Quantcast

Вторият напуснал хорист: Давам 100 лева на Рашидов да прави изкуство

Александра Маркарян Последна промяна на 23 април 2015 в 08:27 9310 27

Снимка Facebook

Георги Петров и Стоян Малинов

Ще отделя от бюджета си и ще дам на министъра 100 лева да направи изкуство.

Това заяви вторият хорист, напуснал камерен ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният" Стоян Малинов пред bTV тази сутрин. Решението му да напусне е провокирано от разправата с колегата му Георги Петров, а предложението за 100-те лева е в отговор на думите на министър Вежди Рашидов, който спаси милионите си в КТБ с цесии, включително от фирма на Богомил Манчев"ще му дадем 100 лева да се успокои, без да пее, ако може".

Скандалът с унизителното положение, в което са държани елитните изпълнители от Министерството на културата избухна, след като Георги Петров обяви чрез Фейсбук страницата си, че хорът ще представя България в "Нотърдам дьо Пари", без да получи една стотинка хонорар, а само срещу командировъчни в размер на 35 евро на ден на човек. Тогава и министърът, и официалните представители на хора започнаха да обясняват, че ставало въпрос не за пари, а за престиж, което предизвика още по-голямо възмущение, на фона и на внушителната делегация, отишла в Париж на издръжка на Министерството на културата за откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" в Лувъра.

В крайна сметка, проблемът с мизерното заплащане на хората на изкуството не бе решен, а Георги Петров беше изгонен от хора.

"Импулс да взема решение да напусна ми даде освобождаването на колегата Георги Петров.

Пред OFFNews нашият диригент каза, че съставът се разграничава от Георги Петров. Аз не се разграничавам от него, а от мнението на ръководството и затова напускам.

Имаше коментари, че Георги Петров е сам, но това не е така - между нас имаше коментари, че сега не е времето, но по-голямата част от колегите са на същото мнение", заяви Стоян Малинов.

Темата за хонорара за концерта в Париж се коментирала между хористите и представителят на хора Георги Миков обещал да повдигне въпроса пред Министерството на културата. До последния момент никой от певците не разбрал какво е решено. Разбрали на Разпети петък, в последния момент, че няма да получат хонорар.

"Това възмути всички ни."

За първи път от хора повдигат публично въпроса за мизерното си заплащане. Но не за първи път хорът е изпратен от Министерството на културата да пее в чужбина без пари, а "за престиж". Такова нещо се случило и преди две години, когато "Йоан Кукузел Ангелогласният" бил изпратен в Петербургската консерватория и в Москва.

"Георги Петров изрази бурно своето несъгласие, но само между нас и си остана там. Тогава пак ни изпрати Министерство на културата. То иска да използва нашата работа. Нима министърът работи без пари?", попита Стоян Малинов - баща на три деца, с 250 лева заплата като хормайстор в "Света Неделя".

"Моите три момчета не се интересуват дали са ми платили, те искат своето. И аз не се обиден на човека в магазина, че ми иска пари за своята стока."

Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният" е детската мечта на хориста. Пял е в него 23 г., преди да напусне в знак на солидарност с колегата си и в знак на протест срещу държавната политика хората на изкуството да бъдат държани в мизерия.

Днес пред Министерството на културата ще има протест срещу Вежди Рашидов и тази политика. Началният му час е 18 ч. Инициативата е под надслов "ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.05 2015 в 21:21

И 100 хиляди да му дадем не може да прави изкуство, защото е МУЛТАК ???

24.04 2015 в 21:38

Никой не трябва да работи без пари. Много уважавам това, което правят 'Ангелогласните', защото са уникални. Но не може да се омаловажава уникалността на Вежди Рашидов - и без 100-те лева на хориста той вече е направил изкуство..... и то такова, което го е направило световноизвестен! Така че, не сте прави в поведението си, макар и да имате основание да търсите заплащане за изявата си в Нотр Дам, но наистина може би по-правилно е да търсите правото си на заплащане от директора на хора, щом той е сключил договор с Министерството на културата..... А той май се разграничи от вас (имам предвид недоволните).... Та като че ли пак проблемът е с отместен акцент.

24.04 2015 в 21:30

Ся, да си говорим честно

Вярно е, че заплатите за хората работещи в сферата на културата са ниски... Но хайде без излишни емоции, да си кажем честно, къде по света са високи? За всички с претенции... не за определени хора, доказали се и преборили се за парите си...

Всеки човек, преди да реши да свърши дадена работа, коментира колко ще му платят, от тук следва вариант 1 - устройва го, следователно върши работата, вариант 2 - не го устройва - не я върши. Точка, това е... без значение дали си хорист, дали си шивач, дали си миньор, или каквото и там да работиш...
Второ, във въпросният хор, са работили ЗА БЕЗ ПАРИ, т.е. им е било ХОБИ...
Въпросният хор си има мениджър /в конкретика диригент/, който организира участията и се пазари за детайлите...
Ми сори, ама за десетилетия съществуване на хора, не са успяли да седнат на една маса и да се разберат какви пари да взимат за участие.... Това не е сериозно...

Не съм фен нито на веждито, нито на цялата пасмина... ама някакъв си там хорист, да занимава населението с дни, че бил правил уж някаква култура, па работил без пари... не ми се връзва...

А по въпроса с уволнението... еми някой да ми обясни как е възможно да те уволнят, от някъде, където не работиш по трудов договор :D ... за плиткоумниците ще кажа и отговора: НЯМА КАК ДА СТАНЕ

24.04 2015 в 15:07

аз не видях тук нито едно доказателство, че участници в протестите или хора от протестна мрежа са били на събирането срещу Рашидов.или публикувайте доказателство, или публично се извинете на читателите си! пряко към г-н Йончев отправям обвинение в поредната манипулация, както беше с НГДЕК! ама никак не ви прави чест да действате с методите на ДС! ако имате капка достойнство, ще се извините. Че рашидов е простак всички видяхме, но и че въпросният певец е още по голям простак и профан също видяхме!рашидов си е такъв по природа, но искрено работи за определени реформи(от които и кръгът около него, но и всички ние имаме интерес), които не са в интерес на"интелектуалната" номенклатура.защото и такава има у нас и тя се опитва да оцелее по изключително долен начин.и вие, г-н Йончев сте от хората, които се опитват да й помогнат. не знам поради какви интереси, но опреселено браните статуквото, обрекло ни на псевдокултурна и превдоинтелектуална среда, което няма да се спре пред нищо в опитите да си запази териториите.а воплите за рибарите, поразително приличат на снобизма на вашите, г-н йончев вопли за децата от гетото люлин, които свалили били нивото на НГДЕК...

24.04 2015 в 00:00

гостът май се застоя - я си бегай да не ти извадят червата през гъза, нещастник недоклатен.

23.04 2015 в 23:19

Малко по малко ще остане да слушаме само как силиконови курви пеят на турски чалга ритми за лесна любов и изневери и разни поп рап позьори ни учат как да си въртим задниците на ориенталски мелодийки. За мултака това е голямо постижение.

23.04 2015 в 19:59

Ма защо им се връзвате на тези 2ма капризни свирчовци бе !
Толкова работа има тука да се върши са ще гониме министъра заради капризи ! Па си немат и работа людете та ходят там стотинки да пускат ! Божеее ..... ела си прибери бавноразвиващите се

23.04 2015 в 18:41

Хора е частен, така че преди да отидат в Париж са подписали договор с министерството. Ако договора е само за командировъчни с обещания за други ангажименти защо протестират.
Иначе командировъчните за Франция и Европа като цяло за 35 евро по закон. Дали стигат е друга тема

23.04 2015 в 16:15

ехо, всички певци и оркестранти пътуват само с командировки и то до 35 евро на ден, защо си мълчат те..