Шерпите - етнос на върха

Николаос Цитиридис 24 април 2016 в 11:35 6308 0

Каква ви е първата мисъл, когато чуете за шерпите? Като асоциация веднага изниква връх Еверест, понякога споменаването на този малък етнос не казва нищо. Но каквото и да знаем и казваме за тях, те по всяко време са готови с усмивка да потеглят към върха.

Тази вечер по "Discovery Channel" ще бъде излъчен филм за живота на шерпите, който показва трудностите, предизвикателствата и жертвите, които прави този етнос в името на едно постижение. 

Всяка история, която знаем за шерпите днес, започва от 1953 година, когато за пръв път е покорен връх Еверест. На 29 май Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей покоряват върха и забиват 4 флага – индийски, непалски, на ООН и английски.

Тенсинг Норгей е запомнен освен с постижението си, така и с усмивката, която винаги носи със себе си. Добросърдечието и положителното настроение стават нарицателни за шерпите.

Дали заради завещанието на Норгей, дали заради това, че просто живеят там, шерпите от десетилетия са неизменна част от всяка експедиция, тръгнала към Еверест.

Филмът "Живтотът на Шерпите" разглежда гледната точка на комерсиалните изкачвания на Еверест, където етносът е най-зает. Днес големите агенции за подобни експедиции наемат именно шерпите за свои главни помощници към целта.

"Животът на шерпите" бе излъчен предпремиерно, като на прожекцията присъстваха българските алпинисти Георги Георгиев и Петко Тотев, които са покорявали Еверест и срещите с шерпите са част от техните разкази за постиженията им.

"Спомням си по време на нашата експедиция през 2004 г., че имах щастието да се запозная с един шерп по пътя към Еверест и да общувам с човек, който е завършен планинар. Образът беше като на шерпите от първите експедиции – всеотдайни, усмихнати, отговорни. Той беше младо момче – доста мотивиран, но в същото време и много разумен и с мъдрост, която обикновено идва с годините, а той беше придобил преждевременно. С нашата експедиция той за пръв път имаше възможност да изкачи върха", разказа алпинистът Петко Тотев.

По негови думи шерпите са едни от най-подготвените алпинисти, но все още изостават по техническата част.

"Много от медиите, и вниманието като цяло, се концентрира върху комерсиалните експедиции, в които участват шерпите. Еверест се пренасели с такива експедиции, защото почти всички минават по един и същ маршрут – там е като на Черноморието. Това създава огромни проблеми на всички. Когато първата българска експедиция изкачи Еверест, тя мина по един много сложен маршрут, защото нямаше друг свободен. Сега обаче има пренаселване с десетки експедиции по едно и също време на едно и също място", продължи разказа си Тотев.

И двамата български алпинисти споделиха мнението, че колкото повече шерпите разбират за нещата, които нямат и благата на Запада, толкова шерпите стават по-нещастни.

"Те се променят, но не мога да кажа, че промяната е само лоша. Лично на мен във филма ми направиха силно впечатление няколко неща. Първото беше, когато някой каза, че шерпите не могат да разберат причините, поради които ние се катерим по върховете. Може би някога е било така, но сега далеч не е. За пример – миналата година непалците отвориха нови 104 неизкачвани върха и първите три бяха изкачени от шерпи. Това са момчета с визия за алпинизъм, които направиха изкачванията в един чист стил – нещо, за което, ако го направи европейски или американски алпинист, ще се вдигне голям шум, но уви – почти никой не разбра. Те направиха в рамките на 10 дни 3 доста технични първи изкачвания на върхове. Второто нещо във филма, което ми направи силно впечатление, беше по време на спор за това кой пострадал да се качи пръв в хеликоптер, за да бъде спасен. Момчетата шерпи, които бяха част от тази ситуация, са международни планински водачи. Това е квалификация, която се придобива много трудно. Конкретно те са завършили във Франция и по мое мнение имат много повече опит от американците, с които спореха. Въпреки това, те имаха голямо уважение към човека, който ги е наел на работа", сподели Георги Георгиев.

След края на филма и двамата български алпинисти бяха категорични, че не целта е важна, а пътя до нея е факторът, който те тества, изпитва и дава удоволствието на изкачването, че си покорил света.

"Най-важното е никога да не губим удоволствието от изкачването на Черни връх", завърши с усмивка Георгиев.

Филмът "Животът на шерпите" ще бъде излъчен тази вечер по "Discovery Channel" от 22:00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови