Разходка със слушалки в изкуството на Кристо и Жан-Клод

OFFNews 25 октомври 2021 в 21:24 1468 0

Снимка goethe.de/sofia

Почитателите на Кристо и Жан-Клод имат още една, неконвенционална възможност да се запознаят с изкуството им. На 28, 29 и 30 октомври от 16:30 и 18:00 ч. в Софийската градска художествена галерия ще бъде представен аудио пърформансът "Опакован аудиогид".

Програмата „Гледане с разбиране“ търси нови подходи към изкуството и достъпа до него. За старт на проекта послужи изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ в Софийска градска галерия. В последните седмици чрез серия от турове, посещения за хора от третата възраст и детски работилници организаторите представиха възможни начини за включване на нови публики в музея и изобщо в съвременното изкуство.

Следващият експеримент от програмата е „Опакован аудиогид“ – хибриден формат между тур в музея и пърформанс, който цели да предложи нов тип изживяване на визуалните изкуства чрез средствата на театъра.

Пърформансът се базира на едноименната пиеса „Опакован аудиогид“ на Мигел Валентин и Мартина Новакова, създадена специално за програмата „Гледане с разбиране“. В нея Новакова (България/Испания) и Валентин (Испания) предлагат художествено и много лично размишление върху изкуството на Кристо и Жан-Клод, с което канят публиката да промени познатите градски пространства със силата на мисълта и въображението си, да почувства и съпреживее изкуството на двамата артисти дори и от дистанцията на времето и пространството.

Следвайки гласа в слушалките и двамата протагонисти на живо (в ролите Василия Дребова и Нейтън Купър), участниците ще могат да се потопят в едночасова разходка в изложбата в и около галерията.

Представлението включва още и вербатим (документална) част, в която различни събеседници, сред които журналистът Даниел Ненчев, художниците Елена Панайотова и Отьорн А.С. от Германия, разказват за своите спомени и преживявания с творчеството на Кристо и Жан-Клод. Така в пърформанса се преплитат визуално и акустично, факти и фантазии, спомени, разкази и размишления. Участниците в представлението са поканени да съпреживеят изкуството на двамата велики художници по един нов и неочакван начин.

Зад представлението застават и едни от утвърдените имена в българския театър - Василена Радева от Театър "Паник бутон" като режисьорка и Емилиян Гацов-Елби, който се грижи за звуковия дизайн.

„Опакован аудиогид“ е продукция на фондация „Изкуство – дела и документи“, Гьоте-институт България, Столична община, компания Валентин&Новакова и Театър „Паник бутон“, част от културно-образователната програма „Гледане с разбиране: Кристо и Жан-Клод“.

Представлението е без билети (заплаща се само вход от 2 лева в Софийската градска художествена галерия, ул. Ген. Гурко 1). Задължителна е предварителната регистрация на: https://forms.gle/MmsLDkWP98mqQp976. Участниците трябва да разполагат с мобилен телефон, собствени слушалки и достъп до интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови