OPERA IN CINEMA Три звезди в Берлин | НОВОГОДИШЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Три звезди в Берлин
Оперна гала с Анна Нетребко, Йонас Кауфлан, Ервин Шрот
Програма: Моцарт, Пучини, Понкиели, Масне, Верди
Пражка филхармония, диригент Марко Арлмиато

Когато Анна Нетребко, Йонас Кауфман и Ервин Шрот обединят своите таланти, резултатът е грандиозна среща на вокални гиганти, записана за следващите поколения в берлинския театър Waldbühne на открито. Пражкия филхармоничен оркестър под ръководството на Марко Армилиато и тримата певци завладяват публиката с програма, варираща от известни арии до забравени скъпоценни камъни като огнено танго и сарсуела. За всеки има по нещо, от ценителя на класическата музика до този, който рядко я слуша. Също така самият запис е от най-високо качество, с професионална камера, която гарантира, че уникалната атмосфера на концерта е ярко пренесена на екрана.

Остава ще свирят в Sofia Live Club от 22:00 часа, врати: 21:00.

Ако театърът е вашето най-вълнуващо културно преживяване, има доста постановки, които можете да гледате в празничните дни:

"Когато гръм удари, как ехото настръхва" в Народен театър "Иван Вазов"

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, втората по хронологичност пиеса на Пейо Яворов, има драматична история. По време на генералната репетиция на пиесата за премиерата на 17 септември 1912 е обявена мобилизация за Балканската война, възвестява я актьорът Атанас Кирчев, убит по-късно на фронта. Затова и представлението се изиграва за първи път година по-късно – на 12 октомври 1913. Режисьор е Павел Ивановски, а в ролите се изпълняват от Сава Огнянов, Елена Снежина, Кръстьо Сарафов, Вера Игнатиева и Васил Кирков.

Месец и половина след премиерата в къщата на улица „Раковски“ отекват двата фатални за поета изстрела, любимата му Лора е мъртва, а Яворов – ослепява и прекрачва в своята последна трагична година. Житейският сюжет, по-страшен и от антична трагедия, хвърля своята тежка сянка върху пиесата. Тя е изиграна 20 пъти и последното й, дневно представление, се изиграва на 19.10.1914 след погребението на Яворов.

За втори път пиесата е поставена от Хрисан Цанков на сцената на народния театър през 1939 година, а после чак през 1979 г. – от режисьора Пантелей Пантелеев.

Проф. Михаил Неделчев, най-знаковият изследовател на Яворовото творчество, нарича „Когато гръм удари“ „недопрочетената и недоизиграна пиеса на Яворов“.

Автор: Пейо Яворов
Постановка и режисура: Бина Харалампиева
Драматург: Мирела Иванова
Сценография и костюми: Свила Величкова
Музика: Асен Аврамов
Участват: Атанас Петков, Богдан Бухалов, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Неделин Найденов, Радина Боршош, Теодора Духовникова

***

"Неведение" - авторски спектакъл на Албена Ставрева се играе на сцена "Апостол Карамитев"

Авторски спектакъл на Албена Ставрева
РЕЖИСЬОР:
Албена Ставрева
СЦЕНОГРАФ:
Албена Ставрева
КОМПОЗИТОР:
Nikos Kypourgos
МУЗИКА:
Мира Искърова
SOUND DESIGN:
Юлиан Стоичков
ДРАМАТУРГ НА ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО:
Албена Ставрева
КОНСУЛТАНТ:
Явор Гърдев


"И мислите, чи ви разказвам за неща, дет съм ги видяла, амъ нье. Туй просту чудеса съ, туй съ нивидения и аку моим дъ ги видим, тье съ привръщът във видения."
С буркан сладко и стар куфар Гичка Кукуто, намереница на селския свещеник, е сама в камбанарията на църквата. Историите  ѝ са безумно смешни и в тях се оглежда абсурдният изгубен свят на едно малко село. Историите  ѝ са едновременно с това тъжни, защото детинската доверчивост не прозира злото, дори когато се изправи лице в лице с него. Разказ за самотата на различния, за неистовото живеене на ръба на разума и за безусловната обич. Един живот, пълен с чудеса и спомени, побрани в кибритена кутия.

Автор: Албена Ставрева

...

"Камъни в джобовете" в Младежкия театър

Автор: Мари Джоунс
Превод: Венцислав Асенов
Постановка: Венцислав Асенов
Сценография: Росица Грънчарова
Музика: Павел Васев
Хореография: Анна Кабакова
Плакат: Александър Неделев
Фотограф: Иван Дончев
Участват: Александър Хаджиангелов, Юлиян Петров

Двама неслучили живота си статисти, суетна кинозвезда, неразбран творец, озлобен асистент-режисьор, напориста асистентка, местен алкохолик, проблемни тийнейджъри и техните родители – това са само част от многобройните персонажи, населяващи една холивудска суперпродукция и виртуозно изиграни от актьорите Юлиян Петров и Александър Хаджиангелов. Три снимачни дена, изпълнени с много смях и неочаквани обрати, сред безкрайната шир на Ирландия, които побират в себе си цялото безумие на заобикалящия ни свят. Една забавна история, в която звездите стават масовка, а статистите – звезди!
 
„Сами на сцената, с оскъден реквизит, Петров и Хаджиангелов изпълняват общо 14 роли и залагайки на впечатляващи темпо и актьорско майсторство буквално приковават вниманието на публиката в продължение на час и половина. Доверяват се за това изпитание на Венцислав Асенов, с когото вече са правили доста представления и знаят какво е способен да извади от актьорите. Определят пиесата като виртуозна, тъй като съчетава "желязна драматургия" с импровизация. Динамиката в изпълнението е изтощителна (нещо, което публиката може да забележи по лицата им по време на аплодисментите), но в същото време ги зарежда с огромна енергия и са готови да го играят всяка вечер“
Анна Христова,
електронен вестник „Дневник“

***

"Междинна зона" в театър Сфумато

„Междинна зона“ разглежда човека, колебаещ се между срама и гордостта, страха и смелостта, съмнението и решителността, безсмислието и смисъла, разрушението и съзиданието, принизяването и възвисяването, живота и смъртта.
Срамът на човека от самия себе си.
Срамът като коректив за измерване на човешкото.
Срамът като провокатор за осъзнаване на отговорността, която имаме пред себе си, пред другите, пред света.
Страхът от необратимостта на изборите, които правим.
Страхът да бъдем свободни.
„Днешните люде се нуждаят от голям залък смърт, понеже твърде много лъжливост живее в тях и твърде много истинност е умъртвена от тях.
Съвършенството на живота изисква равновесие със смъртта.
Да не искаш да живееш е равнозначно на това да не искаш да умираш.“
Карл Густав Юнг, из „Червената книга“
„Първият признак, че започваш да разбираш живота, е желанието да умреш”.
Франц Кафка           
„Светът е в лошо състояние, но всичко ще стане още по-лошо, ако всеки от нас не направи най-доброто, на което е способен.“
Виктор Франкъл

Автор: Теодора Георгиева
Режисьор: Любомир Колаксъзов
Композитор: Христо Намлиев
Хореография: Ивет Лазарова – Торосян
Участват: Славена Зайкова, Елена Дечева, Илиян Нонов

***

"Българската литература на кратко" се играя на сцената на "Сълза и смях"

Телевизионната звезда Мария Игнатова стъпва за пръв път на театрална сцена в комедията на Иво Сиромахов „Българската литература накратко“.
 
Действието на пиесата се развива в класната стая на едно училище. Трима учители (в ролите - Мария Игнатова, Ненчо Илчев и Антоан Петров) са изправени пред предизвикателството да преподадат цялата българска литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици.
 
Учителите всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.
 
През смях и горчива ирония „Българската литература накратко“ разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители.
 

БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА НАКРАТКО
Открита сцена "Сълза и смях"
Гостува Продуцентска къща "Ажур Пико"

Автор: Иво Сиромахов
Участват: Мария Игнатова, Ненчо Илчев, Антоан Петров

***

Дебют на актьора от врачански произход.
Димитър Живков като автор на пиеса, посветена на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед.
Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство.
Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление.
Един спектакъл за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.

Автор: Димитър Живков
Режисьор: Димитър Стефанов
Музика: Мартин Каров
Сценография: Димитър К. Димитров
Участват: Димитър Живков

...

"Жената е най-странното животно" можете да гледате в Нов театър НДК

Зрителите казват : "Това е най - доброто представление, което някога съм гледал"
Една неуспяла, безработна актриса си търси работа, а между другото и мъж. Всяка сутрин се буди с решението този ден нещата да се случат и всеки ден се вживява в ролята на различна жена…или по-скоро различно животно… Ще прекарате една абсурдно смешна седмица с нея и лудите й приятелки.
Дали ще намери това, което търси някъде между дългите опашки за поредния кастинг, разходките в огромна картонена рекламна кутия, или на поредното предаване, в което е платена публика? Ще ви оставим да разберете сами.
Но едно е сигурно тя ще ви разсмее до сълзи и ще ви накара да я обикнете. Едно one lady show с една китара и една безумно огнена актриса, която няма да забравите - Яна Огнянова.
От автора на ''Апетит'',''Кукувици'',„Помощ имам две деца”-Здрава Каменова

Автор: Здрава Каменова
Участват: Яна Огнянова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!