Рашидов поиска МВР да продължи да пази Шипка и НИМ

OFFNews 19 февруари 2016 в 16:02 5643 0

Министърът на културата Вежди Рашидов поиска от Бойко Борисов МВР да продължи да осигурява охрана на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа", НИМ и Националната галерия, тъй като Министерството на културата няма средствата да го направи.

Това стана ясно от стенограмата на Министерския съвет, който се проведе на 17 февруари. На него министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира промени в законопроекта за МВР, в които са засегнати и обектите, които се охраняват от полицията. Нещо, с което колегата ѝ от МК не е съгласен.

Вижте целия разговор между Борисов, Бъчварова и Рашидов:

Вежди Рашидов: Уважаеми господин премиер, уважаема госпожо Бъчварова, аз имам една молба. Години наред имаме три обекта – това са националните ни обекти Бузлуджа, Националният исторически музей и Националната ни галерия, които винаги са били охранявани от МВР. Този път ние писахме едно писмо до Вас, но явно, когато сте подготвяли закона, те са отпаднали.

С две думи искам само да Ви уведомя, че това са ни най-отговорните национални обекти. Ние нямаме нито такъв ресурс, нито такъв бюджет, нито такъв капацитет да си ги охраняваме. Знаете добре, че там са най-ценните неща, които притежава България – от тракийските ни злата през рогозенските и, разбира се, най-ценното, което е от Възраждането досега, седи. Казвам го това просто да ви уведомя, че безкрайно ценни неща присъстват в тези обекти. Молбата ми е още един път да видите, ако може, тези три обекта – както е било досега, отново българската държава да има ангажимента да опазваме тези три обекта, ако това е възможно, разбира се. Иначе нямаме нито възможности частни фирми да ни охраняват, нито имаме такъв ресурс.

Румяна Бъчварова: Господин Рашидов, коментарите по тази тема са, че на обекти, на които се събира такса за вход, тоест, има приходи, може да се включи към цената и този разход, който след това под формата на трансфери да се прехвърля към МВР, защото иначе нарушаваме принципа, който следваме. Не можем да продължим да охраняваме с публични средства обекти, които имат други източници на финансиране. Това е логиката. Или – да включите в бюджета за следващата година такива суми, които да бъдат разпределени.

Вежди Рашидов: Само да Ви уведомя, че по тази логика с таксите от входа Вие знаете, че тази година ние направихме една малка промяна – пуснахме ги на полуделегирани бюджети, за да могат приходите от билетите да останат за музеите, които да поощрят дейности. Тъй като аз, като дисциплиниран човек, направих 20% съкращения, оптимизация на структурите на Министерството на културата, но тези приходи трудно ще стигнат да назначаваме хора, защото наистина ние увеличихме и квадратурите, и броя на музеите в България. Ние, нашето правителство, построихме пет нови музея на България, но намалихме броя на хората, така че ще имат много голям проблем с приходите от билетите да поддържат и дейности, едновременно да поддържат и един ресор от хора, които са…

Бойко Борисов: За да прекъснем тази тема. Не случайно в закона се дава възможност да се сключват договори и да се наемат полицаи. За съкровищата, които действително са безценни като стойност, спокойно може да се наеме полицейска охрана, за което да се плаща. Докато влезе в сила законът. В новия бюджет всичко това ще се заложи. Там, където би могло да се поеме от пазачи или частни охранителни фирми и няма такива ценности, е хубаво да се изчисти, защото полицейската охрана струва много повече, отколкото частната. На практика два, три пъти е по-скъпо в общата кошница на бюджета, отколкото ако се аутсорсва дейността там. Сиреч, от твоето изказване на половината имаш моята подкрепа. Там, където е златото, там, където, пази Боже, ако стане кражба – там ще се прави някакъв разчет в следващия бюджет и след като бъде приет законът, ще го мислим. Там, където идеята на закона е скъпата полицейска охрана, която седи… Аз не мога да разбера защо Националната телевизия я пази полицията. Не е безвъзмездно, защото то е пак от бюджета, но мисълта ми е, че това спокойно може да се прави от частна фирма. Ако някой иска да излезе да говори, примерно, презумпцията едно време може би е била, ако някой превземе телевизията и излезе и каже нещо… Но той може да превземе и Нова телевизия или bТV, може да превземе която си иска по тая логика. В смисъл, това като принцип искаме да го защитим.

Вежди Рашидов: Съгласен съм, господин премиер, но, разбира се, Вие казахте много добре – ако това се предвиди в бюджета като средства. Не случайно казах, че ние нямаме нито средства в бюджета, нито възможности. Това беше. Иначе няма никакъв проблем, няма конфликт.

Бойко Борисов: Няма как да имате при положение, че ние сега приемаме закона. Така че, и да си искал да го предвидиш, няма как да го предвидиш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews