Рут Колева на прокурор заради фотосесия пред соц паметник

Това се случи дни след най-големия успех на певицата - тя е вече част от каталога на Warner Music

Искра Ангелова 07 ноември 2022 в 17:15 12101 20

Рут Колева

Снимка Личен профил във Facebook

Рут Колева

Кметицата на Перущица Мария Вълканова (ГЕРБ) подаде сигнал до прокуратурата срещу певицата Рут Колева за обида към потомците на загиналите перущенци. Това стана, след като Колева публикува в профила си във Facebook провокативни снимки от фотосесия за модно списание на фона на мемориалния Паметник на трите поколения край града. Възмущението явно e предизвикано и от това, че на някои от кадрите певицата е стъпила върху каменен саркофаг в центъра на помещението. Но в него няма нищо.

А ето и коментарът на Рут Колева, която изтри снимките от профила си и публикува следното:

"По повод снимките от фотосесията на списание ELLE България, заснета на Паметника на трите поколения край гр. Перущица, бих искала да дам следния личен коментар. Нито аз, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, сме имали намерение да накърним паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание. Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет. Но.

Тази ситуация е следствие от много фактори, основният от които е натрупаните през годините разруха и занемаряване, които са останали незабелязани, или удобно игнорирани. Които щяха да останат незабелязани, ако моделът на снимката не бях аз. За справка, това не е първата фотосесия от този характер на това място.

Паметникът на трите поколения в близост до гр. Перущица е в толкова окаяно и шокиращо състояние, че човек едва ли би го видял или посетил по някаква причина. За целия ни снимачен ден (в края на август) там не се появи нито един човек, нямаше никаква охрана, никаква информация, нито една табела. Това, което имаше обаче, беше апокалиптична разруха, надписи "Що е черно на сапун", свастики, вулгарни изрази на английски език, грозни графити, купчини боклук и падащи плочки. Районът около въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше покрит с боклуци, които почистихме преди заснемането на кадрите. Пътят към паметника е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на едно нещо - разпад. Не ви разказвам това, за да се оправдавам, истината е, че не знаехме какво олицетворява този паметник, защото никъде нямаше информация за него. Както и че почти цялата информация в интернет гласи, че в този паметник и саркофаг няма останки на покойници.

Когато се върна в България, бих искала да направя дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника, и се надявам, че тази ситуация ще бъде добър урок за всички нас."

Кметицата на Перущица беше доста по-крайна:

"Поведението на въпросната певица е абсурдно, недопустимо и грозно." Така кметицата на Перущица Мария Вълканова коментира за БТА фотосесията на Рут Колева, която в провокативно облекло е стъпила върху символичната костница в мемориала за Априлското въстание.

Вълканова подчерта, че никой от града не е бил уведомен и никой не е бил питан за това. Тя добави, че с действията си Колева е посегнала на паметта на хилядите парущинци, загинали за свободата на България, което е обида както за цялото население на града, така и за нацията ни. За това Вълканова е подала сигнал до прокуратурата в Пловдив.

"Още по-нагло и грозно е поведението на певицата с днешните ѝ изказвания, че паметникът е в разруха," коментира Вълканова и добави, че най-малко е очаквала от Рут Колева да тръгне в тази посока. "Паметникът е част от рекламната брошура за Перущица, има клип за него на официалната страница на Общината и във всички рекламни материали," добави тя. "Той е много посещавано място, а от него се разкрива прекрасна панорамна гледка," каза още кметицата на Перущица.

Мария Вълканова не отрече, че паметникът има нужда от обновяване, за което, по думите ѝ вече има съгласие на наследниците на авторите. "Почистваме го периодично, в което участват и граждани, опитваме се да поддържаме и пътя дотам", добави тя. "Финансовите разчети от преди година показват, че за ремонта, заедно с пътя, който е с дължина 1300 метра и стълбите, са необходими 2,5 милиона лева, които Общината не може да осигури", допълни още Вълканова.

Какво представлява паметникът, явно бивше бижу на социалистическото монументално изкуство, четем на страницата на Историческия музей в Перущица:

Мемориалният паметник на трите поколения Перущица е открит през 1976 г. по случай 100-годишнината от участието на града в Априлското въстание, в памет на няколко поколения загинали за свободата перущенци. Изграден е на историческия връх „Власевица“, където е лобното място и паметникът на тримата старци парламентьори от Перущица, убити от башибозуци по време на въстанието.

До комплекса води естакада от стълби, която започва от Дановото училище и със символиката си изразява историческото възвисяване на Перущица от епохата на Възраждането до днес. От върха, до който може да се отиде и с автомобил, се открива панорама на града и околността.

Важно е да се отбележи, че както и в свещените подмогилни храмове на траките, вътре няма останки от покойници.

"Три скулптурни групи, с обща дължина над 60м, пресъздават сцени от освободителната борба и последвалите борби за социално равенство в справедлив обществен строй. След политическите промени през 1989 г. червената звезда е снета от върха на монумента. Тритонният бронзов венец, покривал символичната костница на героите, е отнесен от негодници с гарантирана безотговорност.

Всичко това се случва точно след огромния успех на певицата - тя е вече част от каталога на Warner Music. Тя сама съобщи новината в личния си профил във Facebook, докато беше в Лондон. Пак преди дни беше официалната премиера на новото ѝ парче "Superpower":

Човек у нас не може и да се зарадва, помислихме си... Ето какво написа Рут Колева тогава:

"OK, boys and girls. Ето и голямата новина - аз съм вече артист на Warner Music! Мислех поне 100 начина да го обявя в последния месец и половина, защото това е 1. Огромно признание, 2. Невероятна възможност, 3. Надежда да се отворят вратите и за други артисти от България, но думите някак не ми стигат да изкажа колко съм щастлива, благодарна и окуражена.

Животът е забавно нещо, наистина. Никога не е твърде късно и понякога всичко е в твоите ръце и твоята вяра, че вървиш в правилната посока (макар масата да се опитва да те убеди в обратното). Аз пораснах, научих толкова много неща и продължавам напред (по овенски и като спортистите, защото баща ми така ме е научил).

Хубаво е, красиво е, когато всичко това (усилия, идеи и труд) се забелязва. И разбира се, огромен принос за този успех имат екипът на Орфей Мюзик, които са лицензиант на Warner за България и които работиха с мен и до мен в последните (почти 2) години с уважение, разбиране, подкрепа, страст и вкус към музиката. Да не пропусна и хората и екипите зад “Salty”, “Wassup”, “Kiss my attitude”, “Moving on” - този успех е и ваша заслуга.

The best is yet to come. Обич за вас и не се отказвайте от мечтите си."

По-рано тази година видеото към песента на Рут Колева Kiss My Attitude, бе в официалната селекция на най-авторитетните видео награди в Европа Berlin Music Video Awards.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

29

dolivo

09.11 2022 в 10:21

много приятни дискусии

браво на Рут, как бръкна в гъза на пуританския среднообразован селяндур, красота

изкуството е за това, да дразни и търси промени

най лошото на Рут е лошия вкус

1056

28

Linxlinn

08.11 2022 в 14:28

@ImBlack,
Нищо не разбираш от архитектура. Архитект ти го казва. През времето на соца изобщо не се е копирал немски модернизъм, ами съветско-сталинистки стил (в началото на соца), през панелно строителство от съветски тип, с някои наши добавки и опити за технологични подобрения, естетически не ни е било разрешено (през зрелия соц), до късен соц - общо-взето същото като зрелия соц, с тук-таме опити за брутализъм (вдъхновен на първо място от Англия, както и централна Европа). Коментираният паметник е именно от такъв тип - брутализъм. И изобщо не е дошъл със закъснение, даже се пада по времето на ранния брутализъм.
Понеже през соц времена, независимо от варварско-уродливите опити да се затрие абсолютно цялата интелигенция, то поне някаква е била и все още Е останала. Тази интелигенция, макар и гнусно ръководена от соц-селяци, е съществувала и е създала неща, които имат смисъл.
Ако бяхте човек - запознат, макар и малко, нямаше да говорите така. Щяхте да разбирате времето и причините за много неща. Но уви - не е така. Агресивният тон го отдавам на някаква криворазбрана патетика “как се говори” за “онова време”.

15914

26

поп Дръвчо

08.11 2022 в 12:28

Всякак се опитваше да се легитимира соц-а в контекста на националноосвободителното ни движение в Османската империя.

Резултатът (освен легитимирането на айдуците, опс, хайдутите и куп други чудеса в подменената ни история) са ей такива тюрлугювечи с мнооого бетон и петолъчка отгоре.

Такова сега ни да го махнеш (щото за много люде ще е светотатство) ни да го оставиш (щото е 100% фейк).


п.п. Рут Колева е нормална кифла и нормално-кифленството е продукта, който тя продава. Нормално е да прави такива неща.

Ако за нещо може да бъде упрекната във връзка със снимките, това е лош вкус.

Ако я глобят, това ще е знак че се движим в посока Русия.

3650

25

ImBlack

08.11 2022 в 07:54

@оффгнюss
А поименно бихте ли ми изброили "трите поколения" и как се вписва петолъчката(вече махната) в априлската символика?
Както всички през соца, архитектурата, архитектурата и дизайна са също закъсняла имитация на нещо западно или по-конкретно немския модернизъм от първата половина на 20-ти век. Стойността на имитациите е много спорна величина...

3650

21

ImBlack

07.11 2022 в 23:27

@оффгнюss
Тези "възмутени граждани" на Перущица 33 години са считали за нещо нормално обектът да се използва като обществена тоалетна, но сега са решили, че е престъпно да се снимаш по бельо в него?!
Този обект е кичозен образец за патологията на социализма, с който болшевишките обирджии на мандри приравняват делата си с тези на революционерите на българското възраждане. Сам по себе си този обект е като да нарисуваш с ла*йно петолъчка върху паметниците на Левски, Ботев, костницата в Батак и да напишеш "Аз се*ах тук!".
В най-лошите случай, Рут Колева е проявила лош вкус, но ако изобщо има престъпление то е за безстопанственост на администрацията!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков