София Филм Фест пристига в Горна Оряховица на 28 юни (програма)

Четирите дни, посветени на киното, стартират с „Белгийският крал”

ОFFNews 26 юни 2017 в 13:15 3043 0

Програмата на "София Филм Фест в Горна Оряховица" стартира на 28 юни (сряда) в 21,00 часа с филма, с който беше открит 21-вия София Филм Фест през март - „Белгийският крал” („King of the Belgians”, Белгия-Холандия-България, 2016), като творбата ще бъде представена от директора на София Филм Фест и копродуцент на филма – Стефан Китанов, както и от актрисите-певици Екатерина Ангелова и Ваня Вакари.

Световната премиера на четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс беше в програмата „Хоризонти” на 73-ия кинофестивал във Венеция 2016. Оттогава филмът е участвал с успех и вече е поканен в програмите на почти 50 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Ротердам, Гьотеборг и София.

„Белгийският крал” е една комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е прекрасният Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите... Ние не знаем кога се развива действието – дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите...” cineuropa.org

Във втория фестивален ден – 29 юни, четвъртък, от 21.00 часа – предстои среща с една страхотна, трогателна биографична творба, посветена на може би най-великия футболист на всички времена – „Пеле: раждането на една легенда” („Pele: Birth of a Legend”, САЩ, 2016). Автори на филма са Джеф и Майкъл Цимбалист.

От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, започнала от това, че става най-младия футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е истинско чудо. „Пеле: Раждането на една легенда” е изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност. Това е един вдъхновяващ биографичен филм, който дава прекрасна възможност на всички фенове да се запознаят с пътя на легендата Пеле.

На 30 юни – петък – от 21.00 часа каним публиката да видят най-новата творба с подписа на Паоло Вирдзи „Лудетини” („Like Crazy”, Италия-Франция, 2016). Показан премиерно в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан 2016, филмът среща зрителите с две дами, настанени в психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги... Превърнал се в любимец на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм вече завладява сърцата и на киноманите в България, благодарение на страхотните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти. 

Петото издание на „София Филм Фест на път – Горна Оряховица” ще приключи в съботната вечер с представяне на най-новата творба на финландския майстор Аки Каурисмаки „Другата страна на надеждата” („The Other Side of Hope”, Финландия, 2017) – прожекцията стартира в 21,00 часа на 1 юли. Премиерата на филма беше в програмата на Берлинале преди три месеца, а в разказа са преплетени две истории. В първата срещаме Халед, който е сирийски бежанец. Качил се на товарен кораб, той се оказва в Хелзинки, където официално иска убежище, но без да се надява на особен успех. Викстрьом е вторият персонаж. Той е пътуващ търговец, който продава вратовръзки и мъжки ризи. След като зарязва търговията и се посвещава на залозите, той успява да си купи ресторант в най-отдалечената част на Хелзинки. Един ден Викстрьом открива Халед да спи в двора зад ресторанта му. Той му помага с подслон и работа. Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят едно утопично общество – така типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място.

„София Филм Фест в Горна Оряховица” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови